OPINII  »  EDITORIAL

De-a derogările și indulgențele FRF

Marius Margarit
Marius Margarit

Articol de - Publicat vineri, 23 august 2024 15:47 / Actualizat vineri, 23 august 2024 15:51

Era prea liniște, probabil, în fotbalul nostru și trebuia să mai apară ceva care să mai agite apele, precum decizia Comitetului Executiv FRF, în legătură cu Corvinul.

Degeaba am ajuns prin tot felul de comiții pe la UEFA, degeaba mergem cu Mercedesuri, în costume fine, nu vrem deloc să înțelegem că unde e lege (si regulamente) nu trebuie să fie loc de tocmeală. Patriotică, populistă, oricum o fi ea.

Avem legi, reglementări, regulamente, dar tot găsim noi cumva calea spre scurtătura neaoșă "Hai că se poate și așa".

Anomalia din regulamentele FRF

E normal că UEFA acceptă ca o echipă precum Corvinul să joace în cupele europene, iar LPF nu o poate primi în Superligă, fiindcă este o entitate de drept public? Nu, nu e. E o anomalie, dar asta e legea, astea sunt regulamentele. Și punct. Nu sunt bune?! Schimbați-le! Dar așa cum sunt, trebuie să fie la fel pentru toți. Pff, ce nebunie...

Toată lauda pentru ce a reușit Corvinul, câștigarea Cupei și cele 4 puncte în preliminariile Europa League și Conference League. Dar cei de acolo știau că au de ales, fie să joace în Europa, fie să renunțe și să-și schimbe forma de organizare și să aibă drept de promovare în vara viitoare. Și au ales prima variantă. Au și declarat-o public.

A apărut însă FRF cu un plan struțocămilă, ca la noi. O altfel de indulgență, vezi Doamne, să vadă poporul că vor să-i ajute, că e în interesul fotbalului românesc!

O dispensă, o derogare, să-și amâne primele două etape, adică să se ignore că începe, de fapt, Liga a 2-a. Le-au dat oamenilor speranțe, Corvinul a depus dosarul în termenul de 31 iulie, totul părea că o să treacă fără probleme pe repede înainte. Că așa e la noi, dăm dispense pentru antrenori, deși sunt de ani de zile peste 250 de licențiați Pro, dăm derogări pentru terenuri, pentru nocturne, pentru instalații de nocturnă etc. Ca să meargă treaba (contractul de drepturi TV), să fie drumul plin cu oameni.

Era de așteptat să existe contestații din partea cuiva. Și au fost de la patru echipe, FC U Craiova, Csikszereda, FC Argeș și FC Voluntari. A fost de ajuns ca aceste cluburi să "mârâie" și Comitetul Executiv a dat înapoi. Vechea poveste cu lucrul amestecat.

FRF a vrut să ajute Corvinul

Surse din fotbal susțin că FRF și-a dorit să ajute Corvinul, să facă și puncte în Europa, să ne mai crească coeficientul, dar să și obțină dreptul de promovare de acum. Să fie în Liga 2 cât mai multe echipe cu drept de promovare, să nu se mai altereze competiția. Și că actualele regulamente nu prevăd un termen limită, dincolo de începerea sezonului, la care poate fi avizată schimbarea formei de organizare pentru posibilul acces în Superligă chiar la finalul respectivului campionat.

Atunci de ce Burleanu și compania au renunțat, dacă nu e niciun termen limită?! Nu s-a dat nicio explicație, în comunicatul FRF ni s-a aruncat doar că nu ar fi timp și pentru judecarea contestațiilor. Și gata! Adică hai că n-a mers de data asta, o lăsăm baltă. Poate data viitoare...

De ce n-ar face la fel și alte echipe interesate? Ce, FRF dă indulgențe doar cui crede că merită?! Sau poate nu știm noi și șefii de la Casa Fotbalului au luat FRF pe persoană fizică, de pot face cum au chef, uitând că reprezintă toate cluburile, nu doar pe cele care aduc rezultate.

S-a lansat în spațiul public că și UEFA ar fi recomandat ca FRF să găsească o soluție pentru situația Corvinului. Deși forul european nu a dat vreo indulgență ca hunedorenii să-și poată schimba statutul juridic în timpul participării în cupele continentale. Nu, el are reguli și punct.

Îmi amintesc însă de o altă recomandare, cu multi ani în urmă, în privința regulamentelor care "legau" jucătorii de 16 ani încă trei ani de clubul-mamă și, în continuare, la 19 ani, încă pe maximum 5 ani. O regulă la care FRF a renunțat de-abia din această vară.

Atunci, recomandarea era de la FIFA, dar a fost ignorată. Cluburile românești și-au făcut treaba, că nu toată lumea putea merge la TAS, unde jucătorii și-au câștigat de fiecare dată dreptul de a alege. Acum însă, sfatul UEFA a fost folosit ca argument. Cum ne place, cum ne convine, nu?!

Citește și:
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
Superliga
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
Liga 2
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

Comentarii (12)
mogosoaia
mogosoaia  •  26 August 2024, 11:31

Cine crede ca FRF a venit cu ideea sa ajute Hunedoara prin eludarea regulamentelor, e mai mult decat naiv. Hunedoara, probabil prin multe voci politice si ale unor oameni cu influenta in fotbal (gen Lucescu, Andone si altii) au pus presiune, iae FRF s-a conformat. Pana au venit Mititelu si pandele cu reclamatiile, iar FRF a pus punct mascaradei. Ce explicatii sa mai dea? In rest, Hunedoara se va prabusi la un moment dat, ca orice constructie politica de la noi, va disparea din peisaj, ca peste alti 10-15 ani sa reapara acelasi decedat club "istoric" la initiativa altui politician versat.

cirus11
cirus11  •  25 August 2024, 14:30

Pai UEFA trebuie sa acopere tot fotbalul, inclusiv din tari dictatoriale ca Belarus, Kazakhstan, deci mi se pare chiar logic sa fie mai intelegatoare cu formele de organizare, etc. Pentru ca nu este treaba UEFA sa aiba criterii politice sau asa mai departe. Dar Romania este stat parte din UE, e normal sa avem standarde mai ridicate.

danglumetu
danglumetu  •  24 August 2024, 17:24
Postat de o_bic pe 24 August 2024, 03:54

Cluburile fără drept de promovare nu ar trebui primite in play off.

nu, asemenea cluburi nu trebuie afiliate pt ca altereaza competitia prin interdictia de a promova!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează