Articol de Sergiu Alexandru - Publicat sambata, 25 martie 2023 17:52 / Actualizat sambata, 25 martie 2023 18:29
Cel mai vechi stadion din Craiova, „Tineretului”, urmează să fie demolat. Va fi înlocuit cu un complex sportiv de 75 de milioane de euro.
Gazeta Sporturilor scria în aprilie 2021 că legendarul stadion „Tineretului”, din Craiova ar urma să fie demolat, existând discuții între MTS și Consiliul Local Dolj. În februarie, s-a stabilit firma care va demola arena, în termen de 5 luni, iar recent a fost finalizat studiul de fezabilitate, pentru o arenă multifuncțională.
Complex sportiv de 75 de milioane de euro în Craiova
Inaugurat în 1933, stadionul pe care „Știința” a făcut istorie din 1948 până în 1967 urmează să fie demolat în perioada următoare.
Consiliul Județean Dolj a stabilit o investiție de 367.622.835 milioane de lei (74,4 milioane de euro), urmând a se construi o arenă multifuncțională. Arena va avea 6.000 de locuri și va putea găzdui competiții de atletism, baschet, handbal, volei și futsal și va avea pistă de ciclism indoor, potrivit Gazeta de Sud.
Noua arenă ar urma să fie gata în 30 de luni de la începerea lucrărilor.
VIDEO Stadionul „Tineretului” e în paragină
Gazeta a vizitat micuța arenă în 2021. La exterior stadionul trădează nepăsarea autorităților. Pe partea tribunei a 2-a, e un mix de geamuri sparte, uși de garaje ruginite, un zid din cărămidă ciobită, plus un service auto improvizat. „Reglaj direcție unghi fugă", scrie pe o pancartă la tribuna a doua.
„Ucis" de nepăsare, varul de pe ziduri e scorojit, în multe locuri e plin de gunoaie, pet-uri aruncate peste gard, buruienile au năpustit ceea ce teoretic numim tribune, pentru că și acestea sunt distruse. Gradenele de lemn sunt în multe locuri rupte, treptele de beton sunt sparte. Băncile de rezerve sunt bune de trimis la fier vechi, lucru trist pentru fotbalul oltean. Sunt vechile bănci de pe „Oblemenco", unde au luat loc Valeri Lobanovski, Sven Goran Eriksson sau Jupp Heynckes.
11 ani și implicare din partea Regelui Carol al II-lea
Construcția arenei a durat nu mai puțin de 11 ani din cauza faptului că amplasarea e într-o zonă mlăștinoasă. A fost nevoie de muncă susținută din partea militarilor din Craiova. Implicarea Regelui Carol al II-lea a fost decisivă, motiv pentru care stadionul i-a preluat numele. Inițial, a fost conceput ca un complex sportiv amplu, cu teren de fotbal, pistă de alergare, chiar poligon de tragere, terenuri de volei și tenis. Și tribunele primiseră nume speciale, „Regală" - tribuna oficială, „Populară" - tribuna a II-a.
Arena „Tineretului” are un trecut bogat
Istoria arenei e una plină de evenimente, unele chiar extrasportive. Acolo s-au organizat zeci de spectacole propagandiste, iar mareșalul Antonescu a vizitat stadionul la 10 ani de la darea în folosință, în 1943, cu prilejul manifestărilor Săptămânii Olteniei. Inclusiv armata germană a folosit stadionul și a expus parade dedicate lui Adolf Hitler.
Totuși, în memoria microbiștilor „Tineretului" rămâne stadionul care a adus primul titlu național al unei echipe din Craiova. FC Craiova, pregătită de Puiu Pleșa, cu Angelo Niculescu în teren, reușea să triumfe în sezonul 1942-1943. Totuși, acest sezon e șters din cartea de istorie a fotbalului pentru că s-a disputat pe timp de război.