OPINII  »  EDITORIAL

Să vă spun cine a fost Balaci...

Editorial Narcis Drejan
Editorial Narcis Drejan

Articol de - Publicat luni, 21 octombrie 2024, 16:21 / Actualizat luni, 21 octombrie 2024 17:25

Mi-e foarte greu să vorbesc despre Ilie Balaci la timpul trecut, în Oltenia nimeni nu folosește cuvântul moarte, de multe ori ai impresia că Minunea Blondă a plecat undeva în Golf sau în Africa, dar nu mai vorbește cu nimeni.

Când m-am dus prima dată la fotbal, la juniori, Aurică Beldeanu ne-a strâns în jurul său, pe stadionul Tineretului, apropo, deși sunt din Craiova, nici nu știu dacă mai există sau dacă mai joacă cineva acolo.

Aurică Beldeanu își aranja ochelarii pe nas, înainte de a spune ceva important, cred că o face și acum, chiar dacă discută la telefonul mobil, apoi punea mâinile la spate: „Mă băieți, dacă nu știți cine a fost Ilie Balaci și v-ați mai născut și-n Craiova, vă spun eu că n-aveți cum să ajungeți fotbaliști! Niciodată! Chit că aveți 7-8 sau 9 ani, sigur acasă vi s-a povestit despre Balaci!

A fost cel mai mare, așa cum noi, ăștia din Craiova Maxima, am fost la fel de mari, însă datorită lui Ilie! Ilie ne-a făcut să credem! Să vă spun cine a fost Ilie Balaci ar însemna ca eu să vă prezint ca la școală, dar să mă credeți că a fost cel mai mare...”

Ilie cel Mare

Chiar dacă într-o duminică religioasă Ilie a sprintat spre ceruri, n-aș vrea să mi-l amintesc ca pe un om care nu mai este. Despre Ilie Balaci vorbesc cu cei care l-au cunoscut, în special cu Aurică Țicleanu, apoi cu fotbalistul care l-a iubit enorm, Gică Craioveanu.

Grande Craioveanu vorbește despre Ilie Balaci cu lacrimi, cu dorul ăla oltenesc din vocea lui Tudor Gheorghe, se minunează de clipele când dribla la Severin, încât se despărțea Dunărea, de teamă să n-o dribleze Minunea Blondă. Credeți-mă, Craioveanu îl descrie pe Balaci ca pe o minune, asta în condițiile în care a jucat împotriva unora precum Ronaldinho, Messi, Ronaldo da Lima, Zidane, Xavi, Iniesta, Roberto Carlos, Ramos, Puyol sau Dani Alves.

Ultima dată când am vorbit, Craioveanu era pe malul Mediteranei, la Castellon, și vorbeam despre maximele lui Ilie Balaci, despre ultimele întâlniri, despre povești pe care unii le-ar crede basme oltenești, cum zicea regretatul Petre Deselnicu.

Imaginați-vă, închideți ochii, ascultați Marea Mediterană lovind malul spaniol de lângă Valencia, iar vocea lui Craioveanu, cu năduf, cu pasiune, încercând să descrie cum era Ilie pe teren, căutând gradul de comparație: “Auzi, Grande, dacă se năștea brazilian, era lângă ăștia mari de tot! Și am spus tot!”.

Țicleanu, la fel, filosofează, îl ridică în slăvi: “Ilie făcea orice voiai tu cu mingea, dacă îl puneai să dea cu aceeași minge în colțuri diferite, o tăia cu crampoanele și lovea cu stângul încât aveai rezultatul scontat! Și-i convingea pe toți că e gol valabil! El ne-a făcut să credem!”. 

Să vă spun cine a fost Balaci...
Ilie Balaci / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Interviurile de la 8 la infinit

Vedeți voi, nu are rost să vă spun eu cât de mare a fost Ilie Balaci, așa de rău îmi pare că nu mai dăm de urma emisiunii pe care am realizat-o cu Dragoș Borchină, la radio, unde Ilie a stat 4 ore și 45 de minute. A vorbit fără pauză, iar Lorena, fata cea mare, și soția, Daniela, îl sunau nonstop, că nu spusese unde pleacă.

Acolo, Ilie Balaci a spus totul, despre blaturi, despre Craiova Maxima, despre echipa națională, plus Euro '84, când a înjurat, apoi l-a apărat pe Lucescu: “Știam că n-o să merg la Euro! Îmi spusese și Lucescu, nu m-a lăsat în hotel și nici n-au plecat fără ca eu să știu! S-au scris multe la șprițuri, dă-i în Doamne iartă-mă!”.

Și uite așa era Ilie, orice telefon, orice interviu, era de la 8 minute spre infinit, uitai de timp, de familie, de tot ce te înconjoară. Pentru că Balaci avea un magnet la oameni, un stil de povestitor moștenit din copilărie, de la Deselnicu și Duțu Cernăianu, mai ales că Tai-Pan-ul și Oblemenco îl luaseră sub aripa lor. Și Balaci a iubit Craiova!

Nu ne mai răspunde la telefon, dar când merg de Crăciun la bunicii mei, la cimitir, mă opresc lângă cel al lui Ilie Balaci. Tot timpul dau acolo ba de Florin Cioroianu, ba de un coleg de la Craiova, așa că stau până nu mai e nimeni și vorbesc cu el, mă descarc și-mi imaginez tot ce mi-ar spune. Atât de mare a fost Ilie Balaci...

Citește și:
Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a făcut senzație în tribune la Rapid - Farul! A atras toate privirile: „Sunt cu ochii pe David”
Superliga
Fosta soție a lui Claudiu Niculescu a făcut senzație în tribune la Rapid - Farul! A atras toate privirile: „Sunt cu ochii pe David”
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Superliga
Marius Șumudică, gest suburban după al treilea gol al Rapidului » Derapajul antrenorului care a purtat o geacă de 1.800 de euro pe Giulești
Gigi Becali, ofertă publică pentru Louis Munteanu: „Atât dau pe el”
Superliga
Gigi Becali, ofertă publică pentru Louis Munteanu: „Atât dau pe el”

Comentarii (11)
maremaestru
maremaestru  •  21 Octombrie 2024, 22:18

Balaci, pe laga faptul ca a fost un fotbalist galactic, a fost si un Mare om. Cu un bun simt cu.m rar vezi la vedetele din ziua de azi. Sa va spun o intamplare cu Balaci. In anul 1979 eram junior la echipa Automatica, care avea terenul de joc in cartierul Floreasca, langa cel al Icsimului.Antrenamentul din acea dupamiaza de toamna il faceam pe terenul de iarba, lucru ce se intampla cam rar. Pe la mijlocul antrenamentului, langa teren a oprit un autocar din care a coborat echipa de fotbal a Romaniei.Stefanescu,Crisan,Balaci si altii pe care nu mi-i mai amintesc. Am facut antrenament pe jumatate de teren noi si echipa nationala pe cealalta jumatate. La un moment dat au dorit sa jucam un meci de 30 de min.cu ei.Ni s-a atras atentia sa jucam curat fara faulturi din partea noastra. Eu jucam fundas dreapta si m-am intersectat cu Balaci de mai multe ori. La terminarea miutei, cand echipa nationala trecea la dus, noi eram buluc pe culoar sa-i urmarim pe idolii copilariei noastre. Cand Balaci a trecut prin dreptul meu, m-a batut pe spate si mi-a zis: copile n-am ce sa-ti dau, dar uite prosopul meu.Pastreaza-l.A fost un gest pe care nu o sa-l uit toata viata. Balaci-un om-fotbalist stelar. DUNEZEU sa-l odihneasca.

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  21 Octombrie 2024, 20:57

Vardy...despre morti ...numai de bine ...dar despre faraonul hagi ...puncte puncte ...si stelute ...

dobrin
dobrin  •  21 Octombrie 2024, 20:37
Postat de mzm1 pe 21 Octombrie 2024, 19:32

Da, Ilie Balaci a fost un mare jucător! A fost extraordinar! A fos aproape la fel de mare ca... Gicu Dobrin!

Lucescu nu i-a luat in Franta la Euro 84 pe Balaci si Geolgau ca sa-i ia pe Dragnea si Zare. Si ne mai miram de prezenta lui Ianis la nationala. Dobrin la fel, a fost turist in Mexic.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează