OPINII  »  EDITORIAL

S-au speriat nemții, dar la noi maneaua e forță

Articol de - Publicat luni, 13 decembrie 2021 13:10 / Actualizat luni, 13 decembrie 2021 13:19

În Youth League, 4 echipe din Germania, cu academii de sute de milioane de euro, au făcut 14 puncte, iar nemții s-au pus pe rapoarte și sunt îngrijorați de starea fotbalului juvenil. Noi, tot cu căruța, și pe banii părinților facem fotbal de performanță, cică.

Zilele trecute, cu ajutorul lui Mihai Rusu, fosta voce Europa Liberă, actualmente corespondent Sport Total FM, am intrat în posesia unui document de peste 40 de pagini, legat de dezastrul echipelor germane din Europa Youth League. Cu excepția Borussiei Dortmund, care a făcut 10 puncte, celelalte 3 au fost praf, Bayern Munchen - 3 puncte, Wolfsburg - 1 punct și Leipzig nimic.

Imediat, oficialii fotbalului german s-au activat și au solicitat rapoarte ale academiilor celor 4 cluburi, iar cel mai stufos a fost cel al lui Bayern Munchen, unde pe vreo 15 pagini sunt explicate cauzele. Să nu credeți că nemții nu se lovesc de aceleași probleme pe care le observăm și noi, vag, la copiii și juniorii noștri.

70 de milioane de euro și antrenori roboți

Academia lui Bayern Munchen a costat 70 de milioane de euro, iar anul acesta a avut un buget de 6,5 milioane de euro, susținând 185 de copii, plus antrenori, medici, profesori, departament de știință - atenție, specialiști în fizioterapie, bucătari etc. 

Până în ultima etapă, când a câștigat cu Barcelona, 3-2, echipa U19 nu marcase decât un gol și a încheiat cu un golaveraj rușinos, 4-16. Scoatem în evidență câteva dintre ideile raportului: copiii au devenit ca antrenorii, niște roboți, li se predă prea mult jocul tactic, le lipsește antrenamentul suplimentar, mulți dintre ei nu se mai joacă, așa cum o făceau fotbaliștii din anii 90 și începutul anilor 2000, iar de multe ori dispare motivația între 16 și 18 ani. 

S-au speriat nemții, dar la noi maneaua e forță
Bayern Munchen U19 (foto: Imago)

Aici sunt date o grămadă de exemple și am aflat că există un fotbalist la Bayern, Rareș Canea, dar are cetățenie germană, plus copilul lui Salihamidzic, și sunt lăudați ca execuție Mamedova și Aitamer. Se face o comparație cu fotbaliștii de la echipa mare, care fac diferența prin execuții tehnice, gen Gnabry, Coman sau Musiala. 

Concluzia este că fotbalul german s-a transformat într-un robot, că nici tinerii nu mai au plăcerea jocului, că le-a fost îngrădit dreptul la joacă. 

În final, un specialist ia două cazuri, Nianzou și Musiala, fotbaliști transferați de Bayern, introduși în programul academiei și promovați la echipa mare. Ei zic că academia dă rezultate, dar trebuie un plan de redresare al juniorului german.

Littbarski și maidanul

Despre Wolfsburg, cu un singur punct în Youth League, a vorbit șeful scouting-ului, fostul campion mondial Pierre Littbarski. El a fost super tăios și s-a dat ca exemplu: „Copiii știu mai ușor să-ți explice de ce joacă Guardiola ofensiv și de ce trebuie 4-3-3, în loc de 4-2-3-1. Eu am ajuns fotbalist după sute, mii de ore jucate afară, fără antrenor, fără indicații tactice. Aveam plăcerea fotbalului, așezarea în teren a venit mai târziu, dar lovitura, alergarea, astea nu mai aveau nevoie de îmbunătățiri. 

Astăzi, copiii au absolut totul, iar dacă și la academie părinții îi aduc cu mașina până în gura stadionului și le poartă de grijă mai mult decât am face-o noi, atunci este o problemă. Lor nu le lipsește nimic și au alte preocupări. Își gestionează greșit cariera, e o vină comună, dar trebuie intervenit rapid. Sunt academii care investesc și în Youth League a fost dezastru anul acesta”.

La noi merge cu: „Haideeee, băăăă!”

Raportul din Germania este impresionant, apar griji într-un fotbal care sperie orice țară. Și mergeți apoi la meciurile de copii și de juniori de la noi, vă veți speria. Pe lângă celebrele manele din microbuz, pe lângă părinții care sunt mai antrenori decât a fost vreodată Mircea Lucescu, pe lângă banii aruncați degeaba în unele „academii”, apar antrenorii care nu știu nimic. 

Sunt cei care și-au luat licențele dubios, oamenii care au impresia că dacă antrenează 30 de copii sunt dumnezeii fotbalului, iar în fața copiilor, de cele mai multe ori, nici nu știu să se exprime. Mergeți aleatoriu la orice meci de juniori vreți voi, veți pleca deprimați de acolo, iar dacă sunteți părinți, vă veți gândi de 10 ori dacă să vă dați copiii pe mâna pseudo-antrenorilor.

Celebrul „băăăă” este viitorul fotbalului, iar la nivel de strategie în fotbalul juvenil, România este cel mai mare zero barat. Ba nu, greșesc, am zis strategie? Mă refeream la șpaga dată de părinte să joace și copilul ca Messi. Poate la FIFA, pe console...

Citește și:
S-a înțeles deja cu Rapid și chiar ar fi semnat cu giuleștenii! De ultimă oră, Șumudică oferă un fotbalist în contul tranzacției
Superliga
S-a înțeles deja cu Rapid și chiar ar fi semnat cu giuleștenii! De ultimă oră, Șumudică oferă un fotbalist în contul tranzacției
Conflict la Farul? Gică Popescu a dat cărțile pe față despre o ruptură de Gică Hagi: „În acel moment, am zis: «Băi, trebuie să facem ceva!»”
Superliga
Conflict la Farul? Gică Popescu a dat cărțile pe față despre o ruptură de Gică Hagi: „În acel moment, am zis: «Băi, trebuie să facem ceva!»”
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”
Superliga
Love is in the air! Florin Răducioiu se căsătorește în 2025 » Cine este viitoarea soție și cum s-au cunoscut: „N-am crezut că voi avea o româncă”

Comentarii (3)
adrian_riga
adrian_riga  •  15 Decembrie 2021, 14:28

Bun articol. Cine are urechi sa auda ....

crilin
crilin  •  13 Decembrie 2021, 16:57

Littbarski are dreptate. Libertățile copiilor sunt tot mai îngrădite de părinți din ce în ce mai grijulii sau prea protectori cu odraslele lor. Iar copiii din România sunt încastrați de concepțiile maneliste ale părinților majoritari. Copiii români nu ştiu ce înseamnă bucuria de a juca o miuță pe maidan fără să fie înconjurați de părinți, bunici, antrenori sau alți adulți iubitori de control exagerat.

107889588095945
George George  •  13 Decembrie 2021, 16:55

Aveti dreptate in privinta cluburilor germane din Youth League, dar nu-i adevarat ca Germania sperie orice tara: in Liga Campionilor, doar un club din 4 (Bayern, ca de obicei) a obtinut calificarea in "optimile" competitiei, in timp ce Wolfsburg nu s-a calificat nici macar pentru Europa League! Prin comparatie, toate cluburile din Anglia s-au calificat si 3 dintre ele au castigat grupele resective! Inaintea nemtilor s-au clasat francezii si spaniolii, desi ultimii au pierdut 2 competitoare (Barcelona si Sevilla)!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează