OPINII  »  EDITORIAL

SuperSonic de Madrid!

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat duminica, 29 septembrie 2024, 18:26 / Actualizat duminica, 29 septembrie 2024 19:28

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul dreapta al celor de la Rayo Vallecano, este, alături de parmegianul Dennis Man, cel mai în formă fotbalist român din Top 5 campionate ale Europei în acest debut de sezon. E supranumit Sonic, ariciul imaginar care a depășit și el viteza sunetului în jocurile video din anii 1990 și care l-a inspirat în a-și vopsi părul în albastru.

Internaționalul, ce debuta acum mai bine de trei ani, în succesul din Islanda (2-0) în preliminariile CM 2022, și marca în urmă cu doi contra Bosniei în Nations League (4-1) în Giulești, a fost cel mai vitezist jucător în LaLiga la două din primele 3 evoluții în stagiunea actuală.

Și nu întâmplător este dorit de antrenorul argentinian Diego Simeone la Atletico. Vinicius Jr., câștigătorul viitorului „Balon de Aur”, a atins 36 km/h și „tricolorul” a ajuns la 35,6 km/h.

„Nu pot să-l prind pe Vini”, spunea românul, râzând în imaginile surprinse de El Día Después. Rațiu este așteptat să fie protagonist în campania centenarului rayista și își propusese, din nou, să fie în unsprezecele de start împotriva lui Atlético.

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu a figurat în echipa ideală, publicată pe 18 septembrie, din Top 5 campionate ale Europei

Lucru care, de altfel, s-a și întâmplat în Vallecas, unde „Sonic” bifa al treilea meci consecutiv cu 90 de minute jucate în actualul campionat.

Andrei Rațiu e urmărit de Atletico Madrid. Evoluția lui a fost și va fi monitorizată în acest sezon. Fundașul dreapta a reprezentat un adevărat coșmar pentru echipa lui Simeone
Marca, jurnal spaniol

Echipă pe care Andrei Rațiu a blocat-o acum numai nouă zile în Vallecas (1-1), oferind întâiul său assist (la cea de-a 16-a apariție cu Rayo) din cariera sa în elita fotbalului spaniol!

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu e al șaselea în topul valorii la Rayo și pe locul 192 în clasamentul mondial al fundașilor dreapta, potrivit Transferemarkt / Foto: Imago

AS: „Andrei Rațiu e în acest sezon fulgerul lui Rayo Vallecano”

Ziariștii de la AS nu au contenit să-l laude atunci: „Rațiu e în stare de grație. Fundașul dreapta de 26 de ani traversează un moment extraordinar și s-a instalat deja între titularii lui Iñigo Pérez, după ce a depășit un disconfort în partea din spate a coapsei, ce l-a împiedicat să joace cu Getafe și Barcelona. Internaționalul român e fulgerul lui Rayo.

SuperSonic de Madrid!
Pagina cronicii din Marca, pe 18 septembrie 2024, după golul înscris în poarta Osasunei (1-1) / Foto: Imago

628de minute a bifat Andrei Rațiu în stagiunea 2023-2024 la Rayo în LaLiga, în care a fost de 22 de ori rezervă (neutilizată) a internaționalului albanez Balliu. Doar trei meciuri l-au avut ca integralist. A mai avut patru apariții în Cupa Regelui, mereu integralist (390 de minute)

După „dubla” din Liga Națiunilor, va depăși minutele din campionatul trecut!

Față de sezonul trecut, în care aproape mereu (însă mai puțin decât în cazul lui Radu Drăgușin în 2024 la Tottenham!) era spectator neplătitor la evoluțiile lui Rayo și rămânea rezerva (neutilizată) albanezului Iván Balliu (32 de ani, 14 selecții la națională), situația s-a schimbat cu 180 de grade.

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu nu s-a lăsat decât rareori depășit în sprint ori în dribling de brazilianul Vini Jr. în ciocnirea „albă” de pe Santiago Benabeu / Foto: Imago

Nu doar că e nelipsit din unsprezecele de început al „alb-roșiilor”, dar securizează din ce în ce mai bine flancul defensiv drept și participă, frecvent și consistent (un gol și o pasă decisivă, în numai șase zile, la 3-1 cu Osasuna și 1-1 cu Atletico) la faza ofensivă.

I-am dedicat acest gol cu Osasuna fiicei mele, pentru că ea mă salută mereu, iar așa i-am și reprodus gestul. Sunt foarte fericit că munca dă roade
Andrei Rațiu, fundaș dreapta Rayo

„Andrei Rațiu este cel mai bun fundaș din LaLiga la capitolul șuturi”

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu nu s-a lăsat intimidat, tot contra unui adversar concitadin, Atletico, nici de Julian Alvarez, cel mai scump transfer al verii în LaLiga / Foto: Imago

„Ceea ce oferă Rațiu în primele runde din LaLiga în această toamnă nu e deloc puțin. Cifrele îl susțin. Andrei e al treilea cel mai bun fundaș în ceea ce privește șuturile (1,25 în medie la 90 de minute) și golurile (0,35), al doilea la capitolul «golurilor așteptate» (0,22), al șaselea la gestionarea cu succes a balonului (2,48) și al zecelea dacă vorbim despre driblingurile reușite (1,55 în medie pe partidă)”, a dezvăluit BeSoccer.

AS îl lăuda recent pe internaționalul român născut la Aiud, dar crescut ca fotbalist în Spania (6 sezoane la Villareal B, Villarreal și Huesca), cu doar 90 de minute bifate la prima echipă a „Submarinului galben”, în returul „sferturilor” din Europa League din aprilie 2019, 0-2 cu Valencia):

Internaționalul român a făcut legea pe ambele părți ale terenului. Le-a oferit foarte puține spații adversarilor și a fost foarte periculos în atac. A fost decisiv la golul lui Palazon, atunci când a oferit un assist. A atins peste 35 km/h, iar această viteză îi oferă statutul de fundaș dominant
AS, cotidian spaniol

SuperSonic de Madrid!
Bucuria lui Andrei Rațiu după ce a marcat, contra Osasunei (3-1), întâiul său gol în LaLiga, la 26 de ani și 3 luni / Foto: Imago

„Acest gol are o semnificație cu totul specială, fiind primul al românului în Primera. Rațiu a preluat astfel ștafeta de la compatriotul său Florin Andone cu Deportivo în martie 2018.

Andrei Rațiu continuă să-și împlinească visele și să crească, așa cum a arătat la debutul în prima ligă pe Bernabéu, anihilându-i pe nimeni alții decât madrilenii lui Vinicius”.

Rațiu s-a deghizat în Zidane, a trecut de doi adversari, a făcut o piruetă în stilul lui Zidane, însă șutul său din careu a fost blocat de un adversar
Marca, ziar spaniol

Corriere della Sera: „Omagiu pentru Generația de Aur a lui Gică Hagi”

Iată doar ce scriau în vară, în perioada dinaintea debutului grupelor EURO 2024, italienii de Corriere della Sera: „Vă mai amintiți de România la Cupa Mondială din 1998? Gheorghe Hagi și restul echipei, cu părul auriu, au reușit să iasă din grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia.

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu și asemănarea sa lui ariciul imaginar vitezist Sonic

26 de ani mai târziu, istoria se repetă (mai mult sau mai puțin) la România - Ucraina, primul meci al celor două naționale la turneul din Germania.

Dar există și mai multe lucruri în spatele acelei freze, și anume viteza sa mare. De fapt, părul său albastru amintește de Sonic, ariciul imaginar care a depășit și el viteza sunetului în jocurile video din anii 1990”.

23de goluri și 6 assisturi în 86 de partide (66 ca titular) a avut Florin Andone (de trei luni șomer, pus pe liber de Eldense) în LaLiga, în tricoul lui Cordoba și Deportivo, în total 6.048 de minute. În șase etape la rând la finalul lui 2016, atacantul român (la 23 de ani) reușea în total 6 goluri și două pase decisive (între care assist cu Real Madrid, gol și assist cu Sociedad)!

„Andrei Florin Rațiu (25 de ani, fundaș dreapta) s-a afișat cu un păr albastru, unic pe teren. Poate un omagiu adus acelei mari echipe naționale române, ultima capabilă să joace la o Cupă Mondială”.

Turneul final din 2026, programat să aibă loc în orașe (care vor fi anunțate curând de FIFA) din SUA, Canada și Mexic, i-ar putea oferi o nouă trambulină de lansare spre un club mare (dacă, evident, nu va face deja saltul în următorul mercato estival!).

SuperSonic de Madrid!
Andrei Rațiu valorează în prezent 3 milioane de euro pe Transfermarkt.de, fundașul dreapta (23 de selecții, un gol), fiind al 10-lea român în topul TM și al 259-lea ca valoarea în LaLiga / Foto: Imago

Apărătorul de bandă, debutat de Mirel Rădoi în echipa națională la 23 de ani, două luni și 13 zile (pe 2 septembrie 2021, 69 de minute la 2-0 în Islanda) și ajuns la 23 de selecții și 1 gol (la 3-1 cu Bosnia în Giulești), are șansa să devină cel mai bine văzut „tricolor”, la concurență cu colegii de la Parma, Dennis Man și Valentin Mihăilă.

2goluri și o pasă decisivă are Andrei Rațiu în 22 de apariții (16 ca titular) în tricoul lui Rayo Vallecano, în LaLiga și Copa del Rey (1.534 de minute jucate). Fundașul dreapta a reușit primul gol în prima divizie spaniolă pe 16 septembrie, 3-1 contra Osasunei

Care, luni seară, se vor înfrunta pe Ennio Tardini cu Cagliari al lui Răzvan Marin, în primul meci din istoria Seriei A cu trei fotbaliști români în două echipe adversare.

Citește și:
Sepsi OSK - FCSB, în etapa #11 din Liga 1. Echipe de start + detalii de la Sf. Gheorghe
Superliga
Sepsi OSK - FCSB, în etapa #11 din Liga 1. Echipe de start + detalii de la Sf. Gheorghe
Dorinel Munteanu: „Nu am fost prieten cu cei din generația mea, doar coechipier” » Replica omului cu care a împărțit vestiarul a venit imediat
Superliga
Dorinel Munteanu: „Nu am fost prieten cu cei din generația mea, doar coechipier” » Replica omului cu care a împărțit vestiarul a venit imediat
Uraganul John a devastat arena de 500 de milioane de euro » Împrejurimile, inundate complet
Tenis
Uraganul John a devastat arena de 500 de milioane de euro » Împrejurimile, inundate complet

Comentarii (1)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  29 Septembrie 2024, 19:12

...multa sanatate maestre !!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează