Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat joi, 28 octombrie 2021 14:51 / Actualizat joi, 28 octombrie 2021 14:57
În noaptea de după eșecul cu Rayo, Barcelona l-a dat afară pe Ronald Koeman, măsură ce-ar fi trebuit luată, părere majoritară a comentatorilor, încă din vară.
Demis, antrenorul olandez lasă echipa într-o situație neverosimilă: pe locul 9 în LaLiga și pe 3 în grupa de UCL! În 14 luni de mandat, RK a obținut un singur trofeu și nici acela, Cupa Regelui, de anvergură. Nu-i puțin, ci scandalos de puțin, inacceptabil, pentru una dintre cele mai galonate grupări din istoria fotbalului mondial, ce se pretinde Mes que un club. Mai mult decât un club.
Și totuși, răsfoind presa spaniolă, descoperi că există destui care regretă despărțirea de Koeman, ei apreciind calmul și decența olandezului. Modul elegant în care a suportat presiunea și declinul. Dar și aceștia, câți au mai rămas, îi reproșează un optimism exagerat. Ba chiar o naivitate greu de scuzat la un tehnician cu CV-ul său.
Silit de împrejurări, ca și de repetatele accidentări (Dembele, Coutinho, Ansu Fati, Kun Aguero șamd), Koeman a primenit masiv lotul. A mers însă prea departe titularizându-i pe Gavi (17 ani), Pedri, Balde și Demir (toți de 18), pe Nico (19), pe Dest și Eric Garcia (ambii 20) etc, unele dintre promovări fiind socotite forțate. În consecință, marea Barca a început să semene cu o echipă de tineret, ba și cu una mediocră, de mijlocul clasamentului! Întrucât cu de-alde Mingueza, Luuk de Jong ori Sergi Roberto nu poți urca mai sus.
Sigur, e bine să trimiți în teren cât mai mulți tineri. Atât că la nivelul cel mai înalt, înainte de orice, se cer rezultate. Victorii, trofee. Nu strică să te preocupe ziua de mâine, dimpotrivă. Prioritar, trebuie să te gândești însă la ziua de azi. Fotbalul n-are răbdare cu nimeni.
Cel mai tare i s-a imputat lui Koeman, ca și președintelui de-atunci, lui Josep Bartomeu, renunțarea la golgeterul Luis Suarez. Alungat, "Canibalul" s-a dus la Madrid ca să marcheze meci de meci și s-o scoată campioană pe Atletico! În ce câștig a ieșit Barca: s-a lepădat de Suarez ca fiind terminat la 33 de ani, dar l-a înlocuit ulterior cu Aguero de 32 în momentul acela!
Succesorul lui Bartomeu, actualul președinte Joan Laporta, a greșit și mai rău. Impardonabil, în clipa în care, de-a dreptul inconștient, l-a împins pe Messi să plece la PSG. Ce-a însemnat Messi pe Camp Nou, liderul, sufletul și imaginea echipei, dar și simbolul izbânzii, se poate observa acum, când nu mai poartă tricoul blaugrana. Barca s-a prăbușit și nu se mai oprește din cădere. Iar atitudinea lui Laporta pare cu atât mai greu de înțeles, chiar imposibil, cu cât acesta a mințit pretextând că nu i-a prelungit contractul argentinianului din pricina salariului uriaș și a riscului de a încălca fair-play-ul financiar.
Scuză inventată. Pur și simplu, Laporta nu l-a mai vrut pe Messi, din care pricină numeroși fani nu-l mai vor în prezent pe Laporta. S-au săturat de el ca de mere acre.
Serios vorbind, cum să se mai recomande Barcelona ca Mes que un club în condițiile în care avea datoria să păstreze trei jucători, în ordinea importanței, pe Messi, pe Suarez și pe Griezmann, și i-a pierdut pe toți trei?! Așa a ajuns în genunchi și cine știe dacă se va mai ridica vreodată. Gloria trece și uneori nu se mai întoarce.