OPINII  »  EDITORIAL

De unde atâta răutate?!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat vineri, 13 septembrie 2024 15:18 / Actualizat vineri, 13 septembrie 2024 15:37

Într-adevăr, Ianis Hagi nu-i deloc fericit la Rangers. Deși sub contract cu scoțienii până în vara lui 2026, înțelegere semnată recent în condițiile în care a acceptat și o diminuare a salariului, Ianis a fost trimis de antrenorul Philippe Clement la echipa de rezerve. Acesta repetând că „Hagi nu intră în planurile mele pentru sezonul în curs!”. În consecință, deși fanii îl vor și îl cer înapoi, Ianis nu figurează pe lista de Europa League, deci nu-l vom vedea în partida cu FCSB din 24 octombrie, programată la Glasgow.

În ciuda faptului că Rangers a început poticnic Premiership, după 4 etape găsindu-se la 5 puncte de campioana Celtic, dar și de Aberdeen, Clement continuă să taie și să spânzure pe Ibrox Park. Unde a ajuns în toamna lui 2023, pentru 4 ani, cu un CV impresionant. Tehnicianul belgian de 50 de ani a câștigat 4 titluri în țara lui, de 3 ori cu Club Brugge și o dată cu Genk.

Întrucât Clement are cuvântul hotărâtor, dar nu și ochi pentru Ianis, e clar că viitorul românului nu se anunță promițător. Cum calcio mercato s-a cam închis, iar ofertele pentru el n-au apărut, situația fiului lui Gică e departe de a fi una de invidiat. Trebuie găsită o soluție pentru depășirea impasului, dar cine s-o găsească și unde?! Ianis continuă să-și declare zadarnic fidelitatea față de Rangers. Fără ecou. El vorbește, el aude.

Deși informat, firește, că Ianis n-are meciuri în picioare, Mircea Lucescu n-a ezitat să-l selecționeze pentru campania de Liga Națiunilor. Gestul i-a contrariat pe destui. Lucescu s-a dovedit însă inspirat, în ideea în care, introdus în minutul 60 al duelului cu Lituania de la București, Ianis a obținut în minutul 87, la scorul de 1-1, penalty-ul ce-a deblocat întâlnirea. El le-a permis "tricolorilor" să se desprindă și să învingă în final cu 3-1 un adversar ce și-a vândut pielea foarte scump.

Cu toate astea, chemarea la lot și folosirea lui Hagi i-au înfuriat pe mulți fani români. I-au nemulțumit pe unii, iar pe alții chiar i-au indignat. În consecință, pe rețelele de socializare, ca și pe GSP.RO, asupra fiului lui Gică Hagi s-a revărsat un potop de critici. Un val de insulte.

Că n-avea ce căuta nici măcar în lot. Că a fost convocat spre a i se mai închide gura tatălui său. Că "beizadelei" i s-a mai oferit, complet aiurea, încă un bilet de favoare etc, etc. Cuvinte urâte, pe cât de jignitoare, pe atât de nedrepte. Scăpate de sub control.

De unde atâta răutate?!
Ianis Hagi, în tricoul echipei naționale / Foto: Getty Images

Reacție nejustificată și pentru că Ianis n-a trădat niciodată naționala. Dimpotrivă, a ajutat-o, ba chiar a scos-o uneori din încurcătură. Haideți să ne reamintim că el a înscris golul de 2-1 în confruntarea cu Israelul de la Felcsut, gol ce-a consfințit pe 19 noiembrie 2023 calificarea matematică la Euro 2024. Și tot el a obținut în Germania, la Frankfurt pe Main, penalty-ul cu Slovacia care, transformat de Răzvan Marin, a dus România în „optimile” CE. De acord că Ianis Hagi nu s-a numărat printre titularii naționalei. N-a fost unul dintre oamenii ei de bază. Pe de altă parte însă, de câte ori s-a recurs la serviciile lui, iar asta în momente mai degrabă de cumpănă, a luptat exemplar. În plus, simplificând la maximum, a contribuit la succesele acesteia.

Personal, nu m-a mirat și nu mă miră că unii nu-l plac pe Ianis Hagi. Cum să-i judeci pe respectivii dacă mai sunt câțiva, noroc că din ce în ce mai puțini, care-l contestă chiar și pe fostul mare fotbalist Gică Hagi! Ce să comentez, dreptul fiecăruia de a avea o părere și de a o exprima, inclusiv atunci când ea e, precum în acest caz, ridicolă?! Penibilă.

Rămâne însă de neînțeles, în afara logicii și a decenței, atitudinea acelora care, în loc să-l încurajeze pe Ianis ca român și să-i vrea binele, îl înjură cât încape. Într-o tristă veselie. Ma întreb, fără să descopăr un răspuns plauzibil, de unde atâta răutate fără sens, atâta înverșunare, la adresa unui tânăr care, cât știe și cât poate, în limitele lui, a încercat să-și facă datoria de câte ori s-a apelat la el? Și uneori, cum am arătat, chiar a reușit. Zău așa, de unde și de ce?!

Citește și:
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Superliga
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus
Liga Campionilor
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus

Comentarii (121)
Moshu
Moshu  •  16 Septembrie 2024, 09:41
Postat de gilos pe 13 Septembrie 2024, 17:26

Pai,ia gandeste-te un pic, nea Ovi.... Nu crezi ca sunt o multime de tineri in tara asta care muncesc, isi fac datoria, dar nu-i vede nimeni ? Acesti tineri carora nu li se ofera nicio sansa,tocmai din cauza altora care au pile si relatiii, a celor care sunt favorizati pentru ca au parinti sus-pusi, cu influenta..... Ce vezi matale, si te faci ca nu pricepi, este strigatul de indignare al celor multi, fara relatiile lui Ianis, care isi varsa si ei oful pe unde pot...

Minte putina,pretentii mari si frustrare multa ! Nu mai bine te uiti "in oglinda" inainte sa-ti setezi pretentii exagerate ?

Pake
Pake  •  15 Septembrie 2024, 11:29

Sunt mulți jucatori, mari speranțe, care se târăsc pe banci de rezerve sau la echipele secunde ale unor mari cluburi! Daca Ianis de la Rangers 2 joaca, de ce ar fi jucat Moldovan care era rezerva celui mai bun portar din lume! Ianis e scos din echipa de un mediocru ca el, nu de vreun Ronaldinho sau Messi! Sanse egale pentru toti indiferent de nume, e ceva ce dvs domnule Ioanitoaia, nu puteti intelege sau accepta ca normalitate, poate pentru că si dvs ati beneficiat de pile in cariera!

atacama
atacama  •  15 Septembrie 2024, 11:05
Postat de corectorul pe 13 Septembrie 2024, 20:04

Care scotieni au spus despre „perecea Hagi” ca este toxica? A, vrei sa spui despre un jurnalist de casa al clubului cu care Ianis este in conflict?! In cazul asta, ar trebui sa-ti revizuiesti abordarea, caci un jurnalist (si ala subiectiv) care a scris un articol si a folosit expresia respectiva nu reprezinta poporul scotian (nu am vazut vreo statistica din care sa rezulte ca scotienii au o astfel de parare). Asta daca nu vrei, in logica ta, sa consideram ca poporul roman il iubeste pe Ianis Hagi, plecand de la un articol al unui ziarist roman, favorabil lui Ianis (de pilda cel in cauza, al d-lui Ioanitoaia, asociind de plano opinia ziaristului cu cea a romanilor).

Citeste presa, domnule......."corectorul".Esti demn de mila.

Vezi toate comentariile (121)
Comentează