Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 07 noiembrie 2016 00:00
În loc să convoace Adunarea Generală, după ce 99 de cluburi au semnat o moțiune de neîncredere, conducerea Federației Române de Judo a trecut la investigații demne de Dosarele X.
99 de cluburi au depus pe data de 14 octombrie o moțiune de neîncredere vizavi de conducerea FR Judo, justificând demersul lor prin faptul că actuala conducere a federației nu le-a reprezentat interesele, "nu au sprijinit, nu au organizat și nu au îndrumat în mod corespunzător activitatea Federației Române de Judo".
Conform statutului FRJ, în termen de 30 de zile de la primirea moțiunii, ar fi trebuit convocată Adunarea Generală cu toți membrii afiliați pentru a se discuta pe seama acestei moțiuni de neîncredere.
Comitetul Director al FRJ s-a reunit de două ori de la primirea acestei moțiuni, dar nu a anunțat încă o dată clară și o convocare a unei Adunări Generale. În schimb, a trimis o adresă prin care investighează dacă semnăturile de pe hârtiile trimise de cluburile din țară sunt valabile, dacă adresele au numere de înregistrare!
"E o acțiune milițienească. Probabil că așa înțeleg ei să respecte legea. Trag de timp, încearcă să intimideze cluburile prin acest demers pentru a scăpa basma curtă", a declarat un președinte de club care a semnat moțiunea de neîncredere.
Cum sună adresa FRJ?
Adresa semnată de președintele FRJ, Florin Lascău, și trimisă celor 99 de cluburi semnatare ale moțiunii, datată 3 noiembrie 2016, sună astfel:
"Având în vedere că la data de 14.10.2016 la FR Judo a fost depusă și înregistrată o "MOȚIUNE DE NEÎNCREDERE", iar în urma verificărilor efectuate au rezultat o serie de nereguli (lipsa nr. de înregistrare, semnături care aparțin unor persoane neautorizate etc.) vă rugăm ca în termen de 5 zile de la data primirii prezentei să ne comunicați în scris următoarele:
- Cum ați primit formularul "Moțiunea de Neîncredere" și dacă împreună cu acesta v-a fost trimis și preambulul moțiunii;
- Dacă semnătura de pe formular aparține reprezentatului legal al structurii sportive sau unei persoane împuternicite, în acest caz urmând a anexa o copie, conform cu originalul, împuternicirea și fila din registrul intrări-ieșiri corespondență de unde să rezulte numărul și data înregistrării;
- Dacă moțiunea a primit număr de înregistrare, în caz afirmativ copie din registrul de intrări-ieșiri corespondență, în caz contrar motivul pentru care nu a primit număr de înregistrare;
- Dacă susțineți cele scrise în preambulul moțiunii de către inițiatorii acesteia sau vă delimitați de cele afirmate, considerând că acestea nu sunt motive întemeiate pentru convocarea unei Adunări Generale Extraordinare, așa cum au făcut deja mai multe structuri sportive care s-au considerat induse în eroare.
La finalul adresei, Comitetul Director a tras și o concluzie:
"În cazul în care nu doriți să răspundeți solicitării noastre în termenul stabilit suntem îndreptățiți să credem că presupusul dumneavoastră demers nu îndeplinește condițiile legale, nu a fost inițiat de către dumneavoastră și nu poate fi luat în considerare".
"Vor să-și scape pielea!"
Cluburile semnatare ale moțiunii de neîncredere se arată revoltate de adresa FRJ. "Nu știu cum să-și mai scape pielea. Au comis numai infracțiuni, lucruri murdare care au adus atingere judoului românesc și acum încearcă tot felul de speculații, de acțiuni de intimidare a cluburilor. Au ajuns până la stadiul în care pun persoane din conducerea sportului românesc să sune la cluburi și să-i facă pe reprezentanții lor să revină asupra acestor moțiuni", a declarat un alt președinte al unui club important de judo din țară.
"Angajații FR Judo, cei care nu au fost puși să demisioneze, trăiesc în teroare, li se dau ordine dictatoriale, neconforme cu statutul FR Judo, tocmai pentru a se salva ei. Nu-și dau seama că oamenii nu mai pot suportă prostia și minciuna", a subliniat un alt oficial de judo.
"O acțiune total ilegală!"
Câteva din cluburile semnatare ale moțiunii de neîncredere au consultat juriști și avocați cu privire la adresa FR Judo, iar concluzia este clară. "Acțiunea FR Judo e total ilegală".
"Președintele, vicepreședinții FRJ și Comitetul Director al federației sunt aleși în mod democratic de Adunarea Generală a Federației Române de Judo. Ei au obligativitatea de a respecta voința majorității membrilor Federației Române de Judo. Ori mai mult de jumătate plus unu din membri (99 din totalul de 157) au semnat moțiunea. Ce mai așteaptă? De ce nu convoacă Adunare Generală?", întreabă cluburile.
"Ei nu înțeleg că o astfel de moțiune nu se discută, nu se evaluează, este un mare "NU" acordat organelor de conducere! Dictonul latin «actum negantis nulla probatio nulla» «cel care neagă nu este obligat să facă vreo dovadă» se pliază foarte bine pe acțiunea cluburilor"!", se arată în comunicatul cluburilor semnatare.
"Ce număr la pantof aveau acele persoane?"
"Ce relevanță are cine și de ce a trimis ori a redactat, în ce condiții, cu ce fel de caractere a scris, pe câte file, de către câte persoane a fost scrisă moțiunea, sau poate ce număr la pantof aveau acele persoane, ceea ce este important și nu necesită nicio justificare este faptul că au fost trimise și înregistrate în original un număr de 99 de moțiuni de neîncredere, care se bucură din start de prezumția de legalitate, față de care actuala conducere trebuie să ceară automat convocarea de urgență a Adunării Generale Extraordinare a Federației Române de Judo" e concluzia juriștilor întrebați de cluburile semnatare ale Moțiunii de Neîncredere.
Convocare pe 14 decembrie dacă...
Comitetul Director al FR Judo a anunțat după ședința din 4 noiembrie, pe site-ul Federației Române de Judo, că Adunarea Generală Extraordinară pentru dezbaterea moțiunii de neîncredere va avea loc pe 14 decembrie, la București, ora 10:00, în clădirea MTS, din strada Vasile Conta nr. 16, "în cazul în care toate condițiile vor fi întrunite".
Pe 11 noiembrie 2016 va fi trimis și convocatorul Adunării Generale Extraordinare. Președintele FR Judo, Florin Lascău, nu a putut fi contactat, oficialul FR Judo având în ultimele două zile telefonul închis.