Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat marti, 02 noiembrie 2021 14:32 / Actualizat marti, 02 noiembrie 2021 14:48
Când naționala se pregătește de ultimele partide din preliminariile CM 2022, cu Islanda pe 11 noiembrie și cu Liechtenstein pe 14, situația celui ce sperăm s-o ducă la dublul baraj de calificare continuă să fie o necunoscută. Asta deoarece, ajuns la finalul unui contract întocmit în grabă de FRF, căci n-a cuprins și meciurile de baraj, Mirel Rădoi a declarat că se retrage după grupă.
Să ne reamintim afirmațiile lui: "Contractul meu se termină și îmi văd de treaba mea. Indiferent de ce se întâmplă, eu nu voi mai fi aici. Așa am zis, așa rămâne". Cei din anturajul lui susțin că selecționerul nu obișnuiește să se joace cu vorbele. Că e parolist, chiar încăpățânat, că-și respectă promisiunile.
Tocmai pentru că bilanțul său nu-i grozav, 7 victorii, 3 egaluri, 8 eșecuri, rată de succes de numai 44%, mulți n-ar regreta plecarea lui Rădoi. Probă, 53% dintre cei 28.762 de votanți ai unui sondaj GSP nu agreează ideea ca el să meargă mai departe. Concluziile unui alt sondaj, întreprins de DigiSport, i-au fost și mai nefavorabile lui MR. La întrebarea cine ar trebui să fie viitorul selecționer?, doar 20% au răspuns Rădoi, principalele opțiuni vizându-i pe Olăroiu (28%) și pe Hagi (25%), urmați de Dan Petrescu (10%), R. Lucescu (8%) și Boloni (7%).
Cu toate că Rădoi, lipsit de experiență și, o vreme, de inspirație, n-a rupt gura târgului, unii nu încetează să-l aprecieze. Să-l vrea în continuare pe banca "tricolorilor". În frunte cu oficialii unei federații pentru care el a constituit și constituie cea mai la îndemână soluție. Comodă, convenabilă. Inclusiv și mai ales sub aspect financiar.
Pe bună dreptate, realist, adepții lui insistă pe faptul că, după un start dezamăgitor, naționala s-a mai pus pe picioare și a obținut rezultatele așteptate. Care au menținut-o în cursa calificării, una ce părea iremediabil pierdută. Deși a rulat în 13 luni un număr exagerat de jucători, 63, MR s-a decis, în sfârșit!, asupra unui nucleu de 18-20, alt semn de progres. Încă o bilă albă.
Având în vedere acești pași înainte, directorul tehnic al FRF, Mihai Stoichiță, a admis că "Rădoi e singurul antrenor, nu-i altul, nu poate fi". Ba a și atras atenția că "Nici măcar nu se discută alte soluții" în contextul în care "Cred că-l putem întoarce pe Mirel, asta e dorința federației". Am luat act și, fără a detalia, am încercat să explicăm de ce Burleanu et Comp. judecă astfel lucrurile. Până la un punct, am și înțeles.
Cu o obiecție însă, chiar majoră. Cu nedumerirea că FRF a ales poziția ghiocel, cu capul în pământ, de supunere, în clipa în care tot Stoichiță a precizat că "Rădoi hotărăște pe cât timp vrea noul contract"! De parcă, să fiu iertat, Mirel ar fi Guardiola ori Klopp, vreun antrenor cu CV impresionant! Din păcate, nu e.
Altminteri, eu știam, evident greșit!, că semnarea unui contract presupune două părți care se întâlnesc și negociază. Nicidecum una care dictează și alta, în acest caz FRF, care ia poziție de drepți și execută ordinele.
Să punem răul înainte și să gândim că, în ciuda tuturor eforturilor de a-i schimba părerea, Rădoi va refuza să continue. E posibil, nu? Atunci FRF se va trezi descoperită, întrucât nu-s semne, chiar nu sunt, c-ar fi contactat pe vreunul dintre prezumtivii succesori ai lui Mirel! După Rădoi, potopul, nu-i deloc în regulă.
Încă o dovadă că la Casa Fotbalului se lucrează pompieristic. Că se vorbește mult și se face puțin. Ori nu se face nimic.