Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 10 august 2020 10:10 / Actualizat luni, 10 august 2020 10:13
La patru ani de la succesul din Brazilia, Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu se raportează diferit la cercul de aur pe care l-au cucerit la Rio și care a început să arate trecerea timpului.
Distincția cea mai strălucitoare de la Rio conține 98,8% argint și 1,2 % aur, adică din cele 500 de grame, doar 6 sunt de aur. Ce au făcut fetele cu medaliile cucerite pe 11 august 2016, care au venit în cutii de lemn fin? Ne-am închipui că se uită în fiecare zi la ele, după cât de bine își amintesc ziua de 11 august 2016, dar nu e așa. „E a mea și nu are nimeni voie cu ea! Am un loc unde am toate medaliile, dar mai puțin cea de la JO. O țin în dulap. Știu, sunt nebună! Foarte-foarte rar o scot. Când mă roagă cineva insistent", spune Simona Gherman.
Simona Pop spune că nu a mai deschis cutia de lemn de aproape doi ani: „La un moment dat am auzit că sunt probleme de rugină, am deschis-o și chiar apăruse un pic. Am lăsat-o deschisă să mai ia puțin aer. Nu am timp și nu vreau ca ai mei copii să crească în ideea <Woow, ce a făcut mami!>".
Pe post de motivație
Ana Maria Popescu o ține ascunsă în mansardă și o deschide la fiecare final de an doar pentru că mama sa are o superstiție. „Am umblat de curând să o verific, după ce am vorbit cu Simona Pop și mi-a spus că a ei pare cam <tocită>. A mea este încă în regulă, dar asta nu înseamnă că nu m-ar bucura una nouă alături", dezvăluie spadasina.
Loredana Dinu o „mângâie" destul de des pentru că nu-i place să se pună niciun fir de praf pe cutie, dar și pentru că o are la vedere, în camera de zi. „Nu am avut probleme cu ea, e perfectă. Am norocul că foarte mulți prieteni îmi cer poze cu ea și atunci o deschid. A început să se vadă patina timpului, au mai apărut mici zgârieturi. Când am mers cu ea pe undeva i-am lăsat pe copii să o atingă, să o țină la gât, cu inima strânsă, dar am vrut să o simtă ca să-i impulsioneze mai mult", dezvăluie ea.
Deși nu țin legătura constant, mereu vor avea 500 grame de metal auriu care să le amintească de ziua de 11 august 2016, ziua în care patru caractere puternice și diferite au format o echipă.
Cum cred spadasinele că s-au schimbat în acești patru ani
- Ana Maria Popescu: „Ana rămâne aceeași sau, cel puțin, așa îmi doresc eu să cred. Poate că m-am maturizat pentru că fiecare etapă și experiență își pun amprenta într-un fel sau altul, dar eu vreau să cred că sunt în continuare acel „copil" curios, dornic să cunoască, să învețe, să se dezvolte. Și care iubește scrima, bineînțeles"
- Simona Gherman: „Acum sunt mamă, sunt soție, sunt copilul care nu am apucat să fiu"
- Simona Pop: „Nici acum nu dorm mult, iar de ce-urile sunt diferite. Sunt la fel de optimistă, la fel de bine dispusă, îmi place între oameni în continuare, visurile și prioritățile s-au schimbat, dar eu mă consider aceeași persoană. Nu cred că m-am schimbat doar pentru că m-am retras sau pentru că am devenit mamă"
- Loredana Dinu: „Sunt convinsă că sunt diferită pentru că îmi place să cred că în fiecare zi ne schimbăm, mai ales când ne dorim să devenim o variantă mai bună a noastră. Sper să învăț în fiecare zi lucruri noi și am o sete de cunoaștere foarte mare, mai ales în direcția de consiliere a sportivilor"
Beijing, Rio și Tokyo
Ana Maria Popescu ar fi trebuit să fie în aceste zile la a cincea ediție a Jocurilor Olimpice din cariera sa, deocamdată însă poate celebra doar trecutul. Dacă pe 11 august sărbătorește aurul cu echipa, pe 13 își amintește de argintul cucerit în 2008 la individual. „Emoția a fost aceeași, doar eu am trăit-o diferit la fiecare ediție. Și, cu siguranță, cele mai mari emoții vor fi la Tokyo pentru că în afara competiției va fi și acel sentiment că închei un alt capitol din viața mea!", a spus spasasina.
Proiecte diverse
Pe plan personal, Ana Maria Popescu a avut multe proiecte pe care le-a dus la capăt de-a lungul celor patru ani care au trecut de la Rio. „Pe lângă activitatea de la FRS, am încercat pe cât posibil să mă implic și în alte lucruri. Am scris cartea dedicată copiilor „En garde! Fetița cu masca tricoloră" și am pus la cale campania „Autentica by Ana Maria Brânză" care-și propune să aducă în atenție bucățica aceea de Românie frumoasă în care eu cred", spunea ea.
Apoi continuă: „Sper și cred că am reușit să dedic mai mult timp familiei, să fac în continuare echipă bună cu domnul Popescu și cu noul membru al familiei, micuțul labrador Duras", a detaliat Ana.
Conștientizarea aurului
Simona Pop, cea care s-a alăturat echipei mari în 2012, a identificat momentul în care a conștientizat că echipa României e campioană olimpică. „După ce am câștigat trebuia să ne schimbăm foarte repede, înainte să ieșim pe podium trebuia să ne aliniem, pe jos scria aur, argint și bronz și trebuia să ne punem pe foaia aceea. Mă uitam la picioarele noastre și vedeam că sub ele scrie aur, acolo am conștientizat că noi am câștigat. Totul s-a desfășurat pe repede înainte, pentru că trebuia să ne schimbăm să mergem la festivitate n-am avut timp să ne dăm seama ce s-a întâmplat", a dezvăluit ea o amintire care i-a trecut prin minte cu puțin timp în urmă.
Întâmplarea de după finală
Simona Pop, după o evoluție strălucitoare cu Rusia în penultimul act, a fost înlocuită în finala cu China cu Loredana Dinu în releul al șaptelea. Strategia fusese stabilită de acasă, ea să ajute echipa până în finală, iar acolo să fie schimbată, dar din cauza unei accidentări suferite de Ana Maria Popescu în dimineața asalturilor, înlocuirea s-a produs mai târziu.
Pentru că s-a întâmplat această schimbare, când a ajuns, la finalul zilei, în Satul Olimpic nu a mai putut să intre. „Mi s-a anulat acreditarea și am trecut rezervă, deci nu am avem acces. Când mă gândeam la ce urma să mâncăm, ciuciu, că pe mine nu m-au lăsat, aveam acreditare invalidă. Fetele intraseră și până la urmă a venit cineva să mă ia de la poartă", a povestit Simona Pop.