OPINII  »  EDITORIAL

Contele de Monte Tristo

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 20 august 2024 09:39 / Actualizat marti, 20 august 2024 09:39

Dacă proprietarul Aurelio De Laurentiis nu-i aduce lui Antonio Conte întăririle promise atunci când a bătut palma cu antrenorul care a câștigat două titluri în Serie A, n-ar fi deloc exclus ca Napoli să-și caute alt tehnician, chiar în startul stagiunii. Umilința de duminică (0-3 cu Verona), nemaitrăită în carieră la debut de fostul selecționer al squadrei azzurra, l-a făcut să priceapă că fosta campioană din 2022-2023 trebuie reconstruită de la ZERO. Ceea ce Conte n-are cum să facă doar cu lotul actual!

13 pare chiar să fie cu ghinion la Napoli în „era" Aurelio De Laurentiis. În două decenii, de când magnatul din industria cinematografică a salvat-o din faliment pe fosta echipă a lui Diego Armando Maradona,

Antonio Conte este al 13-lea angajat de patronul clubului azzurro, doar Walter Mazzarri (cel care a făcut în sezonul trecut tranziția între Rudi Garcia și Francesco Calzona) având două mandate și ar putea fi cel ce rezistă cel mai puțin timp (și meciuri!) pe banca tehnică a grupării din orașul de lângă Vezuviu. Cum s-a ajuns aici?

Contele de Monte Tristo
Napoli chiar a fost de neprivit, și nu numai pentru Antonio Conte, în cele 90 de minute ale rundei inaugurale din Serie A / Foto: Imago

Conte e antrenorul cu cel mai mare salariu din Serie A, dar are cel mai slab lot dintre aspirantele la titlu!

Simplu și incredibil, dar adevărat. După o lună și jumătate de când a fost prezentat la Napoli și a semnat contractul până la 30 iunie 2027, în virtutea căruia a devenit cel mai bine plătit allenatore în fotbalul peninsular (6,5 milioane de euro net anual, însă poate atinge 10 milioane cu multele bonusuri de performanță puse lui AdL), don Antonio s-a trezit deja într-o realitate tristă și crudă.

Oricât a încercat să pară optimist, declarând, înaintea partidei cu Hellas de duminică seară, că echipa are nevoie de reconstrucție, dar nu chiar de la zero, antrenorului de 55 de ani i-a căzut cerul în cap la Verona.

121de milioane de euro a „tocat” Napoli pe transferuri în sezonul trecut și n-a scos decât locul 10 în Serei A (cu 3 antrenori), cumpărând numai rezerve. Mai mult decât banii plătiți pentru a-i aduce lui Luciano Spalletti, actualul selecționer al Italiei (65) pe Kim Min-jae, Kvaratskhelia, Anguissa și Olivera, primii 3 fiind titulari și coloana vertebrală a campioanei din 2022-2023

Unde formația clasată pe 13 în campionatul trecut (la trei poziții și 15 puncte în spate față de azzurri) s-a distrat cu noul „proiect” al lui Conte. Mai bine rămâneau cu toții acasă, alături de tifosii care au avut interdicția deplasării în orașul Julietei, fiindcă rezultatul ar fi fost la fel ca în cazul neprezentării!

„Ne-am topit ca zăpada la soare. Trebuie reconstrucție de la zero!”

„Îmi cer scuze față de suporteri, însă și inima plânge și sângerează. dar sper să sângereze și a altora, altfel starea pacientului e gravă! Mi-e rușine de cum am evoluat la Verona! Dacă nu suntem în anul zero, ne găsim, totuși. foarte aproape. Se impune o reclădire totală, iar mercato-ul nostru e înghețat! La capitolul cedări nu discutăm, deocamdată, decât despre împrumuturi, iar financiar totul e blocat.

Ne apasă greu pe umeri povara titlului din 2022, ideile sunt confuze și nu producem decât fum în ochii fanilor. În repriza a doua cu Hellas, am capitulat și ne-am topit ca zăpada la soare", răbufnea Antonio Conte la conferința de presă de după corecția de pomină de pe „Marcantonio Bentegodi".

1.276milioane a investit Napoli în achizițiile de jucători în două decenii de „gestiune" a lui De Laurentiis. Cei mai mulți bani i-a plătit pentru transferuri în 2019-2020: 210 milioane de euro! Atunci, azzurrii au terminat Serie A pe locul 7, în afara Europei

Ceea ce critica fără menajamente la adresa lui Rudi Garcia, Walter Mazzarri și Francesco Calzona, anume că „locul al 10-lea obținut în ultima ediție, nu a fost din cauza ghinionului, a întâmplării sau a altor factori”, ci chiar reflecta o situație incredibil de gravă!

De peste 16 ani nu mai pierduse Conte debutul la o echipă!

Obișnuit să i se pună la dispoziție noi jucători de top, fie că a fost vorba despre Juventus, Inter sau Chelsea, și sedus de vorbele mieroase ale lui AdL, care se lăuda că-i va pune la dispoziție un buget de mercato de 250 de milioane de euro, Conte a ajuns într-o situație nemaîntâlnită de la începuturile carierei în Serie B.

Contele de Monte Tristo
Dailon Livramento a deschis drumul spre coșmarul lui Antonio Conte de la Verona, iar Daniel Mosquera l-a bătătorit cu o „doppietta” / Foto: Imago

A pierdut primul joc al mandatului doar la Arezzo, la a doua aventură, 1-3 în deplasare cu Spezia, și la Bari (tot în liga cadetă), 1-3 la Avellino (pe 12 ianuarie 2008), acum 16 ani si 7 luni, când nu însemna aproape nimic ca antrenor.

3luni și 5 zile e cel mai mic mandat al unui antrenor al lui Napoli în „epoca AdL": Walter Mazzarri, unicul cu două aventuri dintre tehnicienii angajați de patron. Cel mai longeviv rămâne Edoardo Reja, cu 1.514 zile, petrecute pe banca azzurrilor între ianuarie 2005 și martie 2009, care a bifat două promovări succesive și apoi un loc 8 in Serie A 2007-2008

AC avea 38 de ani, un pic mai în vârstă decât este Cesc Fabregas, debutant în Serie A cu Como (x-x ieri contra lui Juventus). Echipa cu care cel ce i-a încheiat la Euro 2000 (în „sferturi") cariera lui Gică Hagi la națională câștiga trei scudetti și o Supercupă ale Italiei. Iar semnalele sale ar trebui să-l pună serios în gardă pe De Laurentiis!

Contele de Monte Tristo
Au zâmbit amândoi la prezentare, dar acum nimeni nu mai are chef de așa ceva! Cât va dura „mariajul” Antonio Conte - Aurelio De Laurentiis? / Foto: Imago

Conte nu-l poate reprimi pe Lukaku din cauza neplecării lui Osimhen

Cred că ar fi cazul să ia în considerație scenariul extrem în care tehnicianul la care visa demult să-l lase cu ochii-n soare mult mai devreme decât s-ar aștepta. Conte ar putea să plece mai repede decât o făcuse (după 108 zile) la Atalanta (cel mai scurt mandat din carieră, la prima experiență în Serie A, cu 14 jocuri între 21.09.2009 și 7.01.2010), chiar în stagiunea în care Mourinho realiza istorica "Triplă" cu Inter.

Motivul ce l-ar putea împinge să renunțe la proiectul noului Napoli este că AdL nu i-a adus decât doi stoperi, italianul Buongiorno (Torino, 35 de milioane) și spaniolul Rafa Marin (Real Madrid, 12) plus extrema dreaptă braziliană David Neres (Benfica, 28).

1,3milioane de euro au costat-o pe Hellas Verona transferuile din această vară ale anonimilor atacanți ce au răpus-o duminică pe Napoli: Dailo Livramento, din Insulele Capului Verde, și Daniel Mosquera, din Columbia. Cu această sumă, De Laurentiis încă îi achită salariul brut al lui Victor Osimhen pe o lună!

Nici vorbă încă de mutarea Romelu Lukaku, atacantul-fetiș al lui Antonio (cotat de Chelsea la 43 de milioane, Napoli oferă doar 28), nici de vânzarea lui Victor Osimhen, golgheterul nigerian a cărui clauză de reziliere a contractului (130 de milioane) e inaccesibilă chiar și oricărui cumpărător bogat!

Ori cu actualul lot destul de precar, Napoli nu numai că n-are cum să prindă Top 5, dar va rămâne, pentru al doilea sezon la rând, în postura de spectator al meciurilor din cupele europene și va continua să numere anii rămași până la eventualul al patrulea scudetto.

Contele de Monte Tristo
Romelu Lukaku a reușit 78 de goluri și 23 de assisturi în 132 de meciuri la Interul pregătit de Antonio Conte / Foto: Imago

Între ultimul adjudecat cu regretatul Maradona lider și cel mai recent, cu Spalletti pe banca tehnică, s-au interpus 33 de ani. Dacă s-ar respecta „frecvența”, Aurelio De Laurentiis îl va prinde numai dacă va depăși centenarul!

Citește și:
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
Stranieri
„Rangers i-a fixat o clauză lui Ianis Hagi” » Vestea dată de Giovanni Becali la „Prietenii lui Ovidiu”
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Special
„Nadia, ești mega-campioană olimpică, NU-mi mai spăla vasele!” » Cristian Sima, povești colosale într-un interviu fără menajamente: „95% din Wall Street e pe cocaină, de la CEO la ultimul broker”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”

Comentarii (4)
bozo76
bozo76  •  24 August 2024, 23:30

Dle Scorpie, ati comentat f bine azi jocul parma- ac milan. Nu mai punetzi la suflet 2-3.

bozo76
bozo76  •  21 August 2024, 05:13
Postat de fibra pe 20 August 2024, 13:53

Dle Scorpie,va rog cu respect sa-mi permiteti sa urmaresc cu sonor meciurile pe care cu entuziasm debordant le comentati.Pe tot parcursul partidelor ,ba chiar si in pauzele de hidratare,acolo unde exista,vorbiti despre biografia fiecarui jucator de la nastere pana in prezent,cu banii platiti pe ei de toate cluburile pe unde au fost si nu mai insir toate divagatiile care distrag de la desfasurarea in bune condii a meciurilor. In speranta ca nu am deranjat, va multumesc.

Lasa ba fibra ca nu e rau sa stii. Daca nu vrei te uiti la prima sport. Si in cel mai rau caz te uiti fara sonor. E un avantaj fara sonor. Te las sa.l gasesti singur.

danglumetu
danglumetu  •  20 August 2024, 18:17

doua rinduri erau suficiente, nu intereseaza pe nimeni toata tevatura asta!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează