OPINII  »  EDITORIAL

Portugalia - Franța, meciul non-căpitanilor

Oana Dușmănescu
Oana Dușmănescu

Articol de - Publicat sambata, 06 iulie 2024 10:06 / Actualizat sambata, 06 iulie 2024 11:33

Franța a mers mai departe, în semifinalele Euro 2024, fără căpitan pe teren, la propriu și la figurat. Portugalia l-a avut pe Ronaldo - mai mult în trecutul îndepărtat decât în cel apropiat. În acest moment, Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt două exemple de contracăpitani de echipă.

În cazul lui Ronaldo, se vorbește mult despre cei 39 de ani pe care i-a împlinit în luna februarie. Că vârsta l-a încetinit, că supraviețuiește din amintiri, că uneori mai mult a încurcat în teren la competiția din Germania, că e static.

Portugalia - Franța, meciul non-căpitanilor
Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe, în meciul Portugalia - Franța, de la Euro 2024 Foto: Imago Images

Cristiano suferă vizibil că nu mai este jucătorul magnific de acum câtva timp, iar asta nu avea cum să-l facă un căpitan de echipă mai bun. Un om care rechiziționează selecționata națională nu poate „căpităni”, ci poate da numai ordine. Nu se poate gândi la alții, ci numai la sine.

E evident că, în postura de căpitan, trebuie să ai o personalitate aparte, dar celebritatea nu e o trăsătură de caracter. E o consecință care a venit în timp, agățată de calitățile umane și fotbalistice ale lui Ronaldo. Când acestea încep să se estompeze,, a rămâne lider neputincios nu e deloc o virtute.

A te impune doar prin prezență și prin trecut într-un vestiar cu jucători excepționali, din prezent, pare anacronic. Și întotdeauna ce e anacronic și forțat e un pic caraghios, ca nuca-n perete.

Un căpitan bun și altruist nu-și încurcă niciodată corabia

La francezi, Mpabbe e căpitan tot pe bază de reputație, cu diferența că el nu a ajuns deocamdată la performanțele idolului său din copilărie, același Ronaldo. La 25 de ani, Kylian nu știe să-și asume responsabilitățile de căpitan. Sau, dacă ar fi să citesc mai atent detașarea starului lui Real Madrid, nu vrea să și le asume.

Nu am avut niciodată nasul spart, dar cred că e oribil. Probabil fiecare mișcare, săritură, strănut, privire sau clipire, chiar și fiecare mângâiere e un blestem. Presupun că un pas în alergare îți zguduie tot creierul.

Iar asta poate fi scuza medicală a lui Kylian Mbappe pentru lipsa de implicare

Nota lui Kylian din L'Equipe - un mare 2, un mare examen picat - mi se pare puțin nedreaptă, dar reflectă inclusiv percepția francezilor, care sărbătoresc totuși calificarea în Top 4 european.

Speculația că Mbappe s-a retras voit din meci, nedorind să facă față presiunii loviturlor de departajare, spune mult despre participarea lui, nu ca atacant de clasă, ci din locul de căpitan. Odată cu renunțarea de vineri seară, Mbappe a cedat, fie și numai psihologic, acest job.

Căpitanii sunt căpitani până la final. Dacă îți asumi că joci cu o mască incomodă pe față, îți joci rolul până la sfârșit, fără jumătăți de măsură. Lui Kylian, masca i-a dat, pe lângă durerea de sub ea, și pretextul relaxării.

Prefer oricând un Virgil van Dijk, care e indiscutabil vedetă, dar nu ține cu orice preț să ne reamintească acest lucru în orice clipă. Sau un Alvaro Morata, care conduce din vestiar o echipă a Spaniei, care își vede de treabă și nu pare să aibă orgolii și mize individuale.

Citește și:
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Superliga
Reacția surprinzătoare a lui Marius Șumudică după ce a fost întrebat de meciul FCSB-ului cu PAOK: „Era mai important pentru mine”
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Superliga
Tirada virulentă a lui Denis Alibec: „Ei n-au existat pe teren! Ce trebuie să fac ca să primesc penalty?”
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare
Europa League
Mihai Stoica, după PAOK - FCSB: „Aș vrea să subliniez ceva ce nu s-a discutat” + De câte puncte mai are nevoie campioana pentru calificare

Comentarii (14)
alenb
alenb  •  07 Iulie 2024, 20:50

Ronaldo penibil la acest Euro, asa cum a fost si acu 2 ani in Qatar, dar acolo era un Fernando Santos cu selectioner cu coae care l-a trimis pe banca bagandu-l titular pe unu', Goncalo Ramos, autorul unei triple contra Elvetiei. Binenteles ca Santos a platit cu postu indrazneala iar noul antrenor Martinez n-a indraznit sa scoata fosila nici macar un minut, in timp ce Goncalo era uitat pe banca. Ambitiosu Cristiano vrea acu sa mai bifeze si inca un Mondial, la 41 de ani are inca ceva recorduri de batut :))

cosmo
cosmo  •  06 Iulie 2024, 23:07

Ronaldo a jucat excelent la acest euro, dar Portugaliei i-a lipsit un varf de atac și un executant de lovituri libere. Articolul e chiar bun, dar posibil sa nu fie pe placul suporterilor campionatului saudit, fini cunoscători ai fenomenului.

OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  06 Iulie 2024, 19:01

...uitati va lume la doi destepti ...viola sempre si dum.dragos...ei se cred destepti fiindca s au nascut in Romania ...unde s multi destepti vorba lui Alexandru Lapusneanul ...destepti dar multi ...ce i mana pe ei in lupta ?...I.Q. ul nemasurat ...putin mai mic decat numarul de la pantofi ...

Vezi toate comentariile (14)
Comentează