SPORTURI  »  ALTELE  »  POIANA BRAŞOV

FOTO Drumul roşu e albastru » Cea mai lungă pîrtie de schi din România se găseşte în Poiana Braşov

Articol de , - Publicat marti, 29 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 28 ianuarie 2013 20:16

Domeniul schiabil din Poiana Braşov, de 22 de kilometri în total, este dotat şi întreţinut precum cele din Austria sau Germania


Este poate sezonul de iarnă cel mai bogat pentru hotelierii din Poiana Braşov. "De mulţi ani nu au mai fost atîţia turişti la noi", susţine unul dintre ei. Explicaţiile oferite sînt două: a nins, ca niciodată, încă din decembrie, şi mărirea domeniului schiabil, la 22 de kilometri de pîrtie în total.

În Poiana Braşov se găseşte şi cea mai lungă pîrtie din România, denumită " Drumul Roşu", lungă de 5,3 kilometri şi care a fost inaugurată anul trecut de către ministrul Elena Udrea. "Ea se regăseşte pe traseul vechi, cel al drumului forestier, dar sînt porţiuni care au fost lărgite şi care au suferit modificări de pantă", a explicat noutăţile salvamontistul Alexandru Ferencz.

Plecare cu emoţii
La punctul de start se poate ajunge numai cu telecabina Kanzel sau Capra Neagră. Dar majoritatea schiorilor sau plăcarilor preferă să urce cu telegondola, care-i duce mai repede, deşi se pierd 500 de metri de pîrtie. De aici se poate pleca spre pîrtiile negre, dificile, Ruia şi Lupului, pe cele medii Sulinar şi Subteleferic. Clasificată ca pîrtie uşoară, "Drumul roşu" are o plecare mai lină, dar care oferă senzaţii tari imediat după prima cotitură. "Aici e o porţiune periculoasă, unde au loc multe accidente deoarece se intersectează trei pîrtii. Cei care vin tare, de sus, trebuie să-i ferească pe cei care vin pe "Drumul Roşu", care este foarte îngust în acest loc", a mărturisit salvatorul de pe munte.

Cîteva segmente mai dificile, porţiuni înguste şi abrupte, care îi sperie pe începători, se regăsesc şi mai jos. În rest, "Drumul Roşu" este o pîrtie cu o lăţime cuprinsă între 10 şi 30 metri. La fiecare nod de legătură între pîrtii sînt amplasate indicatoare, iar pe laterale sînt amplasate borne. Pentru siguranţa schiorilor şi plăcarilor toţi stîlpii şi trunchiurile de copac de pe margini sînt înveliţi în bureţi, iar în preajma prăpăstiilor sînt montate plase de protecţie.

Tot pe margini se află tunuri de zăpadă, fixe şi mobile, dar şi numeroase lăncii de producere a zăpezii artificiale.

Un singur caz mortal
De la debutul sezonului de schi, pe pîrtiile din Poiana Braşov s-a înregistrat un singur accident mortal. A avut loc pe 16 decembrie 2012. Un schior în vîrstă de 65 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a făcut o manevră greşită şi a intrat cu capul într-un gard de protecţie. Martorii spun că nu purta cască de protecţie. "A avut loc la intersecţia dintre Sulinar şi Bradului, la ieşire de pe canal", a povestit salvamontistul Ferencz. "Nu ştim cum s-a întîmplat. A ferit pe cineva sau pur şi simplu a pierdut controlul", a mai spus el. Pîrtiile din Poiană sînt deservite de 9 salvamontişti, 4 pe cîte un schimb.

"Cele mai dese accidentări întîlnite la schiori sînt fracturile la picioare sau genunchi, iar la plăcari, fracturile la claviculă şi mîini sau entorse"
Alexandru Ferencz, salvamontist


700 metri este diferenţa de nivel a pîrtiei "Drumul Roşu". Se pleacă de la altitudinea de 1.750 m şi se ajunge la 1.050 m

22% este panta medie a pîrtiei "Drumul Roşu"

Pîrtiile din Poiana Braşov
Lupului (dificilă, 2,62 km)
Sulinar (medie,2,82 km)
Drumul Roşu (uşoară, 5,33 km)
Subteleferic (medie, 2,86 km)
Kanzel (dificilă, 0,8 km)
Bradul (uşoară, 0,5 km)
Stadion (uşoară, 0,10 km).

24 de milioane de euro a reprezentat investiţia MDRT în modernizarea domeniului schiabil din Poiana Braşov

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB egalează RECORDUL ISTORIC din fotbalul românesc! » Diferență ULUITOARE față de Dinamo și Rapid
Europa League
FCSB egalează RECORDUL ISTORIC din fotbalul românesc! » Diferență ULUITOARE față de Dinamo și Rapid
Ce a spus Dan Petrescu despre posibila venire a lui Andrea Compagno la CFR Cluj
Superliga
Ce a spus Dan Petrescu despre posibila venire a lui Andrea Compagno la CFR Cluj
Dan Petrescu, „înțepătură” pentru Varga după FCSB - Olympiakos: „La ei se vede asta”
Superliga
Dan Petrescu, „înțepătură” pentru Varga după FCSB - Olympiakos: „La ei se vede asta”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (25)
alindoru
alindoru  •  29 Ianuarie 2013, 16:32

DEZINFORMARE; STRAJA ARE PARTIA CEEA MAI LUNGA În Straja sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). . Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Astfel,au apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, care pleacă din Vf. Straja (1868m) şi ajunge la staţia de îmbarcare a telegondolei (750m), având o lungime de 8,1 km.

micia
micia  •  29 Ianuarie 2013, 15:34

Niste preturi si un program in cursul saptaminii poate sa-mi spuna cineva?

jalemare
jalemare  •  29 Ianuarie 2013, 13:59
Postat de gpopovici pe 29 Ianuarie 2013, 13:55

Poate ca este bine de stiut ca cea mai lungă partie din Romania este totuşi în Banat. Este Semenic-Văliug de 5 800 m, cu diferenţă de nivel 820, de la 1430 la 610, şi o pantă medie 23%. Păcat că nu se investeste mai mult si-n locurile unde au fost primele partii. Sunt părtii şi pe Muntele Mic şi... ar trebui să fie în Muntele Ţarcu, tot în Banatul Montan. Vă aşteptam.

au reusit sa deschida un centru de inchiriat echipament? ultima data cand am fost acolo erau multi oameni dezamagiti ca nu aveau de unde sa inchirieze echipament. e cam frustrant sa te duci cu gandul la schi si sa te trezesti la saniuta :)) partia e superba!!!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează