Articol de Luminița Paul, Andrei Furnigă (video) - Publicat joi, 15 februarie 2024 21:49 / Actualizat duminica, 30 iunie 2024 21:54
Sportivii din lotul național de canotaj se află din noiembrie 2023 în cantonament la Piediluco, în Italia, iar în 13 martie vor reveni acasă, la Snagov. „Antrenamentele merg foarte bine, am evoluat cu toții, suntem pe un drum ascendent”, spune campioana olimpică Simona Radiș.
Încă o lună rămasă de petrecut la Piediluco, în Italia, locul cu care canotorii români deja s-au obișnuit pentru cantonamentul de încărcare dinaintea unui nou sezon. Iar 2024 este special, cu o însemnătate aparte: an olimpic.
România are 61 de sportivi calificați pentru ediția de la Paris, dintre care 44 sunt canotori, 11 echipaje din 14 posibile.
Motiv mai mult decât puternic pentru a trage tare la antrenamente și a hrăni visul unei evoluții cât mai bune la Jocurile Olimpice.
Simona Radiș: „Intrăm în ultima etapă de încărcare în Italia”
„Până acum lucrurile au trecut foarte bine, timpul a trecut foarte repede, neașteptat chiar. Intrăm, într-adevăr, în ultima etapă de încărcare în Italia, în Piediluco. După aceea vom reveni la Snagov, lucru pe care noi abia îl așteptăm, fiindcă revenim acasă”, a declarat pentru GSP campioana olimpică, mondială și europeană Simona Radiș.
Ea și câțiva colegi au venit într-o scurtă vizită în București, cu prilejul Galei ANS, de miercuri, dar și pentru a participa la o acțiune a Federației Române de Canotaj în sprijinul copiilor și adolescenților din medii defavorizate.
De azi au revenit în Italia, acolo unde „antrenamentele merg foarte bine, am evoluat cu toții, suntem pe un drum ascendent, abia așteptăm să vină Campionatele Europene de la finalul lunii aprilie pentru a ne testa forțele față de adversarii noștri”, după cum a punctat Radiș.
„Ne antrenăm intens acolo, avem antrenamente de lungă durată, de fond, asta o să ne aducă un echilibru înaintea Jocurilor Olimpice”, spune și Adriana Adam, dublă campioană mondială cu barca de 8 plus 1.
„Mai avem o lună de stat în Italia. Pe 13 martie o să revenim în România și ne bucurăm că putem să ne facem antrenamentele și în țară, pe apă”, a subliniat ea.
Mă gândesc destul de des la Paris, aceasta este, uneori, și motivația la antrenamente, când sunt destul de grele, Jocurile Olimpice ne motivează pe fiecare în parte – Adriana Adam
Ioana Vrînceanu: „Vremea a ținut cu noi”
„Vremea a fost favorabilă, a ținut cu noi. Ne-am putut antrena pe apă și lucrurile merg înspre bine, așteptăm cu nerăbdare prima competiție”, a declarat Ioana Vrînceanu, medaliată cu bronz mondial anul trecut, la Belgrad, la dublu rame.
Jocurile Olimpice sunt principalul element în mintea mea anul acesta. Mă gândesc tot timpul și când am antrenamente bune spun că spre ce-i mai bun trebuie să tind, ca și la Jocuri să fac o cursă foarte bună – Ioana Vrînceanu
„Prima competiție din acest an vor fi Europenele. O să fie și un fel de testare, o să vedem unde ne clasăm. După aceea o să mai avem o Cupă Mondială unde o să putem să ne testăm încă o dată înainte de Jocurile Olimpice”, a recapitulat programul Ioana.
Cu Jocurile Olimpice în minte
Și Simona Radiș se gândește mult la Paris și la ce va fi acolo. „În momentul acesta, doar Jocurile Olimpice sunt prezente în mintea mea fiindcă sunt obiectivul principal. Cele mai multe dorințe și visuri sunt îndreptate către această competiție”, spune ea.
„Mai este puțin, abia așteptăm să treacă timpul și să vină momentul mult așteptat. Va fi foarte dificil, dar merită toată experiența și toată bucuria pe care le aduce competiția în sine, cu tot ce se întâmplă, de la a intra în Satul Olimpic la a concura și a câștiga medalii.
Sunt momente unice, pe care un sportiv de performanță le simte destul de rar, o dată la 4 ani și atunci trebuie să ne bucurăm de ele”, sugerează Radiș, care are deja experiența unei participări olimpice, una aureolată de succes.
„Cu siguranță, contează! Este o experiență care mi-a dat putere și maturitate. La această ediție voi ști cu atât mai mult ceea ce am de făcut.
3medalii, una de aur și două de argint, a cucerit România la ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020
Faptul că a fost o ediție a Jocurilor Olimpice pe care noi am reușit să o câștigăm nu face decât să ne împingă mai mult dorința de a câștiga din nou, fiindcă ce este mai frumos decât a reuși din nou același rezultat?”, subliniază ea.
Ștefan Berariu: „Un an foarte bun, așa prezic”
„Chiar suntem foarte pregătiți și antrenamentele au mers foarte bine, o să fie un an foarte bun, așa prezic eu”, își arată optimismul și Ștefan Berariu, cel care are o medalie olimpică în palmares, argintul la 4 rame de la Tokyo 2020.
„În mare parte din cantonament a fost vreme bună, am ieșit pe apă, ne-am făcut treaba și, cum se întâmplă în fiecare an, vrem să venim cât mai repede acasă”, a conchis el.