Articol de Răzvan Luţac - Publicat miercuri, 04 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 04 aprilie 2012 14:50
Horia Colibăşanu, în vîrstă de 35 de ani, stomatolog din Timişoara şi alpinist în timpul liber, porneşte mîine dimineaţă într-o nouă aventură.
Acesta şi-a ales drept ţintă vîrful Kangchenjunga, din munţii Himalaya (8586 m), al treilea ca înălţime de pe Glob, după Everest şi K2. Vîrful se află la graniţa dintre India şi Nepal, fiind cel mai periculos din lume, în mare parte datorită unui labirint de stînci situat cu 300 de metri înainte de vîrf.
Colibăşanu va pleca din România la ora 6:30 dimineaţa, urmînd să ajungă în Nepal după escale la Istanbul şi în Bahrain. Vor urma două săptămîni de acomodare în Kathmandu, după care va începe expediţia, care se va întinde pe durata a două luni.
Expediţia are şi un termen-limită, 14 iulie, dar acesta nu este sigur: "Niciodată nu am terminat exact cînd ne-am propus. Totuşi, după această dată, se cam termină sezonul de escaladare, din cauza apariţiei musonului. Vremea se strică, apar ninsori şi ceaţă, umiditatea este crescută", a declarat Colibăşanu într-o conferinţă de presă ce a avut loc în această dimineaţă.
Fără oxigen suplimentar şi şerpaşi
Alpinistul român va fi însoţit de un alt conaţional, Adrian Vălean, dar şi de partenerul său, slovacul Peter Hamor. El nu va apela la oxigen suplimentar şi nici la ajutorul şerpaşilor localnici. "Utilizarea oxigenului este, după mine, un fel dopaj. Un prieten de-al meu are o vorbă: a urca pe munte cu oxigen e ca şi cum ai participa la Turul Franţei cu o motocicletă", a adăugat alpinistul.
Parcursul românului va putea fi urmărit în direct prin satelit, iar acesta va comunica în ţară cu ajutorul unui telefon special.
Primul român pe K2
Horia Colibăşanu a escaladat, pînă acum, cinci vîrfuri peste 8000 de metri: K2 (8.611 m), Manaslu (8.163 m), Dhaulagiri (8.167 m), Annapurna (8.091 m) si Makalu (8.481 m), fiind la ora actuala alpinistul român cu cele mai multe vîrfuri de peste 8000 metri escaladate fără oxigen suplimentar.
Este, de asemenea, primul român care a reuşit să urce pe vîrful K2, cel mai dificil de pe Terra.
Scopul timişoreanului îl reprezintă escaladarea tuturor celor 14 vîrfuri de peste 8000 metri, fără oxigen suplimentar. Primul alpinist care a reuşit acest lucru este italianul Reinhold Messner, acesta încheind turul său în 1986, dupa 16 ani de la prima ascensiune
a unui "optimar".
100 este numărul aproximativ al alpiniştilor care au escaladat vîrful Everest fără oxigen suplimentar. În total, peste 3000 de alpinişti au reuşit ascensiunea