Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat duminica, 05 ianuarie 2025 13:28 / Actualizat duminica, 05 ianuarie 2025 13:37
Desemnat "Sportivul român al anului" în 2022 și 2024 în Ancheta Gazetei Sporturilor, David Popovici vorbește rar. Vorbește însă atât de bine încât dă impresia că n-are 20 de ani, ci mult mai mulți. N-a făcut excepție nici zilele trecute. Când a fost invitat la podcastul lui Cosmin Nedelcu, alias Micutzu, prilej cu care nu s-a sfiit să povestească în ce condiții, sub orice critică, a trebuit să se pregătească până să ajungă campion olimpic, mondial și european.
Fiind cald afară, vara se antrena fără probleme în bazinul descoperit de la "Lia Manoliu". Nu și în restul anului. Deoarece "3-4 luni, atât cât e frig, se pune un balon improvizat peste bazin și toată lumea își tușește plămânii pentru că e prea mult clor și nu există un sistem prea bun de ventilație".
De unde riscul sufocării și dorința de a pleca să înoți în altă parte, până și în Bulgaria!, ori chiar de a te lăsa. De presupus că așa s-au pierdut și se mai pierd încă destule talente.
Să-l ascultăm în continuare pe David: "Dacă i-aș aduce într-o vizită sau în vreun cantonament pe adversarii mei sau pe prietenii mei din alte țări, să se antreneze cu mine la «Lia Manoliu», ar zice că-mi bat joc de ei. Ar zice «Asta e o glumă, hai du-ne unde te antrenezi tu!». Eu sunt convins că nu m-ar crede".
Și, discutând serios, nici n-ar fi de crezut că un performer de anvergura lui nu dispune, printre altele, de o sală de forță, de pregătire fizică, în care să se antreneze pe uscat.
În ciuda vârstei sale, David Popovici realizează și din vina cui se prezintă lucrurile astfel: "Pentru că noi nu avem o strategie reală pentru sport în România", drept pentru care le bate obrazul politicienilor. Le spune în față, deschis, că nu-s interesați de sport, de dezvoltarea acestuia.
Ca atare, insistă David: "Devine un miracol să faci performanță sportivă în România. De-asta e nevoie de mai multă implicare din partea statului", ceea ce e perfect adevărat.
Mă opresc cu citatele, deși David Popovici explică și de ce, împotriva aparențelor, înotul nu-i un sport ieftin, "slipii mei de la Jocurile Olimpice costă 400 de euro", sperând însă că apelul marelui campion, curajos și decent în pofida disperării, va fi auzit de cei în măsură să schimbe ceva în această țară. De guvernanți. Cu toate că, nu-i așa?, sper degeaba. Ca să mă aflu în treabă.