OPINII  »  EDITORIAL

Aceeași echipă și totuși alta!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat sambata, 07 septembrie 2024 14:52 / Actualizat sambata, 07 septembrie 2024 15:21

Să nu facem nuntă din victoria de la Pristina, cu toate că ea putea fi și mai confortabilă. Să ne aducem aminte de cele două șuturi în bară expediate de Mihăilă, coleg de club și de formă cu Man, cel mai bun om al nostru în Kosovo, MVP-ul partidei.

Și nici să nu atribuim succesul de vineri seara exclusiv lui Mircea Lucescu, noul selecționer. Să ținem cont că el însuși l-a menționat, fair play, de bun-simț, pe Edi Iordănescu. Ba nu i-a uitat nici pe Rădoi și pe Contra.

Pe de altă parte, deși România a aliniat la Pristina aceeași echipă ca în întâlnirea pierdută cu Belgia la Euro 2024, disputată la Koln, ea a arătat cu totul altfel! În sensul în care s-a schimbat din dominată în dominatoare, căci a controlat confruntarea cap-coadă. A făcut legea și a dat ora exactă.

Când scriu că a părut mult schimbată în bine, am în vedere câteva elemente de necontestat. Spre deosebire de aparițiile anterioare, inclusiv de cele de la CE, naționala n-a mai jucat la mica ciupeală. La ce-o fi și ce-o ieși. N-a mai pândit greșeala adversarului ca s-o speculeze. Dimpotrivă, a construit, a inițiat acțiuni. Pe centru și în special pe benzi, acolo unde fâșneții Man și Mihăilă s-au dovedit irezistibili.

Aceeași echipă și totuși alta!
Dennis Man în acțiune în Kosovo

România a ocupat terenul mai realist ca oricând. Nelăsând spații libere, acoperindu-le inteligent, a evoluat compact, grupat, adunându-se repede și în bloc în spatele balonului în puținele momente, din repriza 1, în care kosovarii au avut mingea. Și nu numai atât. Îndrăzneață și combinativă, a creat faze frumoase, spectacol. A plăcut tocmai pentru că a fost în majoritatea timpului stăpână pe ea și pe situație.

Nu i s-au datorat aceste plusuri numai lui Lucescu, dar contribuția lui nu poate fi negată. Ea fiind consecința unei experiențe fără egal, dar și a inteligenței și, nu ridicați din umeri!, a tinereții. A modului tineresc de a gândi și de a participa. De a se implica în fiecare moment și în toate deciziile. Cine și-a imaginat, probabil foarte mulți, că veteranul a preluat naționala ca să stea în tribună și să ofere ici și colo un sfat, o indicație s-a înșelat amarnic.

Când am propus, primul?, varianta cu Mircea Lucescu selecționer la 79 de ani, am plecat tocmai de la ce știam mai bine decât alții. Că Lucescu nu poate sta pe margine. Că, mai tânăr decât scrie în buletin, nu se va da la o parte de la treabă. Și nu s-a dat, transmițându-le "tricolorilor" încredere în forțele proprii, echilibru și curaj. Nu degeaba declara Drăguș după Pristina că "Nu ne e teamă de nimeni, ne putem bate cu oricine!".

Să nu se înțeleagă din aceste cuvinte că, intrată pe mâna lui Lucescu sr., România va deveni imbatabilă. Că va înșira victimele una după alta. Nu, nici vorbă, vor fi adversari, provenind din primul eșalon al fotbalului mondial, în fața cărora naționala va pleca steagul. Cât de bună va ajunge, nu va fi niciodată cea mai bună, regret s-o spun, să fiți însă convinși de asta!

Atât doar că, aflată sub comanda lui Mircea Lucescu, această echipă nu ne va mai face să tremurăm ca altădată în dueluri de genul celui de vineri. Măcar Kosovo, Lituania ori Cipru, realizați la ce mă refer, ne vor ști de jupâni și ne vor recunoaște ca atare. Dacă va reuși acest lucru, ca țintă minimală, Lucescu își va fi îndeplinit misiunea.

Citește și:
E haos la FCSB! » O cauză directă pentru prăbușirea campioanei din Liga 1 + De ce Becali nu mai poate fi controlat
Superliga
E haos la FCSB! » O cauză directă pentru prăbușirea campioanei din Liga 1 + De ce Becali nu mai poate fi controlat
Cealaltă Cristina Neagu: bani și dictatură
Opinii
Cealaltă Cristina Neagu: bani și dictatură
Dinamo își ia rămas-bun de la Gigi Mulțescu și de la Valentin Samungi! Foștii mari sportivi au fost depuși la muzeul din Ștefan cel Mare + Momente copleșitoare cu Alexandru Băluță
Superliga
Dinamo își ia rămas-bun de la Gigi Mulțescu și de la Valentin Samungi! Foștii mari sportivi au fost depuși la muzeul din Ștefan cel Mare + Momente copleșitoare cu Alexandru Băluță

Comentarii (58)
Moshu_Shukaru.1948
Moshu_Shukaru.1948  •  10 Septembrie 2024, 11:40
Postat de luigi_nb pe 10 Septembrie 2024, 01:14

Bancu a fost cel mai slab si cu Kosovo si cu Lituania, iar Mitrita a jucat 5 minute cu Kosovo, da pentru tine a fost cel mai bun =)) de aia nu va suporta nimeni baaaa olteneeee

Bancu...un nume care parcă te invită să faci bancuri cu/despre olteni!

luigi_nb
luigi_nb  •  10 Septembrie 2024, 01:14
Postat de OlteanuMarian pe 07 Septembrie 2024, 16:19

...ha...ha...fcsb ist greu de cap ...ai vazut alt meci ...sau tu urasti U Craiova indiferent cat de bine ar juca ...nu ti e greu sa minti cu nerusinare ...vezi ti de familia ta de oropsiti ce te bagi tu inseama cu mine ...crezi ca nu m am uitat la meci ?Bancu a fost impecabil cu mult deasupra tuturor ...

Bancu a fost cel mai slab si cu Kosovo si cu Lituania, iar Mitrita a jucat 5 minute cu Kosovo, da pentru tine a fost cel mai bun =)) de aia nu va suporta nimeni baaaa olteneeee

MaxiP
MaxiP  •  09 Septembrie 2024, 11:29

Nu sunt de-acord deloc cu ideea articolului. In primul rand exista o diferenta substantiala intre Kosovo si Belgia (apropo, in meciul cu Belgia, Romania n-a jucat deloc rau), apoi, dominanti cap-coada? Oare domnul jurnalist a vazut meciul? Primele 40 de minute au parut o chestiune de timp pana va marca Kosovo, au controlat clar prima parte a meciului, multe mingi bubuite de ai nostri in defensiva, am constatat un oarecare refuza de a pune mingea jos si a-si asuma iesiri prin constructie din propria defensiva. N-am jucat la mica ciupeala, dar tocmai asa am marcat, am profitat de o recuperare la mijlocul terenului si am inscris pe contraatac. Golul 3, eroare uriasa a lor, depinde cum definim "ciupeala". Da, golul de 1-0 a schimbat meciul, de acolo intr-adevar nationala a aratat bine, dar prima repriza n-a fost deloc grozava. Imbucurator a fost ca au stiut sa profite, au stiut sa castige un meci inceput greu de tot si au aratat incisivitate pe contraatac, realizari individuale, jucatori care pot face diferenta chiar mai bine ca mult cotatii kosovari de zeci de milioane de euro. Dar au fost si aspecte negative iar comparatia asta Iordanescu-Lucescu, dupa un singur meci al noului selectioner, cu mari laude ca si cum vrem noi neaparat sa aratam marea schimbare facuta de Lucescu e extrem de fortata. Nu prea e nicio schimbare, e aceeasi echipa, una inchegata, care nici nu are nevoie de altceva decat de continuitate. Si care oricum nu putea arata foarte diferit dupa un singu

Vezi toate comentariile (58)
Comentează