Articol de Traian Ungureanu - Publicat joi, 10 februarie 2022 09:58 / Actualizat joi, 10 februarie 2022 10:25
Din când în când, cineva remarcă legătura fotbal-cultură și luminează tot ce e mai de preț pe un stadion. Iată-l pe Niall Ferguson, unul din cei mai importanți istorici ai ultimelor decenii.
Pe lîngă numele ilustru, Ferguson e marcat și de locul nașterii: Glasgow, cartierul Ibrox, la doi pași de Ibrox Stadium. "M-am născut în 1964 și, pe atunci, în Ibrox existau două ocupații: fotbalul și băutura" – spune Ferguson. Bunica era o fanatică Rangers.
Niall s-a înrolat automat. Azi, Ferguson ține un curs strălucit de istorie la Universitatea Stanford și e urmărit de trecut. Scoțienii locali țin de tribul Celtic și i-au transmis prompt că e un porc protestant. Ferguson nu e sectar și a trecut cu bine peste remarcile bunicii din care a aflat că "Toți oamenii sunt cumsecade dacă nu sunt catolici".
Lasă-ne un comentariu după ce citești acest articol.
Fii parte din comunitatea noastră ca să poți posta comentarii și să accesezi multe alte beneficii.
Intră în cont ca să poți comenta Continuă fără contÎn America, Ferguson a înțeles ceva mai important: în ce fel trage fotbalul cultura după el. Totul a început cu o mirare: în sportul american nu cântă nimeni. Tribunele fac zgomot - insuportabil, în NFL – dar nu cântă.
În schimb - spune Ferguson – asta e vital în fotbalul britanic. Stadionul e singurul loc în care oamenii mai cântă împreună. Bucuria participării e în mare parte bucuria de a cânta laolaltă, fie și cântece obscene îndreptate împotriva echipei adverse. După Ferguson, acest cor furios provoacă unificarea emoțională pe care o dădea, odinioară religia. Fără fotbal, experiența comună e de negăsit și rămâne neexprimată.

Ar mai fi Geoff Pearson, Profesor de Drept la Universitatea Manchester. După ce un fan a luat la pumni un jucător al lui Nottingham Forest, în meciul de cupă pierdut de Leicester, Pearson a vorbit despre reapariția violenței pe stadioanele britanice. Pearson crede că restricțiile Covid care au închis stadioanele 18 luni au tăiat legăturile comunitare. Fanii au trăit intervalul pe net și "s-au sălbăticit". Acum se întorc furioși. În lipsa corului: dezordinea.