SPORTURI  »  ALTELE  »  UFC / PORTRET

De la instalator la milionar risipitor » Conor McGregor rămâne vedeta cu care toți vor să se lupte, în ciuda înfrângerii cu scandal în fața lui Khabib

Articol de - Publicat duminica, 14 octombrie 2018 09:00

Conor McGregor vine după o înfrângere cu nervi și scandal în fața rusului Khabib Nurmagomedov. Rămâne însă vedeta cu care toți vor să se lupte.

Orice ar face, iese în evidență. E un rol în care McGregor s-a încadrat cu pricepere de câțiva ani încoace, de când faima a făcut ca numele său să fie rostit la fel de des ca al vreunui star hollywoodian. Orice ar face, stârnește controversă. Într-o lume tot mai precaută și mai atentă la nuanțe, el păstrează un limbaj frust, care îi reflectă gesturile și personalitatea. E tipul capabil să cheltuiască 27.000 de dolari dintr-un foc, într-un singur magazin. Așa începe lungul text care îi este dedicat, apărut anul trecut în revista GQ. Aflat la Los Angeles, irlandezul a ușurat rafturile de la Dolce&Gabbana, a plătit, apoi a plecat să bea o cafea în timp ce îi erau împachetate cumpărăturile.

Nu pot renunța la o batistă?

"E ceva obișnuit pentru mine în ultima vreme", îi spunea el reporterului de la GQ. Anecdota continuă: e sunat de la magazin, găsiseră câteva articole care, în abundența achizițiilor, nu fuseseră cuprinse pe bon. O pereche de pantofi, o batistă de pus la costum. Îi pot accesa din nou cardul oare? McGregor se crispează. Nu pentru că ar vrea să primească gratis ceva, spune. Ci pentru că i se pare un soi de lipsă de respect. "Las acolo 27.000 de dolari. Pentru cam a opta oară săptămâna asta. Iar tu nu poți renunța la o batistă? La dracu, vorbești serios?", reacționează el.

Conor cel dur. The Notorious. Nu a fost mereu așa. S-a născut pe 14 iulie 1988 în Crumlin, un cartier al Dublinului de unde se trag, de asemenea, actorul Gabriel Byrne și Christy Brown, scriitor, pictor și poet care suferea de paralizie cerebrală și a cărui autobiografie, My Left Foot, a fost ecranizată și încununată cu două premii Oscar. La școală, a jucat fotbal, însă la 12 ani a fost atras de box.

Șase ani mai târziu, s-a mutat împreună cu familia, compusă din părinții Tony și Margaret și surorile Erin și Aoife, în Lucan, o altă suburbie, dar mai îndepărtată, a capitalei irlandeze. Acolo și-a început ucenicia pentru a deveni instalator. Nu tocmai o meserie care să-i permită să cheltuiască mii de dolari în câteva ore. L-a întâlnit însă pe luptătorul UFC Tom Egan și curând s-a apucat să se antreneze alături de el în arte marțiale mixte (MMA). Destinul lui era decis. Și într-o direcție foarte diferită de țevi, robineți și trusa cu unelte.

Campion la două categorii

În 2008 a avut primul meci profesionist în MMA, iar în februarie 2013 a semnat cu UFC, Ultimate Fighting Championship, un contract pentru mai multe lupte. Era vorba de cea mai mare companie de promovare a MMA, care produce evenimente în toată lumea, peste 400 până acum, pentru 12 categorii de greutate. În octogonul împrejmuit cu un gard de sârmă și-a construit cariera, care cuprinde 25 de meciuri, dintre care 21 câștigate și doar 4 pierdute. În 2016, și-a împlinit un vis, devenind primul luptător campion la două categorii diferite, pană și ușoară.
Apoi însă, e ca și cum a fi simțit nevoia să o lase mai ușor. Întâi i-a fost retrasă centura de la pană, pe motiv de inactivitate. Anul acesta s-a întâmplat la fel cu cea de la ușoară. A revenit în octombrie și a pierdut cu scandal în fața lui Khabib Nurmagomedov. În vestiar, a urlat că vrea revanșa. Pentru că, spune antrenorul lui, John Kavanagh, totul pentru Conor e competiție. Nu contează despre ce e vorba. "E ca și cum ar spune mereu: «Cât de repede faci chestia asta?». Tu îi spui: «Am fost doar să fac pipi». «OK, eu reușesc mai repede»". The Notorious. Cel care iese în evidență. Și care încă mai are ceva de arătat. 

"Nicio tehnică nu e la fel de curată ca a mea. Loviturile mele sunt curate. Loviturile mele sunt precise. Uită-te la Nate Diaz. Nate are 90 de kilograme. Când l-am doborât, a fost ca atunci când un sniper tintește pe cineva între ochi. Felul în care a căzut, parcă era un sac cu rahat. Asta e puterea pe care o am"
Conor McGregor

Fan rap

McGregor și-a luat supranumele, The Notorious, de la Notorious B.I.G. E fan Kanye West și este fan Drake. Are chiar un vers favorit din repertoriul ultimului, care sună așa: "If they don t have a story these days, they ll make one". Spune că i se potrivește și dă exemplu zvonul că ar fi jucat în Game of Thrones. "Nici măcar nu am vorbit cu cineva despre Game of Thrones! Nu știu ce naiba se întâmplă!", exclamă. Nici că ar fi zburat cu un avion privat din Los Angeles în Texas doar pentru a mânca pui, ideea care a pornit de la o poză pe Instagram în care apare alături de prieteni lângă un local numit TFC. "Era în Canare", explică, "nu mai știu exact, dar sigur era o insulă". 

Ciocnirea cu Mayweather

Anul trecut, Conor a disputat primul și, deocamdată, singurul său meci profesionist de box, contra legendarului Floyd Mayweather. Pe 26 august, cei doi s-au înfruntat în Paradise (Nevada), americanul în vârstă de 40 de ani la momentul duelului ieșind învingător prin KO tehnic în repriza a 10-a. Pentru Mayweather a fost ultimul meci al carierei de boxer, el având o bursă garantată de 100 de milioane de dolari. Cea a lui McGregor a fost de 30 de milioane. În final însă, sumele au fost multe mai mari, 300 de milioane, respectiv 100. Cu 4,3 milioane de spectatori pe Showtimes, a fost înregistratată ca a doua cea mai vizionată dispută pay-per-view din SUA și Canada. "L-am înțeles. În felul acesta le-a asigurat viitorul până și nepoților. Din orice alt motiv, a fost un meci fără rost", spune antrenorul Kavanagh. 

7 milioane de dolarie venitul anual estimat din contracte publicitare al lui Conor McGregor, care are înțelegeri cu Beats by Dre, Monster Energy, Reebok, Bud Light, Burger King

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
ursul_supraponderal
ursul_supraponderal  •  14 Octombrie 2018, 13:31

McGregor, un papagal supraevaluat.

1504575489584954
Adrian Stefan  •  14 Octombrie 2018, 11:38

Khabib, nu Habib ;)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează