SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE DE CANOTAJ

EXCLUSIV Interviu cu veterana bărcii de 8 plus 1 a României: "Cum să ne sperie un vânticel când noi ne antrenăm pe Snagov printre șalupe"

Articol de - Publicat luni, 02 octombrie 2017 10:35

Adelina Boguș, veterana bărcii de 8 plus 1 a României, campioana mondială la Sarasota, ne povestește cum au trăit fetele cursa, ce le-a impresionat în America și ce și-a propus cea mai medaliată barcă din istoria României la Jocurile Olimpice de la Tokio, de peste trei ani.

La 29 de ani, Adelina Boguș este acum veterana bărcii de 8 plus 1 a României. Braț de fier, botoșăneanca a prins barca pentru proba regină în canotaj încă din 2009. Avea 21 de ani. A trăit satisfacții, dar și dezamăgiri. S-a antrenat pe soare, dar și pe ploaie, pe căldură, dar și în frig. A câștigat medalii, a urcat pe podiumul olimpic, iar de duminică e campioană mondială. Un vis devenit realitate!

- Adelina, cum a fost cursa?
- Nu mi-am revenit, sincer. Am revăzut-o cred că de 5 ori. Nu știu cum să o caracterizez, dar cred că ambiția și determinarea noastră au contat enorm.

- Ați avut o strategie de cursă?
- Nu. Domnul antrenor Mircea Roman ne-a spus că e important să câștigăm în serii, ca să nu mai tragem în calificări. Așa am scăpat de stres, am putut să ne antrenăm în liniște. Am putut să ne acomodăm mai ușor , pentru că aici, la Sarasota, e foarte cald, e umiditate mare.

- Ați ajuns cu 12 zile înainte de cursă. Au fost de ajuns să vă acomodați, și cu fusul orar...
- Cred că în cinci zile am fost OK. Dar când am ajuns în America, nu mi-a plăcut deloc. Poate și pentru că în baza de canotaj nu era nimic amenajat, nu se ridicaseră corturile fiecărei delegații, nu fuseseră branduite traseele. Până acum nu ajunseserăm niciodată așa de vreme la un Mondial. Dar, ușor-ușor lucrurile s-au schimbat și a început ca să ne placă! Am putut trăi și noi visul american.

- Revenind la cursă, Noua Zeelandă a fost principalul pericol, deși Canada a terminat la final pe locul 2?
- Cu Noua Zeelandă ne întâlniserăm la Regata de la Lucerna, în acest an. Am câștigat și atunci. Ele cred că au fost foarte preocupate de noi, așa au și pierdut argintul, nu au mai fost atente în dreapta lor, la canadience. A fost însă o cursă incredibilă. Am avut pe tot parcursul o cadență de 39-40 de lovituri și tot vedeam că nu reușim să ne desprindem.

- A fost avantaj până la urmă să porniți de pe culoarul 6?
- Nu știu ce să spun. Înainte de cursă am fost anunțate că o să plecăm de pe 4, apoi s-a schimbat vântul și ne-au trimis pe 6. Condițiile au fost dificile, cu vânt. Dar ne sperie pe noi un vânticel, când ne antrenăm pe Snagov printre șalupe?

- Sâmbătă, fetele de la categorie ușoară deschiseseră seria victoriilor.
- Sincer îți spun, m-am bucurat mai mult pentru Geanina și Ionela. La Europene, mi s-a rupt sufletul că nu au luat medalie. Știu cât au muncit. Uite, noi pe Snagov, ne pregăteam în funcție de ele. Erau barca etalon. Am plâns la cursa lor. De bucurie, bineânțeles.

- Și la cursa voastră? Unora dintre fete li s-a făcut rău, nu mai puteau sta în picioare!
- Asta spune totul despre intensitatea cursei. Și despre felul cum ne-am dăruit. Tot antrenorul nostru, domnul Roman, are însă o vorbă, valabilă acum: «Oricât de rău ți-ar fi, ține capul sus!» Și cred că l-am ținut.

- Putem să ne gândim acum la o medalie la Tokio, Adelina?
- Eu cred că da. Am luat medalie la Rio, am câștigat titlul european, acum mondial. Vii cu alt suflu la antrenamente, cu altă dorință când ai rezultate. Am arătat că putem bate și Canada și SUA, și Marea Britanie. Mai e mult până la Tokio, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

- Acum doi ani, la Mondiale, nu prindeați finala de 6. Ce schimbare de situație!
- Atunci am scris istorie negativă, acum am intrat în istorie și cu lucruri pozitive.

- Ți-a plăcut în America?
- Da. M-au impresionat oamenii. Au fost mulți români care trăiesc acolo și au venit alături de noi, să ne susțină. Le mulțumim și sper că i-am făcut fericiți. Am adus din nou România pe harta canotajului mondial, la nivel înalt.

Componența bărcii de 8 plus 1 a României: Ioana Vrânceanu (23 de ani), Viviana Bejinariu (23), Mihaela Petrila (26), Denisa Tâlvescu (21), Mădălina Bereș (24), Iuliana Popa (21), Adelina Boguș (29), Laura Oprea (23), Daniela Druncea (26)

CLASAMENT CURSĂ

1. România 6:06,400
2. Canada 6.07.090
3. Noua Zeelandă 6:07,270
4. SUA 6:09,250
5. Marea Britanie 6:09,960
6. Olanda 6:10,830

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu, acuzație aberantă » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu, acuzație aberantă » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
sakamoto
sakamoto  •  02 Octombrie 2017, 11:59

Multzi exagerat de multzi sese, la botoseneana! Este obligatoriu sese? Lasatzi-l naibii la craiova, ca ne-am saturat de dinsul!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează