OPINII  »  EDITORIAL

Calificați în neadevăr

George Nistor, jurnalist GSP
George Nistor, jurnalist GSP

Articol de - Publicat miercuri, 14 august 2024 16:09 / Actualizat miercuri, 14 august 2024 21:13

Îți faci o cruce și apoi eludezi. Mai faci una și nu vrei să crezi. La a treia, ridici mâinile către cer, apoi te lamentezi și învelești un stadion întreg în furie indusă.

FCSB - Sparta Praga a fost un concurs de negații și elucubrații, combinat cu o cerșeală ca de semafor, la capătul căruia roș-albaștrii au ales, într-o lașitate caleidoscopică, să-și îngroape neajunsurile din care se puteau reclădi.

FCSB s-a păcălit și a încercat să păcălească returul la care au aderat 30.000 de suporteri și mai mult de un milion din fața televizoarelor. În totalitate.

De la jocul prin care a încercat să sară peste mijlocul terenului, cu pase în adâncime și un joc aerian la care adversarii - alții decât cei din campionat - au dejucat simplu, la declarații prin care însuși Elias Charalambous, absent 70 de minute până și pe transmisiune, a incriminat faza fixă ca noțiune, de parcă ar fi ceva abstract regulamentului.

Căpitanul cu buză de rău

Am văzut totodată cât de rău poate face obișnuința de a cere. În cazul de față, cea de a cerși un penalty, ce s-a dovedit a fi toxică atât la nivel de echipă, cât și în ceea ce privește ambientul meciului.

Darius Olaru, maestru al gesticulării și ridicatului din buză, nu a făcut altceva decât să-și frustreze colegii pentru tot restul partidei și să-l facă pe arbitrul central mult mai precaut în a lua decizii și să lase jocul mult mai deschis, aproape până la saturație.

Un comportament nedemn de căpitan, dar poate că și așteptările sunt prea mari, în condițiile în care e aproape dovedit științific că banderola a devenit la FCSB doar un vector de transfer.

Calificați în neadevăr
Darius Olaru, în FCSB - Sparta Praga. Foto: Imago

Conspirația ca alint național

Pe final, pentru că românului îi place să hiperbolizeze necazul, mai ales pe fondul victimizării, au apărut și vocile care au acuzat arbitrajul lui Morten Krogh, danez precum antrenorul Lars Friis și alți trei jucători ai Spartei. Faptul că încă mai credem în partizanat de origine națională nu e decât un alt efect al lumii în care fotbalul românesc se zbate.

Nu, FCSB nu a fost aproape de a egala. Și haosul are limitele lui constructive. Mult prea spirituală, în detrimentul rațiunii, echipa lui Gigi Becali a arătat că nu e pregătită psihologic pentru o competiție precum Liga Campionilor.

FCSB a spart oglinda stăpânului în momentul în care putea privi adevărul și neputințele ca pe viitoare virtuți, pentru parcursul european ce o așteaptă.

Va fi fost aproape. Suntem programați să trăim viitorul anterior.

Citește și:
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”
Superliga
„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Superliga
Fotbalistul din Superliga a reușit să-l enerveze pe Panduru » Răbufnire în direct: „Problema e la tine!”
Organizatorii Asia Fest, răspuns pentru MM Stoica în problema Arenei Naționale » Propunere neașteptată pentru FCSB
Superliga
Organizatorii Asia Fest, răspuns pentru MM Stoica în problema Arenei Naționale » Propunere neașteptată pentru FCSB

Comentarii (46)
JohnnyWalker66
JohnnyWalker66  •  16 August 2024, 18:07

Am avut un vis...ca pensionarul Gradinescu comenta online cu Ilie Dobre gratuit meciuri din B, cu audienta care incap intr-un taxi ;-) Cind oboseau, prelua microfonul Mironica, Naum, Pandi s.a.m.d., sa infiereze cu minie proletara arbitrajul scandalos ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

MaxiP
MaxiP  •  16 August 2024, 08:02
Postat de Danut pe 15 August 2024, 00:37

Te-ai uitat la alt meci!!! De ce lasati oameni ca acesta sa faca editorial!!! Rusine. E normal sa prelungesti 5 min cand s-au epuizat toate schimbarile si a fost. 2 minut epauza de apa!!!! E normal sa nu dai corner in minutul 90+4 cand totul era in fata ta!!!! E normal sa nu il elimini pe ecuatorian cand si antrenorul lui la schombat la urmatoarea faza de frica!!! Fcsb a pierdut pe mana ei dar nu e normala aceasta delegare si acest arbitraj!!! Jurnalisti de can can atat reprezinta GSP!!

Da' cate minute sa dea? Da, e normal, nu se prelungeste cu timpul efectiv pierdut, a dat 5 minute, peste media minutelor de prelungire date in majoritatea meciurilor. Ce nu e normal, intr-adevar, sa fluieri imediat dupa trecerea celor 5 minute cand vreo 2 minute clar nu s-a jucat, portarul Spartei obtinand cat de mult timp a putut. Din nou, nu se prelungeste timpul efectiv pierdut, dar jumatate de minut mai trebuia acordat. Ce se intampla in jumatate de minut? Cel mai probabil nimic, dar da, trebuia data acea jumatate de minut. Una peste alta e clar ca nu arbitrajul e cauza eliminarii FCSB si nici nu ar trebui sa se concentreze pe asta. Te duci si ataci Liga cu un lot modest, s-au vazut clar "gaurile" din echipa, se vede clar cat de mult strica fentele din campionat. E frumos sa li se dea alora penalty pe o maniera atat de asemanatoare cu cea prin care ai obtinut tu penalty cu cateva zile inainte intr-un meci important din campionat? Complet impotriva spiritului jocului, dar complet acoperit. Ce sa vezi, e misto sa nu obtii faulturi cum esti obisnuit sa le obtii in meciurile de liga interna? Apoi stai si te certi continuu, dar realitatea e ca saptamana viitoare mergi la Linz, in loc de Malmo. E o contributie a cluburilor in parteneriat cu maniera de arbitraj din tara care la nivelul asta a adus fotbalul romanesc. Echipele eliminate de echipe romanesti anul acesta sunt din San Marino, Ungaria, Belarus si Israel. Cehia, Slovenia, Croatia, deja e prea mult.

MaxiP
MaxiP  •  16 August 2024, 07:53

Sincer, ca atitudine FCSB a aratat ok. Adica sa luam si partea pozitiva, au luptat. N-au fost departe de egalare spune autorul... discutabil, dar si-au presat adversarii. Adica sa ne punem in locul lor, nu stiu cat de multumiti am fi fost daca de la 3-0 la pauza se termina 3-2, cu adversarii cautand egalarea pe final de meci. Insa problema la FCSB de ani de zile e legata de strategie. Care nu exista. E echipa de top nationala prin buget, atat, nu exista nicio strategie pe termen lung, scurt, mediu. Sa participi in calificari de Champions League, pierzandu-ti jucatorul de baza, neinlocuindu-l cu nimeni, cu posturi descoperite... nu ai cum. Nu investesti, nu ai cum sa joci la nivelul dorit. La 1 zi dupa meci vorbesc de nu stiu ce transfer, inca par ca se iau si singuri la misto, n-au transferat cat erau in calificarile Ligii, acum vor sa transfere. Probabil pentru ei chiar e mai important campionatul decat cupele europene, desi eu consider ca al nostru campionat e doar o rampa spre cupele europene. E un club complet debusolat, lipsit pe toate partile de profesionisti. In care maestru scouter e MM Stoica, care isi pacaleste patronul cum are chef, iar antrenor e patronul care nu are nicio treaba cu sportul. Iar legat de fentele jucatorilor din teren, pai ce se asteptau dupa ce-au facut cu Farul? Cred ca toti anticipam o "revansa" in cupele europene pentru atitudinea acelui penalty din weekend. E, contesta tu penalty-ul Spartei dupa ce ai primit in weekend, daca poti.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează