OPINII  »  EDITORIAL

Darul lui Asterix

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2022 09:43 / Actualizat joi, 15 decembrie 2022 09:43

Cel care ne redă vederea

Biserica Sfântului Messi trage din toate clopotele în toate direcţiile. Extazul e asemănător celui mistic şi destui nici n-ar şti să facă diferenţa, surzi la acuzaţiile de blasfemie. 

Messi le umple nopţile, zilele şi probabil şi viaţa de apoi. Vedi Messi e poi mori. Ştiu, la Napoli a fost altul. Şi chiar era altul. Acela, pentru mulţimea beată de beatitudine, e nemuritor.

Subiect de cult universal

Messi nu e. Messi e un om. Un om excepţional, dar un om. Poate fi subiectul unui cult universal, va rămâne acelaşi robotitor prin iarbă, copil la stat şi la sclipirea din ochi. Atât de copil încât înjurătura urâtă către olandezul zdrobitor Weghorst nu l-a prins, nu l-a prins deloc. 

Messi joacă fotbal aşa cum un puşti se încăpăţânează să facă un castel improbabil din cuburi în echilibru instabil indiferent de câte ori se dărâmă pentru că tânjeşte după perfecţiunea lumii. La Messi, lacrimile sunt adevărate. Ca ale unui copil.

Lionel şi Lionel

I se spune Leo, dar eu am să-i spun Lionel. E un nume vechi, bun. Şi e o reverenţă pentru celălalt Lionel, Scaloni, antrenorul, necunoscutul. De nişte meciuri e ceva greu de clintit în această echipă a Argentinei părăsită în deşertul îndoielilor de Arabia Saudită la capătul unei partide care pare acum atât de îndepărtată încât ai senzaţia că în ea a jucat şi Caniggia. 

E mâna lui, nu a lui Dumnezeu. O mână de om şi un picior de om. Lionel şi Lionel. Cei doi au fost unul. Poate nu tot timpul. Dar cine deţine tot timpul în afară de ştim noi cine?

Unul şi unii

Când ne vom reveni din super-superlativele cu care o să-l îmbrăcăm pe Messi, dezbrăcându-l de esenţa lui simplă, o să aflăm lecţia pe care o predă. Iar aceasta este că, fundamental, fotbalul rămâne un sport de echipă, în ciuda marilor preoţi ai marketingului şi al egoooooooooooului care are tot atâtea o-uri câte zerouri au conturile deşănţate. 

Când un fotbalist câştigă de multe ori mai mult decât chirurgii care dau suflarea înapoi oamenilor sau decât cei care izbutesc fuziunea nucleară, să ne punem centurile aşteptând impactul.

Noroc că prin această junglă hapsână apare acest omuleţ care şi-ar ridica pe umeri de bucurie şi recunoştinţă toţi coechipierii dacă ar putea. Şi cred că poate, dar nu vrea să ne apucăm să bârfim despre puterile lui supranaturale.

Darul lui Asterix
Tot ce se poate ca la finalul acestei Cupe Mondiale să vorbim despre un mare antrenor. Pe numele lui, Lionel Scaloni (stânga, alături de Modrici) FOTO Imago

Paznicul fotbalului

Nu cred că există nimic mai reconfortant în redarea fotbalului înapoi fotbalului, sport muncitoresc care adună la finalul lui câţiva băieţi sau câteva fete leoarcă de sudoare, dar cu privirile recunoscătoare pentru drumul parcurs împreună, bun sau rău. 

Messi asta ne strigă din toţi rărunchii tăcerii sale umbroase: nu furaţi fotbalul, lăsaţi-l acolo unde l-au pus părinţii lui fondatori cu bască pe cap, e cel mai frumos cadou al unei lumi pe punctul de a o lua razna! Dacă pierdem şi asta, ne pierdem pe noi. Messi nu ar permite o astfel de rătăcire.

Pentru că el a înţeles, din spatele acelei frunţi mici şi adesea încruntate, de care mai facem mişto, că a fost menit să fie cel mai bun ca să existe un vârf al piramidei, că în acest sport nimeni nu stă suspendat în aer ca un Iisus fără cruce. Pe acest meci, Messi îl va câştiga în eternitate. Pe cel de şah, n-aş paria. Îl lasă pe ălălalt.

Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Comentarii (21)
Dobermannul
Dobermannul  •  16 Decembrie 2022, 16:27

@ balotelli Pai iarasi incepi bine dar termini rau. Toate echipele de dinainte de 1989 au fost pe linia trasata de comunisti pentru ca ori erau pe linie ori dispareau. Doar rapidistii promoveaza legenda falsa a dizidentei. Da, unele erau mai ajutate sa castige dupa a cui erau. In varful topului Dinamo (a ministerului care ne tinea cu capul in tarana), apoi Steaua (a ministerului apararii care la nevoie trebuia sa-l apere pe Ceausescu de rusi), apoi Rapid (muncitorii feroviari), ... iar studentii la coada. Numai ca jucau fotbal pentru ca era singura lor posibilitate de a iesi in strainatate de unde sa se intoarca cu marfuri la care noi ceilalti nici nu visam. Acum cu CFR in frunte nu mai avem fotbalisti ci actori intr-o piesa de teatru unde regizorul citeste arbitrul isi bate joc de competitie. De asta cand iesim la extern macam o mama de bataie de nu ne vedem. Pentru ca CFR sa castige campionat dupa campionat tinerii fotbalisti au fost invatati sa mimeze fotbalul nu sa -l joace.

balotelli
balotelli  •  16 Decembrie 2022, 10:17
Postat de Dobermannul pe 16 Decembrie 2022, 00:09

@balotelli Imi dovedesti iarasi ca n-ai inteles. Pleci de la o premiza gresita iar toata polologhia care urmeaza este "vanare de vant".

Păi am plecat fix de la ce-ai spus tu în comentarii, concluzionând că înfrățirea despre care discutam e împotriva legilor firii,... aspect pe care-l semnalai chiar tu... atât aici cât și într-o discuție anterioară, pe un alt articol. N-am contestat nicio secundă ce spuneai despre trecutul comunist al anumitor echipe, știind că tu ești mai în măsură să scrii despre ce s-a întâmplat atunci pentru că, spre deosebire de mine, ai și prins perioada aia. Am adăugat doar faptul că cei care evoluează azi în culorile acelor echipe nu mai au nicio treabă cu ceea ce ele reprezentau atunci. Nici Dinamo cu miliția, nici FCSB cu bolșevicii care au înființat echipa a cărei continuatoare pe plan sportiv e azi. Iar înfrățirea galeriilor e doar o convenție simbolică între ultrași, nu exprimă neapărat ceea ce simt suporterii în majoritatea lor. Am mai spus și cu alte ocazii că mulți fani ai șepcilor care țineau cu Steaua în trecut n-o au la suflet pe Dinamo, ba chiar susțin FCSB, mai ales când se bat la titlu cu rivalii de la Cfr. Știi bine că înainte, suporterii echipelor din provincie aveau și între echipele din București o favorită. Ce n-am înțeles poate... e că nu-mi dau seama cu cine susții că te-aș identifica. Căci eu 'te identific' doar cu un suporter al echipei patronate acum de Gigi Becali. Căci n-ai ascuns niciodată că ești fan FCSB, iar eu nu am nicio problemă cu asta, cum probabil crezi.

Dobermannul
Dobermannul  •  16 Decembrie 2022, 00:09

@balotelli Imi dovedesti iarasi ca n-ai inteles. Pleci de la o premiza gresita iar toata polologhia care urmeaza este "vanare de vant".

Vezi toate comentariile (21)
Comentează