Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 04 decembrie 2023 15:29 / Actualizat luni, 04 decembrie 2023 15:56
A ajuns o modă ca echipele noastre să fie încredințate unor antrenori străini, a căror aducere pare privită ca o garanție a succesului. Într-un fel chiar și e, din moment ce primele 4 clasate din SuperLigă, FCSB, CFR, Universitatea Craiova și Rapid, au tehnicieni din import. Îi știți, nu-i mai menționez.
Cum alte 3 formații sunt și ele pregătite de străini, Sepsi, FCU Craiova 1948 și, mai nou, Dinamo, care tocmai l-a numit pe croatul Zeljko Kopic, iată că discutăm despre 7 tehnicieni de peste hotare. Mai mulți decât au lucrat vreodată concomitent în primul eșalon!
Pentru că aceștia au fost cei mai numeroși în ediția 2009-2010, dar numai 6, asta vrea să însemne că suntem martorii unui record. Unul ce poate fi chiar depășit în cazul în care FC Botoșani va bate palma, așa se aude, cu italianul Marco Simone. Dacă acesta va semna, în SuperLigă vor activa atunci nu mai puțin de 8 antrenori străini, 8 din 16, adică jumătate, procent de 50%! Invazie, nu altceva!
Vor zice unii, încântați de oricine vine de-afară, că tehnicienii din import, trecuți prin școli cu tradiție și renume, contribuie la ridicarea nivelului fotbalului dâmbovițean. Variantă nu ușor de susținut însă în condițiile în care echipele noastre, inclusiv cele conduse de străini, și-au făcut un prost obicei din a părăsi repede cupele continentale.
Pe de altă parte, calificarea naționalei la Euro 2024 s-a datorat într-o mai mică măsură, nesemnificativ, jucătorilor din SuperLigă. Majoritatea "tricolorilor" au provenit din alte campionate.
Să nu se înțeleagă că, xenofob, sunt contra antrenorilor străini! Dimpotrivă, am chiar o părere foarte bună despre unii dintre ei, în frunte cu Cristiano Bergodi. Totuși, mă îndoiesc că subiectul legat de prezența lor poate fi lămurit într-un singur articol. Ar merita o dezbatere mai largă, fie și pentru că numărul mare de tehnicieni de peste hotare blochează dezvoltarea și ascensiunea absolvenților Școlii de Antrenori din cadrul FRF.
Instituție despre care însuși Burleanu, rareori spre niciodată autocritic, mărturisea deunăzi că "N-a dat ceva pe măsura fotbalului nostru". Sigur că n-a spus și la ce măsură s-a referit, însă nici n-a lăudat școala respectivă.
Din păcate, deși șeful acesteia e priceput și tenace - Lucian Burchel, între altele, cu studii la Coverciano și Clairefontaine -, lucrurile nu stau chiar foarte bine. Dovadă că destui sunt cei care preferă să urmeze cursurile la Chișinău, nu la București!
Deoarece acasă la noi costurile pentru obținerea licențelor aproape s-au dublat, la fel și perioada necesară absolvirii. Pentru ca în final să te trezești că ai cheltuit o grămadă de bani, 5.000 de euro pentru licența Pro, și ai consumat mult timp, dar n-ai unde să antrenezi, toate locurile sunt ocupate!
Aceste aspecte merită însă, cum spuneam, o analiză mai atentă. Cu un viitor prilej.