SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

FOTO Olimpiada Carpaţilor » La Sinaia, peste 450 tineri campioni au reprodus, la o scară mai mică, JO de la Londra

Săritura în lungime a fost urmărită cu sufletul la gură de către spectatori +9   FOTO
Săritura în lungime a fost urmărită cu sufletul la gură de către spectatori

Articol de , - Publicat vineri, 15 iunie 2012 00:00 / Actualizat joi, 16 mai 2013 17:03

Sinaia a fost, pentru a 20-a oară, gazda "Zilei Olimpismului": elevi din 12 şcoli şi licee au alergat, au aruncat greutăţi, au încercat să sară cît mai departe în groapa cu nisip şi s-au întrecut în competiţii de volei, baschet, fotbal, tenis de masă ori şah.

Intră în ultimul tur, dar tensiunea îl face să nu audă clopoţelul. Trage de el, deşi respiră cu greutate. Primii metri îi duce bine, dar, pe linia dreaptă, simte un tropăit în spate, ca un marş al unei întregi companii de soldaţi. Sînt din ce în ce mai aproape. Zboară pe turnante, dar sunetul paşilor se intensifică.

De pe margine, ţipete, încurajări, toate i se par în surdină. Face un pas-doi-trei, întinde capul din instinct şi se prăbuşeşte pe pistă. Simte că nu mai are aer. Se sufocă, iar capul îi vîjîie. E purtat pe braţe. Se dezmeticeşte îndată: a trecut linia de sosire. Nu mai contează dacă primul sau nu. Îşi va da seama mai tîrziu. Amintiri de la Beijing? Atena?

Torţa olimpică de pe treptele liceului
Nici una, nici alta. Totul e mult mai aproape. Atît temporal, cît şi spaţial: pe DN1, la doar cîteva zeci de metri de intrarea în Sinaia, la baza sportivă a Colegiului "Mihail Cantacuzino". E amplasată într-o mică vale, înconjurată de brazi şi un pîrîu ascuns de vegetaţie. În fundal se ridică, maiestuos, munţii Bucegi, învăluiţi în ceaţă.

Aici, scenariul olimpic este tras la xerox: torţa olimpică tronează pe treptele liceului, pista de atletism înconjoară terenurile sportive şi groapa cu nisip. Ionuţ Hogea, profesor de sport, ne întîmpină: "Organizăm o competiţie destinată tinerilor. Vrem să semene cît mai mult cu Jocurile Olimpice, astfel că am denumit-o «Ziua Olimpismului». Sîntem la cea de-a 20-a ediţie!".

"Să îi scoatem din faţa calculatorului"
Copiii vin cu autocare şi maşini, se schimbă în cîteva secunde şi aşteaptă începerea competiţiilor. Îmbină utilul cu plăcutul: îşi fac poze chiar pe pistă, rîd şi glumesc. E frig: la Sinaia, liliacul abia a înflorit, în timp ce, în sudul ţării, este deja ofilit.

Sosesc şi invitaţii speciali. Printre ei, Corina Ungureanu, campioană mondială la gimnastică. "O astfel de acţiune e benefică. E important să îi scoatem pe copii din faţa calculatorului. E o problemă de mentalitate. Am stat trei ani în Anglia, acolo tinerii sînt încurajaţi, încă din şcoală, să facă sport", spune fosta sportivă. Gîndurile ei sînt ascultate: în afară de participanţi, zeci de alţi elevi urmăresc de pe margine, încurajîndu-şi, frenetic, colegii.

"Nu-l mai lăsaţi să sară, ajunge-n gîrlă!"
Elevii se organizează bine, iar probele se succed cu rapiditate. La ştafeta mixtă, victoria e obţinută pe ultimii metri, după o revenire spectaculoasă. Publicul se mută, îndată, în jurul gropii cu nisip. Săritura în lungime are şi un erou: localnicul Tibi Şerbulea. Tînărul zboară aproape şase metri, fascinîndu-şi colegii: "Nu-l mai lăsaţi să sară, ajunge pînă-n gîrlă!".

Intrăm în liceu. Gîlceava de afară este înlocuită de o linişte adîncă. Se joacă şah. Băieţii se cred într-un "blitzkrieg", schimbă piesele cu rapiditate, în timp ce fetele mută după minute bune şi primul pion. Concentrarea e mare, deranjul trebuie să fie minim, aşa că schimbăm sala: în laboratorul de geografie, tenisul de masă e la ordinea zilei. Mai întîi, lovituri stîngace. Spre sfîrşitul meciurilor, precizia devine aproape asiatică.

Blonda, Luna şi Londra
La final, are loc premierea. Raluca Ciocănel e cea mai solicitată: urcă pe prima treaptă a podiumului de patru ori, pentru victoriile de la atletism (aruncarea greutăţii, 50 m, săritura în lungime, săritura de pe loc)! Fata e obişnuită cu gustul succesului, doar are şi patru titluri naţionale de juniori la schi! Toţi primesc medalii, iar "aurul" este răsplătit şi cu lauri. Pe bună dreptate, se simte mirosul Jocurilor Olimpice!

Într-un vechi banc cu blonde, o tînără era întrebată: "Ce se află mai aproape, Luna sau Londra?". Răspunsul ei era nonşalant: "Luna. Londra nu o pot vedea de aici". Blonda cu pricina a fost prezentă şi ea la Ziua Olimpismului. Şi-a schimbat părerea, căci Londra s-a aflat chiar sub ochii ei.

"Îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018. Nu cred că pot în 2014. Am mai ieşit din ţară, am participat la competiţii şi m-am pregătit în Italia şi Austria, dar nimic nu se compară cu Olimpiada" (Raluca Ciocănel, campioană naţională schi juniori)

"Trebuie să umblăm un pic la mentalitate, la educaţie. Să le dăm celor mici exemple, competiţii, pentru că, altfel, nu vor avea nici o tragere de inimă să facă sport" (Corina Ungureanu, campioană mondială gimnastică)

12 probe sportive au fost organizate în cadrul "Zilei Olimpismului": şapte de atletism, plus volei, baschet, fotbal, şah şi tenis de masă

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglu a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglu a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta
Stranieri
„Atenție!” » Internaționalul român, așteptat să semneze! S-a dat alerta

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează