SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM / TRAGEDIE PE ANNAPURNA

Clipe tragice pentru alpinistul roman Horia Colibasanu

Articol de GSP - Publicat joi, 29 mai 2008 00:00

Alpinistul spaniol Iñaki Ochoa de Olza (foto), în vârsta de 40 de ani, a murit vineri dimineata pe muntele Annapurna, dupa ce ramasese timp de cinci nopti la altitudinea de 7.400 de metri, aflându-se în stare critica. Alpinistul era grav afectat de o leziune cerebrala complicata de afectiuni pulmonare, conform cotidianului spaniol “Marca”. Nu mai putea nici sa vorbeasca, nici sa mearga, desi joi starea lui se îmbunatatise, dupa ce îi fusesera administrate medicamente aduse de alpinistul elvetian Ueli Steck.

La 19 martie 2008 a început expeditia. Protagonistii sînt: Horia Colibasanu, Inaki (ambii in foto) si canadianul Don Bowie(37).
"Deja a trecut mai mult de o saptamana de cand aici ninge zilnic. In fiecare zi am incercat sa facem putina miscare. In cel mai rau caz, atunci cand pantele din jurul taberei erau incarcate cu zapada, am dat la lopata cate 3-4m cubi de zapada... tot mai bine decat sa stam sa ne uitam cum ninge", spunea românul în data de 6 aprilie, pe site-ul personal.

25 aprilie 2008
Cei trei au plecat spre taberele superioare, înainte de încercarea finala de a atinge vîrful.

7 mai 2008
Horia si Inaki ajung in Tabara 2. Planul de ascensiune este: pe 8 mai, la Tabara 3, la 9 mai pe Roc Noir iar pe 10 mai: varful.

 

19 mai 2008
Tentativa de a atinge vîrful a esuat pe traverseul dintre East Summit si Main Summit, ei neavand corzi destule pentru a asigura toata traversarea care s-a dovedit mai expusa decat au preconizat. Atat Inaki cat si Horia au suferit degeraturi minore si acesta a fost un motiv in plus sa nu forteze atingerea varfului cu orice pret.

 

21 mai 2008
Dupa o absenta de comunicatie de o zi au venit ultimele vesti despre starea echipei de pe Annapurna. Inaki este in tabara 4, constient, dar in imposibilitate de a se deplasa. Horia este OK si are grija de Inaki sustinandu-l cu mancare si lichide.

23 mai 2008
În ciuda tuturor eforturilor Iñaki nu a putut fi salvat. Complicatiile pulmonare au înrautatit starea spaniolului care a decedat în jurul prînzului.
“Pentru salvarea lui Inaki au urcat doi elvetieni, unul în tabara patru, sa-l schimbe pe Horia, care era si el în pericol de moarte, pentru ca statea de foarte multe zile la capatâiul lui Inaki. Celalalt elvetian a ramas mai jos, în tabara trei, sa-l astepte pe Horia, care a reusit sa coboare pe picioare. Joi, românul a plecat din tabara patru si a ajuns în tabara doi. Vineri l-au coborât la tabara de baza cu elicopterul, unde alti doi români, Alex Gavan si de Mihnea Radulescu, sunt acolo sa-l sprijine”, a spus alpinistul David Neacsu pentru Cotidianul.
Familia alpinistului spaniol Inaki Ochoa, decedat vineri, pe Anapurna, a anuntat ca nu va cere repatrierea corpului neînsufletit, respectând astfel dorinta sportivului care avea în palmares 12 vârfuri de peste 8.000 m cucerite. Ochoa i-a cerut familiei sale, asa cum se obisnuieste în cercul alpinistilor, ca în cazul în care va pati ceva în timp ce încearca sa escaladeze cele 14 vârfuri de peste 8.000 m din Himalaya, sa nu îi fie repatriat cadavrul, informeaza presa spaniola, citând o sursa din Ministerul de Externe din Spania.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Borussia Dortmund, demolată în deplasare! Rezultat șocant în Bundesliga
Campionate
Borussia Dortmund, demolată în deplasare! Rezultat șocant în Bundesliga
Daniel Ghiță, deputat PSD, vrea să schimbe Legea Sportului » Luni depune la Senat modificările vizate: „Cluburile de drept public să iasă din federații”
Sporturi
Daniel Ghiță, deputat PSD, vrea să schimbe Legea Sportului » Luni depune la Senat modificările vizate: „Cluburile de drept public să iasă din federații”
Jucătorul adus la Rapid de Lennon l-a descris pe Marius Șumudică: „Nu doar el, întreg staff-ul e așa”
Superliga
Jucătorul adus la Rapid de Lennon l-a descris pe Marius Șumudică: „Nu doar el, întreg staff-ul e așa”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează