OPINII  »  EDITORIAL

Novak a plecat cu pianul pe scări

Justin Gafiuc
Justin Gafiuc

Articol de - Publicat vineri, 18 octombrie 2024, 14:02 / Actualizat vineri, 18 octombrie 2024 16:49

Fostul ministru al sportului, Eduard Novak, a lansat în spațiul public tema premierilor de la canotaj după JO Paris. Dar domnul abia pornit în campania electorală are o memorie selectivă când vine vorba despre propriile elucubrații girate în cabinetul de pe Vasile Conta.

A început veselia pentru alegerile parlamentare, iar panoplia candidaților la Camera Deputaților s-a îmbogățit cu încă un nume în urmă cu trei zile: Eduard Novak. Fostul ministru din Vasile Conta vrea să intre printre reprezentanții neamului din partea UDMR și ne-a anunțat că persoanele cu dizabilități și sportul vor face parte în mod prioritar de pe agenda sa. Minunat plan! Gratulálok!

Hei, am intrat în jocul voturilor!

Și a mai făcut ceva domnul Novak în start de campanie. A aruncat pe facebook pastila premierilor tulburi de la federația de canotaj. Cu focusul de rigoare către secretarul general Cătălin Erhan și contabila Roxana Petrescu, trecuți în scripte cu câte 162.400 euro, prilej de explozie publică, numai bună de a capitaliza eventual niscaiva simpatie electorală. Și să strige astfel cu gura până la urechi: ”Hei, am intrat în jocul voturilor!”.

Gazeta a publicat imediat și lista completă a propunerilor de la FRC, cu alte corelații financiare sulfuroase, iar tămbălăul a pornit-o la pas prin țară.

Novak a plecat cu pianul pe scări
Eduard Novak a condus sportul românesc în perioada decembrie 2020 - iunie 2023

Ex-ministrul cu răbdarea în piuneze

Subiectul e unul real și necesar de adus în atenția publică, nu e nimic greșit în sine prin demersul de pe fb, dar era într-adevăr Eduard Novak vocea credibilă și decentă care să scoată tema onest pe tarabă, fără niciun interes personal?

Asta fără a mai diseca strategia de impact, căci, dacă ar fi mestecat-o într-un stil mai de Doamne-ajută, se înarma cu puțintică răbdare până le intrau banii băieților și fetelor în conturi. Măcar atunci ne distram ca-n filme! Așa, am rămas ca berbecii la faza pe propuneri, ba i-a mai trezit și pe alții, probabil, să se reorganizeze rapid în culise cu piruetele de racordare la ciozvârtă!

Continuați, vă rog: „Deșteaptă-te...!”

Prin urmare, înainte de a poza în cavalerul dreptății, Novak úr ar fi trebuit să-și facă puțină curățenie prin materia cenușie. Și să-și aducă aminte felul scandalos în care l-a introdus ca antrenor principal pe tatăl său la o premiere de 112.000 euro după Jocurile Paralimpice de la Tokyo, folosind fix aceeași schemă acum amendată.

Ori, poate, între timp a învățat versurile din imnul României, pe care a fost incapabil să le recite, nici măcar un cuvânt!, într-o apariție televizată la B1, în mai 2022. Spuneți după noi, vă rugăm? ”Deșteaptă-te....!”.

Sau mai reține oare cum, în aceeași lună, s-a trezit felicitând public numai fotbaliștii de la Miercurea Ciuc și Sf. Gheorghe pentru calificări în finale de Cupă la juniori și seniori, omițând însă că tot acolo ajunsese și FC Voluntari, adversara lui Sepsi?

Nimic despre executările silite?

Dar cu mesajul de apreciere pentru David Popovici după ce a ieșit campion mondial la 200 m tot în 2022? Cum o fi dispărut sintagma „Toate inimile României au bătut azi” în versiunea maghiară a textului, care s-a transformat în „Toate gândurile noastre i-au dat putere azi”?

Ooo, da!, și drăguț ar fi să rememoreze cum a transformat cabinetul ministerial în sală de antrenament, aducând în clădirea din Vasile Conta un întreg arsenal de pregătire, de la aparate și bicicletă până la energizante și  föhn!

De asemenea, ar fi la fel de interesant ca Eduard Novak să detalieze pe facebook modul în care a lăsat în urmă la minister dosare întregi de executare silită, cu flota de autoturisme a instituției pusă pe butuci din acest motiv.

Și să povestească eventual și prin ce concurs de împrejurări a ajuns tocmai la Cluj arhiva ministerială, de le trebuie oamenilor uneori zile întregi să primească la nevoie un document de trei rânduri!

Novak a plecat cu pianul pe scări
Eduard Novak într-o postură memorabilă în cabinetul ministerial, imagine oferită la vremea respectivă de sindicatul din MTS

Doar pe Ridzi n-a depășit-o la aberații și derapaje

Mai continuăm? N-ar ajuta foarte tare, căci exemplele memorabile din mandatul lui Novak, în materie de aberații și derapaje, sunt depășite în epoca postrevoluționară doar de Monica Iacob-Ridzi, condamnată în 2015 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu ocazia manifestărilor de la Ziua Națională a Tineretului 2009. Până și ministrul-OZN Alexandru Mironov (1993-1996) ori aeriana Ioana Bran (2018) par, în comparație cu domnul Eduard, niște foști șefi ai sportului chiar lăudabili.

E absolut remarcabilă energia electorală a domnului Novak, dar ea funcționează, pare-se, doar atunci când vine vorba despre alții! Propriile fapte de arme se topesc ca prin magie în creuzetul memoriei selective, ceea ce-l califică, evident, pentru o carieră politică strălucită.

Numai că nu i-ar strica, probabil, un dram în plus de măsură pentru a nu se scufunda definitiv în ridicol și ipocrizie. Sau cum se spune în Ținutul Secuiesc la expresia ”Mai ușor cu pianul pe scări!”?

Citește și:
Fostul patron din Liga 1, reținut azi de poliție! » De ce este acuzat
Superliga
Fostul patron din Liga 1, reținut azi de poliție! » De ce este acuzat
Eroul României U21, gata să plece din Liga 1: „Începe de la o sumă cu 7 cifre”
Superliga
Eroul României U21, gata să plece din Liga 1: „Începe de la o sumă cu 7 cifre”
„Preluarea Stelei a fost o șmecherie!” » „Cârcotașul” Mihai Găinușă, dezvăluiri în GSP: „Când l-am văzut pe Zmărăndescu, m-am gândit: «Gata, asta e, îmi rupe o mână»”
Superliga
„Preluarea Stelei a fost o șmecherie!” » „Cârcotașul” Mihai Găinușă, dezvăluiri în GSP: „Când l-am văzut pe Zmărăndescu, m-am gândit: «Gata, asta e, îmi rupe o mână»”

Comentarii (11)
dr.jivago
dr.jivago  •  18 Octombrie 2024, 17:20

Bravo Justine! Respect, omule! M-am cam saturat de simandicoșii astia, (pe care cei carora le pute tot ce-i romanesc nu mai contenesc cu laudele: vai, vai ce educati si civilizati mai sunt kurtos-kolacsi !), care prăduiesc pe tot ce pun mana! Nu zic ca, ai nostri rumâni, ofilesc iarba pe tot ce pun mâna ,vorbesc de unii dar macar ai nostri au mai facut si puscarie... In schimb mafiotii lor cand rar dau mana cu " mana lunga a justitiei se carabanesc mai toti la sânul lui Viktor Orban... Putinist samavolnic ,bolnav de impstura si tiranie... Mai usor cu trimisii astia ai lui Atilla pe pamantul romanesc...

S0s0
S0s0  •  18 Octombrie 2024, 17:14

Un orbanist de doi lei din ăia vechi, care își premia tatăl cu bani publici. Măcar dacă s-ar abține de la critici.

GhostMan64
GhostMan64  •  18 Octombrie 2024, 17:03
Postat de francescoli1974 pe 18 Octombrie 2024, 16:52

Dar cand l-a premiat pe tatal sau a fost ok?ce nu a spus corect ziaristul in acest articol?ca ex ministrul a refuzat sa recite o strofa din imnul national sau ca le-a felicitat pe echipele maghiare(doar pe acestea) ,etc.?!

Pai, tocmai mi-ai dovedit argumentul. Conteaza omul. Cand un hot reclama un hot : "ne uitam asa in gura hotilor ? Se respinge plangerea penala, va rugam sa parasiti sectia" :D

Vezi toate comentariile (11)
Comentează