OPINII  »  EDITORIAL

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta

Daniel Scorpie
Daniel Scorpie

Articol de - Publicat marti, 27 august 2024 11:21 / Actualizat marti, 27 august 2024 15:41

Noul antrenor al lui Juventus, Thiago Motta, care va împlini miercuri 42 de ani, a injectat mult sânge adolescentin într-o gașcă nebună după fotbal și cu o mare foame de performanță. Proiectul Next Gen al italo-brazilianului amenință să rupă supremația lui Inter și să renască „La Vecchia Signora”, fără vreo legătură cu trecutul la absolut toate nivelurile!

De 5 ani nu a mai demarat atât de furtunos Juventus într-un campionat și de peste 4 nu a mai privit singură de sus spre celelalte 19 competitoare, inclusiv către Inter, campioana în exercițiu și partenera istorică din Il Derby d'Italia! 6-0 golaveraj după doar trei ceasuri de joc e deja o mică realizare.

Am spus-o, chiar înainte să o văd la lucru, în iarbă, pe noua gașcă nebună a lui Thiago Motta, că echipa cea mai galonată din istoria fotbalului italian la nivel intern (36 de scudetti, fără cele două retrase după Calciopoli, 15 Cupe și nouă Supercupe, record la toate cele trei capitole!), că trupa lui Simone Inzaghi va avea drept principală și redutabilă contracandidată la locul întâi în Seriei A 2024-2025 chiar pe Juve.

1486de zile au trecut de când Juventus fusese ultima oară lider solitar în Serie A. A fost ziua în care echipa lui Maurzio Sarri a câștigat cel mai recent scudetto al bianconerilor, la capătul unui campionat întrerupt trei luni din cauza pandemiei de Covid-19

Noua „Fidanzata d'Italia” chiar o poate detrona pe Inter!

Și eram tare curios să văd de ce Thiago Motta, care mâine va aniversa 42 de (primă)veri, a lăsat creația sa mult lăudată, însă și pe merit, de la Bologna și nu a condus-o și în grupa Ligii Campionilor, acceptând provocarea venită din capitala Piemontului. Și nu mică mi-a fost mirarea să constat că avusesem totală dreptate.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta
Thiago Motta celebrează a doua victorie din două meciuri oficiale ca antrenor la Juventus / Foto: Imago

Desigur că veți spune, pe bună dreptate, că nu trebuie să ne grăbim să tragem concluzii pripite după doar 180 de minute ale unui maraton de 38 de etape, în care torinezii vor avea de luptat pe trei fronturi și vor fi „încercați" să compenseze lipsa de experiență și omogenitate comparativ cu rivalele din toate competițiile.

Numai Parma lui Man și Mihăilă, mai tânără decât Juve!

Dacă ceva șochează, peste orice altceva, în proiectul Juventus Next Gen (am împrumutat titulatura de la echipa B bianconera, care evoluează în Serie C, liga a treia), în cadrul căruia au fost promovați deja de proaspătul instalat antrenor italio-brazilian nu mai puțin de 4 adolescenți și toți au debutat deja sub comanda acestuia în întrecerea de elită a fotbalului peninsular, e media de vârstă a prea tinerei Bătrâne Doamne!

Transformate de Thiago Motta, după cum îi spune și unul dintre supranumele mai puțin uzitate, „La Fidanzata (Logodnica) d'Italia”, într-un unsprezece ce chiar traduce perfect cuvântul latin „iuventūs” (tinerețe) din cartea de identitate a clubului fondat în 1897 de o mână de studenți pasionați de sportul-rege la Torino.

Doar Parma lui Man și Mihăilă are o medie mai mică a vârstei titularilor folosiți în actuala stagiune decât a celei la care a apelat câștigătorul a 28 de trofee cu Barcelona, Inter și PSG!

197,3milioane de euro este suma investită în mercato pentru cele opt achiziții făcute de Juventus. Numai Chelsea îi întrece pe torinezi în privința banilor cheltuiți pe transferuri în această vară

Mai vin Nico Gonzales, Conceição jr și Koopmeijners!

„Ros" de curiozitatea de a afla această cifră, am descoperit, cu stupoare, că echipa care a acumulat (singura în actuala Serie A) punctaj maxim (nu se mai întâmplase asta de 14 ani, de la Chievo, dispărută între timp!) are numai 23,6 ani media de vârstă a formulei de start trimise în teren contra celor de la Hellas! Per total, cu doar doi ani mai mult decât învingătoarea recentă a lui AC Milan (2-1) de pe Ennio Tardini.

Thiago Motta și-a „permis" - este adevărat că și obligat de absențe (Kephren Thuram și Timothy Weah s-au accidentat cu Como în runda inaugurală) și de faptul că ultimii jucători transferați, Nico Gonzalez de la Fiorentina și Francisco Conceição de la FC Porto (plus Teun Koopmeiners, mutare de la Atalanta ce se va perfecta azi, pentru o sumă record în acest mercato bianconero, 55 de milioane de euro plus 4 milioane bonusuri!), nu sunt încă acomodați și nici 100% gata să fie măcar în lot - luxul de a face astfel de „experimente”, mai ales că nici valoarea adversarilor înfruntați (Como și Verona) nu era deloc mare.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta
Thiago Motta îi apelează pe elevii săi cu numele mic și spune că toți sunt căpitanii lui în teren / Foto: Imago

Thiago Motta este al patrulea cel mai tânăr din Serie A

Vă invit să vedem cum s-a prezentat ultimul Inter la 2-0 cu Lecce la Milano: titularii lui Inzaghi jr au avut o medie de 30,45 (cu 7 over 30), cu aproape șapte ani, enorm!, peste cifra "Tinerei Domnișoare" afișate în orașul Julietei de junele-i "părinte" (la 42 este însă al patrulea cel mai tânăr din Serie A în acest sezon, după Cesc Fabregas, Raffaele Paladino și Paolo Zanetti!). În situația în care cel mai puțin „bătrân” titular al campioanei (Bastoni) are 25 de ani, mai în vârstă decât șapte „ragazzini" trimiși în teren din primul minut la Verona!

27ani e media de vârstă a ultimei prime echipe folosite de Allegri în ediția trecută de Serie A, la 1-1 acasă cu Salernitana, la cel din urmă meci al lui Max ca antrenor al bianconerilor în Serie A

Motta cu 5 titulari Under 21, iar Inzaghi jr. cu 6 Over 30!

Șase elevi ai lui Simone Inzaghi din primul unsprezece de sâmbătă (la 2-0 cu Lecce) au fost over 30. În timp ce Motta a folosit în 90 de minute cu Hellas nu mai puțin de cinci U21: titularii Yildîz (19 ani), Mbangula (20) și Savona (21), pe finalul confuntării de pe "Marcantonio Bentegodi" mai intrând Rouhi (20) și Anghelè (19). Toți promovați de la „Next Gen" din Serie C și debutați la seniorii bianconerilor chiar de Thiago, în primele trei ceasuri ale noului campionat!

Oare cine a mai făcut asta în competițiile de top ale Europei, chiar la primele sale jocuri din mandat? Câți antrenori au mai avut acest curaj nebunesc înaintea fostului campion al Ligii din 2009-2010, cu squadra pregătită de Jose Mourinho, în care era coleg cu Chivu (și Cristi, un tehnician care, cum le place mult italienilor s-o spună, a făcut „gavetta" la juniorii nerazzurrilor, așa după cum Thiago și-a deprins abecedarul noii meserii la PSG U19)?

Mbangula a produs cinci goluri din șase date de Juventus

Și nu doar că le-a făcut tuturor puștilor săi luați în lot în primele două etape să-și împlinească visul de copil de a juca în tricoul lui Juventus la seniori într-un meci oficial, dar aceștia au contribuit la succesele torinezilor. Cum? Decisiv. De pildă, Mbangula, belgianul internațional de tineret adus cu doar 390.000 de euro de la Anderlecht a deschis scorul chiar la debut. Cu o bijuterie contra lui Como, și a oferit apoi assistul la golul de închidere a tabelei semnat de Cambiaso!

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta
Samuel-Germain Nbangula este prima revelație a noii stagiuni din Serie A / Foto: Imago

Mai vreți? Aceeași „freccia nera" a mai pasat la două goluri cu Hellas și a scos penaltyul pentru la al treilea, transformat de Vlahovic. Samuel, congolez la origine, a influențat astfel cinci reușite din cele șase ale lui Juventus, la primele sale două apariții la echipa mare. Ceva abolsut de neconceput și inimaginabil în recenta urât apusa „eră Andrea Agnelli"!

2pase decisive are în primele 2 runde ale Seriei A Kenan Yildîz. Noul număr 10 al lui Juventus a devenit, la 19 ani și aproape 3 luni, cel mai tânăr din Top 5 campionate ale Europei cu 2 assisturi. Turcul are și vârsta cea mai mică din tot lotul lui Thiago Motta

De la poză cu Cristiano la gol în Serie A la debutul ca titular

Și povestea fabuloasă, începută sub cele mai grozave auspicii de Thiago Motta, a continuat la Verona. Cu un alt june aruncat din primul minut în focul bătăliei cu învingătoarea la scor (3-0) a fostei campioane Napoli. Cine naiba mai auzise și de Nicolò Savona?

Un băiețaș, despre care tifosii aflaseră prima oară când și-a făcut poză în vestiar cu Cristiano Ronaldo și ultima când era integralist în turul finalei de Cupa Italiei Serie C cu LR Vicenza acum 18 luni, a ajuns să joace ca fundaș dreapta, în locul căpitanului de drept, Danilo!

La 21 de ani, după ce bifase o repriză, înlocuindu-l pe accidentatul Weah, cel ce aduce mai degrabă cu numele unei cunoscute piețe din Roma a făcut senzație cu Hellas. A înscris cu capul (are 1,91 și este bun și ca stoper la nevoie), după ce i se anulase un gol pentru ofsaid, beneficiind de generozitatea de aplaudat atlfel a lui Vlahovic, care a protejat mingea ca să treacă de linia porții.

Tânăra Bătrână Doamnă a junelui-prim Thiago Motta
Nicolo Savona marcase până luni seară 6 goluri în 141 de meciuri la echipele de juniori și tineret ale lui Juventus / Foto: Imago

Deși Dușan ar fi putut să facă hattrick-ul cu acea reușită! Sârbul (cel mai bine plătit bianconero) a rămas cu doppietta, însă i-a făcut cea mai mare bucurie a vieții de fotbalist celui care la opt ani făcea naveta de trei ori săptămânal, de la 140 de kilometri de Torino, ca să-și urmeze destinul de a ajunge la marele Juventus, echipa al cărei suporter a fost de când a văzut prima lui minge.

Iar Thiago Motta nu s-a oprit aici. Le-a oferit la 3-0, când zarurile erau deja aruncate, primele minute și celorlalți puști de pe lista scurtă a rezervelor de ieri.

Este vorba despre internaționalul suedez U21 (de origine marocană) Jonas Rouhi (fundaș stânga) și atacantul italian Lorenzo Anghelè, și el internațional U19, cu patru goluri în 12 selecții.

Întâiul a bifat primele 17 minute la seniori, iar celălat 9, cu tot cu prelungiri. Astfel că Juve a primit aplauzele stadionului având la final doi fotbaliști de 19 ani și un altul de 20.

Desigur că acesta este doar tabloul unui minim început dintr-o vanetură care va avea și destule coborășuri și Thiago Motta va naviga probabil într-un roller-coaster, însă există semne bune și promisiuni că se poate naște o nouă mare echipă la Juve, așa cum italo-brazilianul a făcut minunea de la Bologna, cu mult mai puțini bani și câțiva jucători foarte valoroși.

Citește și:
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf, și pilaf!”
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”
Superliga
Suporterii au luat foc! Noul autocar al lui Dinamo ar fi fostul celor de la FCSB: „Chiar în halul ăsta îți bați joc de noi?”
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League
Europa League
FCSB a dat lovitura în 60 de minute! Număr IMENS de abonamente vândute pentru meciurile din Europa League

Comentarii (9)
mr90
mr90  •  28 August 2024, 10:45

Bun articol dar cam prematur - mai este mult pina departe ... entuziasmul tineretii poate tine putin, constanta la fel. Lipsa de experienta va conta, efortul trebuie dozat fiindca campionatul e lung.

danglumetu
danglumetu  •  28 August 2024, 09:37

...sa te miri tu insuti ca ai avut totala dreptate...iarta-l Doamne! ba mai si bate toba ca juve are, singura, punctaj maxim...dupa doua etape!? baiete, esti bine ma'?

makensen
makensen  •  27 August 2024, 20:59

campania de achizitii a lui Juve, in frunte cu Thiago Motta, este cea mai buna din Europa vara asta, doar Atletico ii poate face concurenta. Iar Motta este cu adevarat pasionat si priceput, l-am remarcat de cand era la Spezia. Echipa lui nu batea pe nimeni atunci, n-avea niciun jucator de Doamne-ajuta, superstarul era Maggiore ca sa fie clar.. Totusi ii chinuia pe toti, abia i-au batut Milan, Inter si Juve cu cate un 2-1 scrasnit. Anul trecut la Bologna a urcat un etaj, acum e la mansarda. Daca ia scudetto urca pe acoperis.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează