Articol de Alexandru Barbu - Publicat duminica, 20 august 2023 13:07 / Actualizat duminica, 20 august 2023 14:17
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit duminică, la 100 de ani.
„La 20 august a.c. a plecat dintre noi cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB).
Descendent al unei vechi familii boierești a urmat cursurile facultății de medicină din capitală devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989 a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie. Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi”, au scris reprezentanții Universității Ecologice București pe Facebook.
Constantin Bălăceanu-Stolnici, interviu memorabil acordat Gazetei în 2013
În septembrie 2013, Bălăceanu-Stolnici oferea un interviu-eveniment Gazetei Sporturilor. Iată 7 idei dintr-un dialog memorabil:
- „Niciodată scrima nu a fost mai populară ca fotbalul, nici măcar rugby-ul, în anii lui de glorie, nu era atât de mediatizat pe cât futbolul. E vorba de spectacol și performanță, la un loc. Adică și circ”
- „Prin antrenament modifici creierul ca să reacționeze mai bine decât înainte. Creierul învață mișcarea, sunt lucruri care nu se mai fac rațional. E valabil și pentru pianiști, și pentru fotbaliști”
- „Sportul ca profesiune? Jos pălăria! Pentru echilibrul psihologic al societății”
- „Cel mai mult m-au bucurat călăria, scrima și tenisul. Drept să vă spun, fotbalul mai puțin, pentru că m-am săturat de toate scandalurile. Acest fenomen s-a compromis și nu-mi mai face nici o plăcere”
- „Boxul este un sport care ar trebui desființat! Toate loviturile primite au riscul de a produce o stare de comă, fie și temporară”
- „Eu le spun studenților: sinuciderea la depresivi e ca strănutul la viroza respiratorie. Trebuie să ai foarte mare grijă pentru că se poate combate”
- „Educația tinerilor sportivi de azi? Să câștige și atât! Hagi, de exemplu, investește în tineri, e idealul din punctul meu de vedere. Hagi a făcut profesiune din sport, banii nu-i aruncă pe Apa sâmbetei”
Citește AICI interviul integral cu Bălăceanu-Stolnici!
CV Constantin Bălăceanu-Stolnici
- Născut pe 6 iulie 1923, la București
- Descendent al familiei boierești Bălăceanu, decorată de Imperiul Romano-German în secolul XVII
- Absolvent al Universității de Medicină București, doctor în Medicină și Chirurgie
- Profesor universitar de Anatomie, Neurologie și Cibernetică
- Medic neurolog în spitalele bucureștene, perioada 1952-1970
- Autor al mai multor volume de neurocibernetică, geriatrie și antropologie
- Membru de onoare al Academiei Române
Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost colaborator al Securității - poliția secretă a regimului comunist - conform unei decizii din 2007 a Consiliului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).
„Tata m-a învățat să șofez la 15 ani”
Bălăceanu-Stolnici fost motociclist și șofer de la 15 an: „Conduceam un model MZ. Tata mi-a dăruit multe motociclete, cu condiția să învăț partea mecanică! Trebuia să știu să demontez și să montez o mașină sau o motocicletă, capcoadă! Tata m-a învățat să șofez la 15 ani, deși nu era legal. Bine, nu era nici traficul de acum, legile erau mult mai lejere. La 16 ani am condus singur mașina de la București până la Stolnici!”.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!