OPINII  »  EDITORIAL

Standard și amnezie

Articol de - Publicat miercuri, 05 iulie 2023 15:54 / Actualizat miercuri, 05 iulie 2023 15:54

Am mai văzut filmul ăsta undeva! Și știrile astea, și politicienii ăștia, și discursurile astea! La fel, meciul ăsta și echipa asta, și jucătorii ăștia! Dacă există ceva cu adevărat diferit în vremurile prin care înotăm, atunci e vorba de reducerea până la dispariție a diferenței. Multiplicarea standardului a cuprins până și fotbalul – jocul odinioară iubit până la dependență pentru cursul imprevizibil și eroii unicat.

Cine mai poate deosebi, azi, între jucători? Întrebarea – lansată de Cristian Geambașu, într-o conversație la care am fost martor îndatorat – taie adânc în noul regim al fotbalului. Într-adevăr: cine e cutare nr. 9 de la Chelsea, de ce are el aceleași tatuaje, gabarit, declarații, capacitate de efort, dribling, tunsoare și cotă multi-milionară ca nr. 9 de la Fiorentina, Espanyol, Borussia Dortmund și FC.PesteTot?

Nu, valorile individuale accentuate n-au dispărut, dar prezența lor e mult mai redusă decât oricând altcândva. De altfel, tocmai asta face posibilă rotația permanentă a cadrelor pe piața de transfer. 

Oricine e plauzibil oriunde pentru că, în esență, e copia celui pe care îl înlocuiește. Evident omogenizarea pe care o avem sub ochi e rezultatul unei creșteri spectaculoase a valorii medii în fotbalul de vârf. Dar asta nu e decât un fel de a anonimiza fotbalul. Istoria și gloria se sting. Prea multe meciuri se repetă, prea multe competiții se suprapun și prea mulți jucători fac același lucru în teren.

Excepțiile există, dar numai dacă e vorba de un jucător de-a dreptul supranatural. De asta vorbim atât de mult și tot mai mult despre lucrurile care fac fotbalul fără să se întâmple în teren: oferte, taxe, acționari, bugete, proprietari, sponsori, drepturi TV, platforme sociale. De asta uităm foarte repede nume, echipe și trofee care revin, oricum, în ediții ulterioare și asemănătoare. De asta am trăit mai bine de 20 de ani de fotbal în umbra lui Messi.

Dedesubt, atât în Ligile europene precare, cât și în Ligile europene superioare, același bloc omogen de jucători frecvent supraevaluați și interșanjabili.

Declan Rice a plecat de la West Ham după o încleștare financiară între bugetele, presa și agenții de care dispun Arsenal, City și United. A câștigat Arsenal cu 100 de milioane, un preț care tinde să se banalizeze tocmai pentru că plătește un jucător foarte bun, dar cu nimic ieșit din comun. Rice e, adică, viitorul Bellingham care va fi fostul Sancho.

Standard și amnezie

Omogenizarea generală a început după 1990 și a pus capăt traiectoriei native a fotbalului, lansată în jur de 1880. Cine caută urma acestui fotbal imprevizibil și doldora de jucători distincți are la dispiziție arhiva. De pildă, "11"-le României la meciul împotriva Elveției în 1994. Da, o catastrofă. Dar o echipă mare, o amintire pătrunzătoare, nici urmă de amnezie și nici un jucător standard.

Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Comentarii (5)
adrian.7
adrian.7  •  06 Iulie 2023, 14:36

„Binefăcătorul lui Dinamo, internat în spital, după ce a fost lovit pe trotuar de o autoutilitară » GSP a aflat cum s-a produs accidentul”. Titlu din publicația GSP de astăzi. Vă simțiți confortabil când deontologia a ajuns în coșul de gunoi?

cpt.ahab
cpt.ahab  •  06 Iulie 2023, 10:02

După Messi și Cristiano, e normal să urmeze o perioadă de austeritate a genialității. Cei doi, prin rivalitatea lor, au ridicat standardele privitorului extaziat foarte sus. Chiar, ce-o mai face Sancho?!

pdirac59
pdirac59  •  06 Iulie 2023, 01:30

Cu cat imbatranim, cu atat ne place mai mult sa visam la anii tineretii si sa gasim bubele alora mai tineri. Clar piata e mult mai mobila decat era: Kaiser Franz si'a facut cariera la Bayern - ce-a mai jucat prin America e nesemnificativ. Sunt din ce in ce mai rare cazurile de lunga fidelitate: de ce trece vremea, banii, damele, si vedetele circula mai repede. Pe deasupra, exista multe academii - de la faimoasa Masia pana la parlitele din Europa de Est. Si academiile omogenizeaza. Dar, eu zic ca exagerati putin cu tipizarea: fotbalul inca da ocazia de a excela multora cu multe calitati diferite. Daca va uitati la inot, fotbal american, basket: realmente toti jucatorii par facuti la o masina de copiat. In soccer, ai si mijlocasi masivi, si insi mici si iuti - gen Silva, si atacanti gen Haaland sau Lukaku, si atacanti gen Jesus. Nu va cred daca'mi spuneti ca Sane, Jesus, Julian Alvarez, Haaland si Lukaku au parametri identici. Nici macar aparatorii centrali nu sunt chiar trasi la indigo. Poate doar portarii ... Nimeni nu se mai uita la un portar de 170cm - orice reflexe ar avea - asa cum nimeni nu gandeste la un inotator olimpic de 170cm - oricat de frumos s'ar misca in apa. Cu numerele perfect de acord: salariile si sumele de transfer din soccer, NBA, NFL sunt total rupte de realitate. Zecile de milioane sunt "change" / bani de buzunar. Altfel, va citesc si va multumesc Domnule Ungureanu

Vezi toate comentariile (5)
Comentează