Articol de Traian Ungureanu - Publicat joi, 06 aprilie 2023 16:26 / Actualizat joi, 06 aprilie 2023 16:29
Există naivi care nu înțeleg de ce fotbalul e o pasiune universală. Și de ce ia nenumărați ostateci, de la omul cel mai simplu la mințile cele mai titrate.
Răspunsul parafrazează faimoasa vorbă a lui Clausewitz, după care războiul e continuarea politicii prin alte mijloace. Fotbalul e continuarea politicii și economiei prin alte mijloace. Demonstrația? De la începutul sezonului, mai mult de jumătate dintre antrenorii Premier League au fost concediați.
Cu posibila excepție a chirurgilor, nu există meserie de stres mai mare decât postul de antrenor. Deosebirea e că în spatele chirurgilor se află o știință. În spatele antrenorilor se află un milion de variabile care fac la un loc haosul și caută un dresor, pentru a-l pune la încercare. Cunoașterea fotbalului e insuficientă.
Lasă-ne un comentariu după ce citești acest articol.
Fii parte din comunitatea noastră ca să poți posta comentarii și să accesezi multe alte beneficii.
Intră în cont ca să poți comenta Continuă fără contUn antrenor trebuie să fie simultan psiholog, preot, politician și comandant militar. Totul pentru a asigura, rareori, succesul și, niciodată, succesul definitiv. Cu altă vorbă faimoasă, rostită de Churchill: toate carierele politice sfârșesc în eșec. Introduceți cuvântul antrenor. Maxima stă în picioare.
În Premier League, această lege e o caricatură. Graham Potter și Brendan Rogers au adus la 12 numărul sacrificaților. Luat în parte, fiecare caz e minor în comparație cu palmaresul lui Carlo Ancelotti. Cel mai titrat antrenor al Europei așteaptă a 11-a concediere în ultimii 20 de ani.

Luate împreună, concedierile sezonului englez spun că fotbalul e un regim economic și politic în care nu există timp. Singura realitate e investiția care cere rezultate imediate și formidabile.
Pare absurd, dar Chelsea l-a adus pe Potter, cu gândul să câștige tot.
Pare de necrezut, dar Leicester l-a adus pe Rodgers, cu intenția de a repeta performanțele unei echipe care nu mai există pentru că a fost vândută. Fotbalul reproduce încrederea generală în miracole ce pot fi cumpărate cu suma potrivită. Patronii, presa și suporterii cer și așteaptă exact asta.
Într-o epocă în care un singur click duce la rezultatul dorit, nimeni nu mai acceptă altceva. Nu există ieșire: dacă tu aștepți, altcineva câștigă și tu pierzi investiția. Prin urmare: click!