Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 27 octombrie 2023 15:01 / Actualizat vineri, 27 octombrie 2023 15:03
Iată că decizia Curții de Apel București (nedefinitivă) de a atribui palmaresul din perioada 1947-1998 CSA Steaua și nu FCSB n-a stârnit entuziasmul fanilor din Ghencea. Probă că aceștia au asistat în număr mic, doar o mie, la victoria de joi, 3-1 cu Ceahlăul, în uma căreia echipa lui Oprița s-a apropiat de partea superioară a clasamentului. A urcat pe 8, dar are o partidă în plus.
N-are însă, pentru al treilea an consecutiv, drept de promovare din pricină că e club finanțat și dependent de MApN, adică de stat, sigur cunoașteți povestea. Nu numai Steaua se află într-o situație ingrată, ci și, din zona de sus a actualei ierarhii, ocupantele locului 2 (Șelimbăr), 3 (Dumbrăvița) și 5 (Corvinul)! Ca la noi la nimeni, ridicol, 8 formații din L2 joacă doar ca să facă act de prezență, campionatul lor fiind compus din meciuri amicale!
Iar suporterii CSA, sătui să fie duși cu vorba că echipa lor va putea promova din postura de societate privată, par din ce în ce mai resemnați. Li s-a tot promis că MApN ori clubul va găsi o soluție să depășească impasul, dar cu atât s-au ales, cu promisiunile! Nu s-a schimbat practic nimic.
Cum modificarea Legii Sportului, știți la ce mă refer, nu-i ușor de realizat, rămâne prioritară varianta ca Steaua să se asocieze cu o entitate privată pentru a promova. Cei din club și/sau din MApN pretind că s-au zbătut. Că au căutat, că s-au străduit. Din păcate, n-au obținut nimic concret, așa că lumea a început să creadă din ce în ce mai puțin în basmul cu cocoșul roș-albastru. Puțin spre deloc.
Într-un moment în care pisica ar trebui, în sfârșit, ruptă-n două, ex-selecționerul Victor Pițurcă s-a declarat gata să preia, împreună cu câțiva dintre coechipierii cu care a câștigat Cupa Campionilor în 1986, secția de fotbal a CSA. Să atragă către aceasta oameni cu dare de mână care, asociindu-se cu Steaua, s-o privatizeze și să-i permită, pe baza meritului sportiv, accesul în SuperLigă.
Judecând după comentariile din mediile de socializare, inclusiv de pe GSP.RO, oferta a provocat multe rezerve. Deși aparent tentantă, în stare să aducă ieșirea din tunel, ea a fost primită chiar cu ostilitate. Că Pițurcă a simțit miros de bani și vrea să profite de pe urma brandului. Că a avut acțiuni la Steaua și i le-a vândut lui Gigi Becali, pe care l-ar dori și acum băgat în afacere. Că nicio persoană respectabilă nu va investi în "clonă". Că Piți ar fi obligat să ia întreg clubul, nu doar secția de fotbal, că una, că alta. Dar și că, reversul medaliei, în MApN, precum în orice instituție de stat, e birocrație. Că e nevoie de numeroase aprobări, de hârtii peste hârtii, pentru orice mișcare etc.
Posibil ca semnatarii să exagereze și Pițurcă să fie mânat de cele mai bune intenții. Ca el, Lăcătuș, Tudorel Stoica, Balint et Co. să reprezinte mâna salvatoare sau, vai!, încă o amăgire.
Cert e însă un lucru, indiscutabil. Cu Pițurcă ori fără, CSA și MApN, părerea mea că în special ministerul, trebuie să iasă din amorțeală. Din rutină. Să pună piciorul în prag și să acționeze, să nu mai amâne de azi pe mâine și de mâine pe poimâine rezolvarea problemei. Să nu mai piardă încă un an.
Deoarece suporterii, aici nu există dubii, nu mai au răbdare. Le-a ajuns cuțitul la os.