OPINII  »  PARIS

5 personaje care m-au impresionat la Paris

Oana Dușmănescu
Oana Dușmănescu

Articol de - Publicat marti, 06 august 2024 13:40 / Actualizat marti, 06 august 2024 13:40

Prin evoluții impresionante sau prin momente emoționante, sportivii prezenți la Jocurile Olimpice de la Paris ne-au oferit până acum clipe de neuitat.

Femke Bol și cursa ei fenomenală de la ștafeta mixtă 4x400 metri

Blondă, cu o împletitură flower power în păr și cu un stil de alergare ce face sprintul să pară joacă de copii, Femke Bol (24 de ani) a dat lecții de ștafetă, depășindu-le pe rând pe adversarele din Belgia, Marea Britanie și SUA în ultimul schimb, pe ultimele zeci de metri.

Ea și-a dus echipa de pe locul 4 pe prima poziție a podiumului, făcându-i fericiți și pe colegii ei - Eugene Omalla, Lieke Klaver și Isaya Klein Ikkink.

Femke a țâșnit ca din pușcă în finala de ștafetă, dar în atletism ea nu vine din senin. Anul trecut, la Campionatele Mondiale de la Budapesta a câștigat medalia de aur la 400 metri garduri. În aceeași probă, acum trei ani, la JO de la Tokyo, a obținut bronzul.

Bol a practicat mai întâi judo, după ce și-a rupt mâna de două ori și medicii i-au recomandat să învețe un sport care s-o învețe să cadă.

Secretul lui Femke: „Sportul trebuie să te ajute să-ți limpezești mintea. Trebuie să te distrezi, să simți că te joci, să nu te gândești prea multe la alte lucruri”, spunea campioana olimpică.

Chang-ok An, povara de a fi din Coreea de Nord

Chang-ok An și-a reprezentat țara, Coreea de Nord, într-una puținele finale olimpice la care au acces sportivii din țara dictatorului Kim Jong-Un. Sărituri, gimnastică.

5 personaje care m-au impresionat la Paris
Chang-ok An (Coreea de Nord), flancată de cele două antrenoare ale sale, la proba de sărituri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris Foto: Imago Images

În vârstă de 21 de ani, ea s-a clasat pe locul al patrulea în finală, după Simone Biles (SUA), Rebeca Andrade (Brazilia) și Jade Carey (SUA).

La sfârșit, când gimnastele au vrut-o s-o îmbrățișeze și pe An, valoaroasa lor adversara din finală, cele două antrenoare ale sportivei asiatice au luat-o cât mai repede din mijlocul celorlalte fete.

A fost cât se poate de limpede că nu au lăsat-o să ia contact îndelungat cu fetele care provin din țări libere, democratice. Ce vis frumos și ce coșmar la Paris pentru sportiva din Coreea de Nord!

Novak Djokovic - dovada vie că niciodată nu poți avea prea multe medalii

Jucătorul sârb și-a dorit din toată inima medalia olimpică de aur - până la Paris 2024 îi lipsea din palmares și asta era inacceptabil pentru cel mai bun tenisman din istorie.

5 personaje care m-au impresionat la Paris
Novak Djokovic, suprem la Jocurile Olimpice! A cucerit medalia de aur, singura distincție majoră pe care n-o câștigase / FOTO: Raed Krishan (Gazeta Sporturilor)

Așa că la actualele Jocuri Olimpice Novak Djokovic și-a îndeplinit această dorință, trecând în finală de spaniolul Carlos Alcaraz, 7-6 (3), 7-6 (2). Amândoi protagoniștii ultimului act al turneului olimpic de tenis au plâns la final - Novak - de bucurie, Carlos - de tristețe.

Australianca Nicola Olyslagers (săritura în înălțime) și caiețelul ei secret

Nicola Olyslagers (Australia), medaliata cu argint din proba olimpică de săritură în înălțime, disputată duminică seara, ne-a uimit prin graba cu care revenea după fiecare evoluție la carnețelul ei de școlăriță conștiincioasă, păstrat pe băncuță.

5 personaje care m-au impresionat la Paris
Nicola Olyslager (Australia) - vicecampioana olimpică la săritura în înălțime și carnețelul în care-și notează fiecare mișcare Foto: Imago Images

Ritualul atletei (care a fost vicecampioană olimpică și la Tokyo, acum trei ani) are mai multe scopuri care o ajută pe Nicola să-și îmbunătățească săriturile.

În primul rând, ea își dă singură note în privința tehnicii sale - incluzând aici calitatea elanului, desprinderii de sol și execuției săriturii.

Ea adaugă pe hârtie sfaturi tehnice, citate motivaționale și alte reflecții personale după fiecare execuție.

Jurnalul altletei australiene mai conține simboluri religioase și versete din Biblie.

Julien Alfred - atleta care a scos Saint Lucia din zona insulelor unde faci doar plajă

Fata cu nume de băiat care a câștigat medalia de aur în proba-regină a atletismului, 100 metri sprint, a adus țării sale, Saint Lucia, un stat insular din Caraibe, prima distincție olimpică din toate timpurile.

5 personaje care m-au impresionat la Paris
Julien Alfred încadrată de cele două americance FOTO Raed Krishan

Julien Alfred provine dintr-un stat cu mai puțin de 200.000 de locuitori, aflat între Martinica și St. Vincent and Grenadines.

Alfred a intrat în istorie, oprind cronometrul la 10,72 secunde și fiind urmată pe podium de favorita calculelor hârtiei, americanca Sha'Carri Richardson (10,87) și de compatrioata acesteia din urmă, Melissa Jefferson (10,92).

Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Comentarii (21)
dragan
dragan  •  13 August 2024, 09:40

o noua saptamina, acelasi sfat: DRUM BUN, OANA! p.s. am citit regulamentul de conduita a celor de la Ringier! nuantez sfatul pentru tine cu o intrebare: nu ti-e rusine, prieteno, sa publici editoriale pe si pentru site-ul gsp?

tk2014
tk2014  •  12 August 2024, 10:12

completez lista asta cu: Helen Zheng - nu prea vezi chinezi castigand la sporturi unde nu sunt favoriti si implica o doza mare de creativitate. A curatat tabloul, inclusiv pe Swiatek in fieful ei. As zice ca asta e cea mai importanta realizare a Chinei la olimpiada asta. restul erau mai mult sau mai putin previzibile. Sydney Mclaughlin - 3-0 la directe cu Femke Boll, record mondial + cea mai rapida parte a stafetei la 400m feminin. Daca americanca pe al doilea schimb nu deraia de pe pista, bateau recordul rusilor din 88. Rai Benjamin - pe langa aurul de la 110m garduri, i-a tinut piept lui Tabogo pe ultimii 400m la stafeta. pe langa Marchand, a mai fost canadianca Summer Macintosh. Chinezii au făcut sweep la sarituri. Stephen Curry cu prestatiile impotriva Serbiei si Frantei. si evident, Tabogo la 200m, care putea sa forteze pe ultimii 20m si sa atace recordul lui Bolt.

adrian.csa
adrian.csa  •  08 August 2024, 20:32

atleta din St Lucia a facut liceul in Jamaica si apoi Universitatea din Texas, deci se antreneaza in State, putea lejer sa alerge pt americani. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează