OPINII  »  DINAMO

Cum a pierdut Cătălin Cîrjan un an la Rapid

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat marti, 23 iulie 2024 18:28 / Actualizat marti, 23 iulie 2024 18:28

Dacă mai era nevoie să înțelegem cum se pierd fotbaliștii români și cât de slabi sunt oamenii care conduc cluburi, răspunsul este la evoluțiile din primele două etape ale lui Cătălin Cîrjan (21 de ani).

Plecarea fotbaliștilor în străinătate, de la vârste fragede, 12-13 ani, explică de cele mai multe ori sistemul corupt din fotbal, opacitatea pseudoantrenorilor, metodica superînvechită, dar mai ales lipsa de educație.

Sunt zeci, sute, mii de cazuri de fotbaliști români care au dat vina pe sistem, care au regretat că au crezut în sistemul fotbalului juvenil de la noi. E o poveste interminabilă, care se poate întinde în mii de pagini, dar nu s-ar găsi niciodată o rezolvare. Cazul Cîrjan, la Rapid, este ultimul exemplu...

Cătălin Cîrjan, abandonat de Rapid

Deși apare în 17 meciuri de campionat, 19 în total, 647 de minute, conform cifrelor venite de la Liviu Manolache, Cătălin nu s-a adaptat sub nicio formă la Rapid. Mai exact, cei care l-au adus, de la Daniel Niculae, trecând la Bergodi și ajungând până la Bogdan Lobonț, au dat impresia că n-au știut cum să procedeze, unde să-l folosească pe fotbalistul de perspectivă, cu abecedar învățat la Vergil Andronache și școală superioară la Arsenal.

Cum a pierdut Cătălin Cîrjan un an la Rapid
Cătălin Cîrjan a înscris primul său gol în tricoul lui Dinamo cu CFR Cluj, foto: Imago

Crescut sub aripa lui David Luiz, cu sute de sfaturi de la Arteta, dar fără să prindă loc în fața unora precum Saka, Martinelli sau Odegaard, Cîrjan a acceptat varianta împrumutului la Rapid, doar că nimeni n-a înțeles că e playmaker, că trebuie să-l lași să deseneze, să-și exprime fotbalul liber.

Concurență la Rapid? Să fim serioși, clubul din Giulești n-a știut să gestioneze un fotbalist cu facultatea făcută afară, din cauza obtuzității și a celor care nu se pricep! Iar Cîrjan a pierdut un an din carieră, alții pierd timpul pe bancă o carieră, de multe ori, din cauza cluburilor, care nu înțeleg nici azi fotbalul.

Cătălin Cîrjan a strălucit în două meciuri la Dinamo

Chiar și liber de contract, Cîrjan a ales tot România, iar la Dinamo a fost omul meciului în primele două etape, nu pentru a le demonstra celor din Giulești că e fotbalist, ci pentru că este mult peste media Superligii.

Kopic l-a simțit imediat, l-a lăsat să se distreze, să paseze cum vrea și când vrea, să ia decizii, pentru că în afara lui Mitriță, abia mai găsești unul care să știe să dribleze, să-și elimine adversarii, să aibă inteligența jocului.

Cîrjan s-a antrenat cu unii dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii, nu are cum să simtă presiune, la 21 de ani e matur, e responsabil, dar are fix ce-i lipsește jucătorului autohton: școala fotbalului.

În cazul în care nu se accidentează, dacă nu mai intră în conflicte cu Federația, Cătălin poate fi lejer o soluție, oricând, pentru echipa națională, asta dacă nu cumva și acolo se resimt urmele invidiei. 

Un pic de promovare

Dinamo a mutat, în sfârșit, așa cum trebuie, mai ales la imagine, a căutat fotbaliști tineri, a găsit și sponsor puternic, îl promovează peste tot pe Cîrjan, important este ca tânărul de 21 de ani să rămână cu capul pe umeri, să nu eșueze românește.

Avându-l pe Cătălin în teren, Dinamo, în două etape, a dat 20% din golurile din sezonul trecut, după cel mai slab atac, acum vorbim despre cel mai bun. Și asta pentru că la Dinamo, spre deosebire de Rapid, se învață din greșeli, iar Cîrjan, Politic, Opruț, Caragea sau Licsandru sunt viitorul.

Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

Comentarii (36)
danglumetu
danglumetu  •  25 Iulie 2024, 17:30
Postat de parpalache pe 24 Iulie 2024, 08:24

Faza de aparare a facut-o(cel puțin in meciul cu Petrolul-Costin fiind ca și inexistent),a dat pase de gol și chiar daca da pase scurte de 10-15 metri,(ca la Arsenal),cu ele a limpezit jocul incâlcit!Cum am zis nu are masa musculara,iar adversarii și la Cluj și cu Petrolul, au intrat la intimidare!Mikel Arteta -care nu e chiar oricine-nu degeaba l-a chemat sa se antreneze cu echipa mare a Arsenalului-vazând in el un viitor Odegaard!Și intr-adevar e cam lent-dar asta tot din cauza ca nu are„vâna”!

da, arteta la chemat, l-a cintarit si a ajuns...la dinamo!!!

danglumetu
danglumetu  •  25 Iulie 2024, 17:25
Postat de Ilie.sestie pe 24 Iulie 2024, 18:05

Drejan se pricepe la toate: istorie, geografie, muzică delirica, agricultură, dar mai ales la fotbal. Cică a și jucat!

pai si acum joaca, dar numai pe fals, in locul lui STANCIU!

danglumetu
danglumetu  •  25 Iulie 2024, 17:23
Postat de danglumetu pe 24 Iulie 2024, 17:20

***

cerberica, esti grozav de protector! parca nu erau destule comentarii ''favorabile'', mai lipsea al meu! felicitari!

Vezi toate comentariile (36)
Comentează