Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat luni, 05 iunie 2023 14:42 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 14:49
Vă mai amintiți cum l-am răstignit pe Cristiano Ronaldo în ianuarie 2023, când a plecat de la Man Utd la Al Nassr din Arabia Saudită? L-am făcut cu ou și cu oțet pe „mercenar”, acuzându-l că la aproape 38 de ani a sacrificat performanța de dragul banilor și și-a murdărit cariera. Urât exemplu, ne-am indignat, ce puțin nobil!
Cred că n-ar strica să ne retragem cuvintele din moment ce Lionel Messi și Karim Benzema sunt gata să-i calce pe urme lui CR7 și să semneze, dacă n-au și semnat, cu Al Hilal, respectiv cu Al Ittihad, de asemenea din Saudi Arabia!
Și, atenție, ambii sunt mai tineri decât portughezul, născuți în 1987, argentinianul pe 24 iunie, francezul pe 19 decembrie.
Întreb, cum ar trebui să procedăm, să-i arătăm și pe ei cu degetul și să-i condamnăm, de parcă ne-ar fi dat cineva dreptul, Cel de Sus, să decidem în locul acestor „monștri sacri”?! Între altele, toți trei deținători ai Balonului de Aur, Messi de 7 ori, Cristiano de 5 și Benzema o dată, laureatul 2022.
Pe nesimțite, pare că fotbalul de top, centrul lui de greutate, tinde să se mute la cămile. În deșert. Practic, spre cea mai întinsă țară din Peninsula Arabă, capabilă și dispusă, fiind prima exportatoare și (după unele surse) producătoare de petrol de pe planetă, să-i îmbrace în aur pe fotbaliștii celebri.
Să-i ofere lui Messi 400 de milioane de euro pe an și lui Benzema 200, cât lui CR7, contracte pe care nu le poate onora niciun alt club din lume.
Să sperăm că mișcarea cu pricina e doar o modă ce va trece. Iar capitala fotbalului va rămâne în Europa sau în Sud America. Deși petrodolarii cu care șeicii au cumpărat fățiș ori camuflat cluburi ca PSG, Newcastle și Manchester City sunt fără număr. Nu-i o figură de stil, chiar fără număr.
Una dintre dovezi e aceea că, pentru a-și îmbunăți imaginea după moartea suspectă a ziaristului opozant Jamal Khashoggi, dispărut în clădirea consulatului saudit din Istanbul în 2018, regimul despotic de la Riyadh a cheltuit 784 de milioane de dolari cu ediția inaugurală a unui circuit internațional de golf, finanțat prin intermediul Saudis, fondul public național de investiții. Dar a convins să participe, de pe o listă mai lungă, vedete ca Phil Mickelson, Dustin Johnson și Cam Smith.
Deoarece sportul reprezintă cel mai bun vehicul pentru a câștiga imagine, mai ales fotbalul, popularitatea lui e folosită la maximum de monarhia absolută din Arabia Saudită în tentativa de a face uitate încălcările drepturilor omului din țara pe care o conduce cu mână de fier.
De pildă, și-a propus să candideze pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030, de aceea se zice că a și apelat, pe post de agent electoral, la Messi. Căruia ar urma să-i plătească un salariu faraonic, ce-ar merge, incluzând taxe, comisioane etc, până la un miliard de euro anual, auzi și te crucești!
În acest timp, noi, muritorii de rând, chibiții, cum ar trebui să reacționăm, să-l punem pe Messi la zid și să tragem în el?!