SPORTURI  »  ALTELE  »  JOCURILE PARALIMPICE 2024

FOTO Istorie pentru România! Alexandru Bologa a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Paris

Alexandru Bologa, al doilea din stânga imaginii +5   FOTO
Alexandru Bologa, al doilea din stânga imaginii

Articol de - Publicat vineri, 06 septembrie 2024 17:53 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 18:50

Alexandru Bologa (28 de ani) este campion al Jocurilor Paralimpice de la Paris la parajudo, clasa J1, categoria 73 de kilograme. Sportivul român avea deja în palmares două medalii de bronz. ♦ El este al doilea campion paralimpic al României, după Eduard Novak la paraciclism, distincție cucerită în 2012.

UPDATE 17:53 / Alexandru Bologa, istorie pentru România la Jocurile Paralimpice

Alexandru Bologa s-a impus în finala pentru aur la Jocurile Paralimpice de la Paris. Românul l-a învins pe Yergali Shamey (Kazahstan) cu 10-0, grație unui ippon. Alex a făcut un meci curajos, arătând cât de mult își dorește medalia cea mai prețioasă.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Alexandru Bologa și-a sprijinit capul pe umărul antrenorului său Gergely Tamas după fiecare meci câștigat la Paris. A rămas câteva secunde acolo pentru a trăi bucuria calificării.

„Acest sport mi-a oferit ocazia să-l cunosc pe Tomi, antrenorul meu, care este foarte important în viața mea. Am trecut prin atâtea lupte împreună și sunt recunoscător pentru tot. Fără el, viața mea nu ar fi la fel”, spunea Alexandru înante de competiția din capitala Franței. Acum, cei doi se află în fața finalei pentru aur la Jocurile Paralimpice.

Meciuri dificile pentru Alexandru Bologa

Românul în vârstă de 28 de ani a câștigat două meciuri dificile la Paris în fața unor tribune pline, el trecând de Shokhrukh Mamedov, 10-0, scor la care s-a ajuns după ce uzbekul a primit trei cartonașe galbene pentru non-combativitate, care s-au transformat într-unul roșu.

În semifinale, el l-a întâlnit pe tatami pe brazilianul Damiao Perreira pe care l-a depășit grație unui Waza-Ari. Parajudoul, care este destinat doar celor care au deficiențe de vedere, are de la această ediție două clase J1 (complet nevăzători) și J2 (cu deficiențe de vedere).

„De-a lungul carierei mele, am fost pe tatami împotriva sportivilor care, mai mult sau mai puțin, pot vedea. Cred că împărțirea între sportivii total orbi și sportivii cu vedere parțială este o idee bună. Este mai corect”, a spus Alex Bologa pentru eju.net.

În finala pentru aur, care va avea loc după ora 17:00, Alexandru Bologa îl va întâlni pe Yergali Shamey (Kazahstan). Shamey este un judoka pe care românul l-a identificat drept un adversar extrem de dificil de depășit.

Alexandru Bologa și-a pierdut vederea complet la șase ani

Alexandru Bologa este la a treia sa participare la Jocurile Paralimpice, el obținând până acum două medalii de bronz la Rio, respectiv Tokyo.

„Oamenii care nu văd nu prea fac sport. Eu vreau să le dau speranţă, să fiu un exemplu. Visul meu e să devin campion paralimpic! O să reuşesc asta! Nimic nu este imposibil, nimic!", spunea Alex Bologa pe când avea 18 ani și puțină experiență pe tatami.

Își derulează povestea de câte ori e întrebat, fără să simtă că viața îi este pusă sub lupă. „Nu m-am născut orb. Mi-am pierdut văzul pe când aveam șase ani. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, iar asta mi-a afectat vederea”, a spus Alex.

La nici 3 ani, părinţii, dar şi educatoarea de la grădiniţă au observat însă că începuse să aibă probleme cu vederea. „În scurt timp n-am mai văzut cu ochiul drept. Am fost pe la medici, dar m-au tot pasat de la unul la altul, cum e pe la noi”, a povestit Bologa în 2014 pentru Gazeta Sporturilor.

Lucrurile s-au înrăutăţit şi, după trei ani, părinţii au reuşit să strângă 15.000 de euro pentru o operaţie care a avut loc în Belgia. Era însă prea târziu. La numai 6 ani, peste ochii şi viaţa copilului s-a lăsat întunericul. „Eram prea mic, nu-mi mai amintesc ce am simţit atunci, dar trebuia să merg mai departe, nu?!". Iar acum e mai aproape cu un pas de visul său.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dennis MAN-ia! O armată de scouteri vine să-l vadă din nou azi pe român! „Licitația începe de la 30 de milioane de euro” » Recordul pe care l-ar putea egala
Campionate
Dennis MAN-ia! O armată de scouteri vine să-l vadă din nou azi pe român! „Licitația începe de la 30 de milioane de euro” » Recordul pe care l-ar putea egala
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Superliga
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Antrenorul lui Trabzonspor și-a pierdut răbdarea cu Denis Drăguș » L-a umilit pe atacantul naționalei după „metoda” folosită des de Gigi Becali
Stranieri
Antrenorul lui Trabzonspor și-a pierdut răbdarea cu Denis Drăguș » L-a umilit pe atacantul naționalei după „metoda” folosită des de Gigi Becali

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (10)
caineleelectronic
caineleelectronic  •  06 Septembrie 2024, 22:58

Mă plec în fața ta. Bravo omule normal.

CharlieHarperIII
CharlieHarperIII  •  06 Septembrie 2024, 21:01

Despre tine ar trebui sa se vorbeasca in scoli si pe toate posturile de televiziune o luna de acum inainte, Alex. E rusinos ca noi, astia care vedem, ne tot vaicarim. Esti mare, omule!

username_2
username_2  •  06 Septembrie 2024, 20:09

zilnic se întîmplă ceva istoric, da poate amu o fi vorba de istoria sporturilor paralimpice, că istorie pt România au făcut Bălcescu, Băsescu sau tov Ion Iliescu...sau ăștia or fi făcut paraistorie, nu știu, poate explică giornallisti

Vezi toate comentariile (10)
Comentează