SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ ARTISTIC, JAPONIA 2011

CM de patinaj anulate! Competiţia a mai fost suspendată o singură dată în istorie, după prăbuşirea unui avion

Delegaţia Americii, înainte de a porni pe drumul morţii +3   FOTO
Delegaţia Americii, înainte de a porni pe drumul morţii

Articol de - Publicat marti, 15 martie 2011 00:00 / Actualizat marti, 15 martie 2011 12:24

Cataclisme naturale, razboaie. Acestea au fost, de-a lungul istoriei, cauzele principale ale anulării unor evenimente sportive importante.

Anul acesta, desfăşurarea Campionatelor Mondiale de patinaj artistic, programate în Japonia în perioada 21-27 martie, a fost anulată. Pămîntul nipon, greu încercat de cutremure si valuri uriaşe, nu va găzdui această competiţie. Federaţia internaţională face eforturi să amîne concursul cîteva săptămâni şi să-l mute în altă ţară.

O singură dată în istorie Mondialele de patinaj artistic au fost anulate. Se întîmpla în 1961, an în care competiţia ar fi urmat să se dispute la Praga, în fosta Cehoslovacie. Cauza a fost o tragedie aviatică în care întreaga delegaţie a Statelor Unite, sportivi, antrenori şi staff, în total 34 de persoane, şi-au pierdut viaţa. La bord mai erau 38 de suflete, care nu au supravieţuit.

În ziua de 15 februarie 1961, zborul cunoscut sub numele de Sabena 548 urma traseul New York-Bruxelles. Turnul de control sau piloţii Boeing-ului nu au semnalat nici o problemă pînă la apropierea de aeroportul belgian. Martorii de la sol povestesc însă că aeronava şi-a schimbat brusc poziţia de zbor, s-a prăbuşit pe un cîmp, ucigându-şi pasagerii, dar şi pe un fermier aflat la sol.

18 sportivi, adică toată floarea patinajului artistic american, au pierit în flăcările epavei. Toţi campionii naţionali ai anului 1961au dispărut în cîteva secunde oribile. Nume ca Bradley Lord sau Laurence Owen, cei de la care americanii aşteptau medalii mondiale, şi-au sfîrşit visele în drum către competiţia vieţii lor. Alături de ei au murit tehnicieni, membri ai familiilor şi ai personalului sportiv. Preşedintele de atunci, John Fitzgerald Kennedy, avea la bord un prieten drag, pe patinatorul Dudley Richards, cu care copilărise.

Cauza accidentului aerian a fost o problemă tehnică. Tragedia aeriană din Belgia i-a impresionat atît de mult pe reprezentanţii Federaţiei internaţionale (ISU) încît au decis anularea Campionatelor Mondiale din 1961.

Pentru americani, care dominau competiţiile în anii '50, au urmat şapte de ani de derivă pe gheaţă. De-abia în 1968, la Jocurile Olimpice de la Grenoble, SUA şi-au revenit şi au cucerit titlurile la individual prin Peggy Fleming (la feminin) şi Tim Wood (la masculin).

După 50 de ani, Mondialele de patinaj artistic, a căror primă ediţie s-a organizat în 1947, sînt iar în pericol de a nu se desfăşura. Şefii ISU caută soluţii de a muta competiţia în altă ţară, în vreme ce în Japonia nu trece o zi fără o nouă nenorocire. Astăzi, un alt reactor al centralei nucleare de la Fukushima a sărit în aer.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează