OPINII  »  FCSB

Ghid: cum se distruge un jucător la FCSB, în 7 pași simpli

Alexandru Barbu, jurnalist GSP
Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de - Publicat luni, 02 septembrie 2024 17:32 / Actualizat luni, 02 septembrie 2024 17:33

Parcursul de până acum al lui Marius Ștefănescu la FCSB e rețeta prin care un așa-zis bun fotbalist al campionatului nostru se transformă în țeapă, iar cariera lui riscă să fie strivită de un regres ireversibil.

Pasul 1. Jucătorul - Ștefănescu, în acest caz - evoluează la o echipă mică a campionatului sau una medie. E mai bun decât colegii lui, iese în evidență și pare util și la cluburi superioare, cum ar fi FCSB. De multe ori, doar pare. Un elev de 10 dintr-o clasă mediocră va lua 6 la o școală de top.

37 de goluriși 26 de assisturi a reușit Ștefănescu la Sepsi, până să ajungă la FCSB

Pasul 2. Capitolul în care departamentul de scouting de la FCSB e vedeta. Departament alcătuit dintr-un singur om, care acceptă sfaturi de la cei din jur doar ca ulterior să le dea cu recomandările neinspirate peste față și să demonstreze că tot ca el era mai bine. În 99% din cazuri, FCSB are ochi doar pentru jucători din competiția internă. Cine nu se ascunde de joc, cine nu pierde mingea și e tehnic primește puncte în plus. E deja pe radarul campioanei, mai lipsește puțin să-și îndeplinească visul.

Pasul 3. Dorința sportivului. FCSB are cei mai mulți suporteri din România, implicit cei mai mulți dintre fotbaliști se declară steliști/FCSB-iști. Iar când pasiunea pentru clubul copilăriei e servită cu o leafă dublă, ea devine irezistibilă. Și intervin presiunile, la care a apelat și Ștefănescu: „Ori mă lăsați la FCSB, ori mă las eu de fotbal”. Convingător, nu?

Pasul 4. Se face transferul. E atât de bine împachetat totul că aproape fiecare mutare realizată de FCSB e prezentată ca fiind o „lovitură”. De ce? Pentru că se întâmplă în curtea celui mai important club din România, pentru că se plătesc bani - raritate în competiția noastră -, pentru că Gigi Becali, probabil cel mai citit personaj din presa de sport, își prezintă mereu achizițiile ca pe nestemate unicate și pentru că noul FCSB-ist pare bun.

Ghid: cum se distruge un jucător la FCSB, în 7 pași simpli
Marius Ștefănescu nu a confirmat la FCSB

Pasul 5. Debutul. A intrat în cont primul salariu, eventual un bonus consistent de instalare, crește numărul de urmăritori, se triplează cantitatea de like-uri. Mai lipsește ca pariul patronului să confirme. Iar noul fotbalist pare că va confirma - primele evoluții ale lui Ștefănescu în roș-albastru au fost apreciate.

El nu va pleca sub 10 milioane, nu se va mişca de la noi. L-a depăşit pe Coman. Rafinamentul lui la gol nici la marii jucători nu vezi. Nu am avut jucător ca el. M-a încântat

- Gigi Becali, după primul meci al sezonului, FCSB - Corvinul 3-0 în Supercupa României

Pasul 6. Trecerea improbabilă de la „pare” la „a fi”. Etapa în care floricelele inutile de pe teren și statutul de vedetă a provinciei nu mai sunt suficiente. Nu e nevoie decât de 10 minute slabe ca noul fotbalist să devină o investiție ratată, ca patronul să-l desființeze în apariții televizate pe cel care părea bun. Acum, Ștefănescu nu prinde mai mult de o repriză. În curând, cluburilor din România li se vor oferi bani numai ca să scape FCSB-ul de cel care în urmă doar cu câteva săptămâni era prețuit ca traficul din iulie. Este epilogul unui proces superficial, care jonglează cu senzații și se bazează pe aparențe: pare că fotbalistul e bun pentru FCSB, pare că FCSB se întărește, pare că jucătorul semnează contractul vieții.

2 meciurica integralist are Ștefănescu la FCSB, a semnat două goluri și un assist

Pasul 7. Deznodământul. Jucătorul se va adapta mediului toxic de la FCSB și se va ruga să scape cât mai repede dintr-un club care-l sufocă. Sau va claca, nu va rezista să fie desființat de propriul angajator, huiduit de fani, arătat cu degetul de experți și criticat de jurnaliști. Se va întoarce de unde a plecat sau va pleca unde nu o să-și mai dorească niciodată să se întoarcă. Așa s-a întâmplat cu Nedelcu, Szekely, Mihai Costea, Răduț și alții. Așa să se întâmple și cu Ștefănescu?

Dacă nu îl luam pe Ștefănescu, poate mă calificam în Champions League. Dacă nu îl luam pe el, eram calificați. Am jucat în minus cu Ștefănescu

- Gigi Becali, patron FCSB

Citește și:
Rezultat inimaginabil în prima ligă a Olandei » Echipa antrenată de Van Persie a suferit cel mai drastic eșec din ISTORIE: „Fotbalul poate fi crud”
Campionate
Rezultat inimaginabil în prima ligă a Olandei » Echipa antrenată de Van Persie a suferit cel mai drastic eșec din ISTORIE: „Fotbalul poate fi crud”
Misterioasa viață de după tenis » Camila Giorgi, chemată pe 6 noiembrie la Tribunal: „Niște bârfe! Nu are motive să fugă”
Tenis
Misterioasa viață de după tenis » Camila Giorgi, chemată pe 6 noiembrie la Tribunal: „Niște bârfe! Nu are motive să fugă”
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”
Superliga
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”

Comentarii (51)
Laguioleq
Laguioleq  •  07 Septembrie 2024, 06:30

E așa cum zice : la FCSB se face totul public, la tv , la știri , au reușit să treacă de la FAPTE la VORBE ...

iahim
iahim  •  06 Septembrie 2024, 11:59

Al.Barbu continua comentariile desucheate, neavand vreun subiect sportiv la indemana! Pacat de paginile ziarului, din ce in ce mai putin parcurs de iubitorii sportului!

ray51
ray51  •  06 Septembrie 2024, 09:59

Ce psihic poate avea un om dupa o astfel de marturisire a lui Becali? Stefanescu trebuie sa plece urgent altfel se ruineaza atat ca om cat si ca jucator (mai ales!).

Vezi toate comentariile (51)
Comentează