OPINII  »  STEAUA

Omul unei nopți pentru eternitate

Mihai Mironică
Mihai Mironică

Articol de - Publicat luni, 02 decembrie 2024, 16:43 / Actualizat luni, 02 decembrie 2024 17:24

Când eram copil, nu eram conștient de originile lui germane. Pentru mine, era un român verde precum verdele echipamentului pe care l-a purtat în cel mai incredibil, fascinant, suprarealist moment care a existat și va exista vreodată în fotbalul nostru, „penalty-urile de la Sevilla”. Numele lui se scria simplu, „românește”, Ducadam, fără „k”-ul alogen. Cu părul său lung, cu mustața optzecistă, cu alura de urs puternic, Helmut Duckadam era, în ochii mei de copil, întruchiparea eroului medieval. Duckadam era mai Ștefan cel Mare pentru mine decât cel din interpretarea lui Gheorghe Cozorici.

Ca orice erou medieval, Duckadam și-a învins „dușmanii” în turniruri unu’ la unu’. Ceea ce a izbutit el în acele clipe magice de la Sevilla cu greu poate fi cuprins în cuvinte. Nu fusese un portar uriaș până atunci, nu avea în spate o carieră monumentală. Era un român venit din întunericul comunismului pe cea mai strălucitoare scenă a Europei, finala Cupei Campionilor Europeni, pe un stadion înțesat cu catalani disperați să-și vadă faimoasa lor echipă cucerind pentru prima oară trofeul suprem.

Regele Juan Carlos era pregătit să ofere Barcelonei trofeul într-un gest și cu conotații politice într-o Spanie etern divizată. Dar totul a fost oprit de mustăciosul cu putere de urs, agilitate de felină și mental de cyborg.

Numele lui, simbol etern în fotbal

Ce a făcut Duckadam atunci, în marea finală, 4 lovituri de departajare parate, a devenit un substantiv comun care poartă numele portarului român așa cum avem „o panenka” sau „o tsukahara”. Dar Duckadam a mers chiar mai departe cu acea ispravă legendară, sfărâmând un Zid al Berlinului în fotbal care împiedicase orice echipă din jumătatea comunistă a Europei să cucerească Cupa Campionilor.

Există o vorbă veche, „Despre morți, numai de bine”. Dar la Duckadam nici nu e nevoie să-ți propui așa ceva. Tot ce-ți vine-n minte despre el e numai de bine. Un sportiv cu o poveste cinematografică, un om de pus la rană și cu o inteligență care-i permitea să facă mereu observații pertinente despre fotbal.

Un ambasador perfect pentru Steaua, numită ulterior FCSB, așa cum au fost sau încă mai sunt pentru cluburile lor Eusebio, Sir Alex Ferguson, Sir Kenny Dalglish. Consecvent, nu și-a trădat principiile în durerosul conflict FCSB/Steaua, ceea ce l-a izolat de foștii lui coechipieri din acea formație inegalabilă. Dar Duckadam era obișnuit să fie singur, așa a fost și în fața celor 4 executanți ai Barcelonei și a zecilor de mii de fani ai lor.

Omul unei nopți pentru eternitate
Fotografii de arhivă cu Helmut Duckadam / Sursă: GSP

Rugăciunea pe care n-o voi uita niciodată

S-au încheiat cele 120 de minute ale finalei de la Sevilla, cu tot cu prelungiri. Mai erau câteva minute până să înceapă loviturile decisive. Nu mai trăisem niciodată ceva atât de intens. Nu eram stelist, dar asta nu conta deloc, era vorba despre România, despre o „Povestire Istorică” la care asistam în direct.

Am mers cu mama în dormitor și am început să spun rugăciuni, să mă închin, să bat mătănii. Să transmit fărâma mea de energie spre neînfricatul român aflat singur împotriva tuturor spaniolilor de pe stadion. Iar el a reușit irealizabilul. Mă rog și acum pentru Helmut Duckadam, cel mai iubit dintre pământeni în noaptea de 7 spre 8 mai 1986.

Citește și:
Mircea Lucescu a rememorat prima amintire cu Duckadam: „Era totul pregătit, dar a spus că nu poate”
Nationala
Mircea Lucescu a rememorat prima amintire cu Duckadam: „Era totul pregătit, dar a spus că nu poate”
Prima reacție a lui Gigi Becali, după moartea lui Duckadam: „Eu asta am înțeles de la Biserică! O să plec și eu”
Superliga
Prima reacție a lui Gigi Becali, după moartea lui Duckadam: „Eu asta am înțeles de la Biserică! O să plec și eu”
„Adio din Ghencea” » Mesajul clubului Steaua după moartea lui Duckadam, prin intermediul lui Adrian Bumbescu! Decizia familiei
Liga 2
„Adio din Ghencea” » Mesajul clubului Steaua după moartea lui Duckadam, prin intermediul lui Adrian Bumbescu! Decizia familiei

Comentarii (7)
19sevilla86
19sevilla86  •  02 Decembrie 2024, 17:28

Sa-l odihnească Dumnezeu în pace pe marele, inegalabilul Dukadam, cel care a scris istorie pentru Steaua, pt România, pt Europa de Est, spărgând cortina de fier și dărâmând o cărămidă din zidul Berlinului! Dukadam merită să primească mult mai mult pentru cat de mult a oferit fotbalului românesc! Dar asta este Romanica, incapabilă să-și prețuiască valorile, eroii, în timp ce irosește resurse absurd, aberant, abuziv pt unii care nu merită nimic! Helmuth a rămas mereu demn, corect, imperturbabil alături de echipa sa, de Steaua, refuzând avantajele oferite pt a se lepăda de ea și a se alinia în spatele unei clone, unui kitch, unei caricaturi! A fost înjurat, bălăcărit, suduit, împroșcat pt ca a ramas vertical, demn, onest, alături de unica echipa din sufletul sau, Steaua București, trup și suflet pt culorile ros-albastre! Să-l primească Dumnezeu în pace și să-i deschidă poarta raiului celui care a închis poarta Stelei la Sevilla!

In_my_opinion
In_my_opinion  •  02 Decembrie 2024, 17:25

Duckadam a fost "mâna lui Dumnezeu" care a scris istorie pentru cel mai iubit club din România si prin care Dumnezeu a dăruit românilor iubitori de fotbal cel mai râvnit trofeu al cluburilor, intr-o noapte de vis din mai, 1986. A fost o persoana generoasa, inteligenta, elegantă si sinceră in exprimare. Păcat ca a avut o sanatate șubreda inca din tinerețe. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

mr90
mr90  •  02 Decembrie 2024, 17:19

Da, a fost magic. Imi amintesc ca dupa ce cei mai buni executanti de penalty-uri de la Steaua au ratat, tata a cazut in depresie. I-am spus, lasa ca avem si noi un portar dar nu mi-am imaginat ca Duckadam va scoate chiar tot !

Vezi toate comentariile (7)
Comentează