Articol de Ionuţ Coman - Publicat marti, 06 septembrie 2022 15:55 / Actualizat marti, 06 septembrie 2022 16:19
Stagiul de pregătire a strâns peste 450 de participanți din patru țări și a fost onorat de prezența unor personalități legendare din lumea sportului pe tatami
Tradiționalul stagiu de judo de la Academy Hotel Venus stabilește noi recorduri. A șasea ediție, desfășurată săptămâna trecută, a însemnat un nou record de participare.
Peste 450 de sportivi și antrenori s-au pregătit împreună în cel mai mare Dojo în aer liber din Europa, inaugurat chiar cu această ocazie. Și nu au fost doar români din întreaga țară, ci și judoka din Bulgaria, Serbia și Ucraina.
Ultimii sunt găzduiți de luni bune în hoteluri deținute de George Teleșeanu, președintele CS Pantheon Constanța, clubul care organizează stagiul. Având statut de refugiați, ucrainienii se pregătesc la Academy Hotel Venus și la baza sportivă din Eforie. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor mari personalități din judo-ul mondial.
Tradiție japoneză la Venus
Senseiul japonez Eiji Kikuchi, care deține centura neagră 4 DAN și a fost format de marele maestru Masao Hatori, a fost pentru al cincilea an consecutiv la Venus. „În acest an m-am bucurat să văd un nou dojo, foarte mare. Și au fost foarte mulți participanți, ceea ce înseamnă că judo-ul este foarte popular aici. I-am văzut pe unii sportivi și în anii trecuți și consider că au progresat foarte mult. În cele cinci zile petrecute la Venus, am văzut cât s-au dezvoltat din punctul de vedere al tehnicii. Le-am arătat lucruri noi, li s-au părut dificile, dar la final le-au făcut și ei. Se vede plăcerea de a munci, ceea ce le dă motivația necesară. Sunt speranțe mari ca România să aibă din nou mari campioni, pentru că cei mici au de unde învăța și dorința să o facă. Voi reveni la Venus vara viitoare”, a spus Eiji Kikuchi.
Premieră absolută pentru România
În schimb, senseiul american Eiko Saito Shepherd a venit în premieră în România. Este prima sportivă din istorie care a participat la o competiție internațională la cel mai înalt nivel în calitate de judoka, descendă direct de la școala fondatorului judo-ului Kano Jigoro, pentru că a fost eleva senseiului Keiko Fukuda, singura deținătoare a centurii negre 10 Dan din lume.
„Este pentru prima oară când ajung în România. Și îmi place la nebunie. Am mai fost în apropiere, la Budapesta, în Ungaria, dar nu știam la ce să mă aștept. Din momentul în care am aterizat, am fost primită cu brațele deschise. Judo-ul de aici este la un nivel bun și m-au impresionat acești copii pentru că sunt foarte disciplinați și respectuoși. M-am bucurat că la dojo-ul din Venus, care este foarte mare, nu am avut loc de atâția copii veniți la stagiu. Cred că profesorii buni pot face diferența și să ducă România spre medalii internaționale. Am văzut un potențial foarte mare și copii care pot deveni campioni. I-am îmbrățișat și le-am urat succes”, a mărturisit Eiko Saito Shepherd.
Pași mari spre viitor
Participarea numeroasă de la stagiul de pregătire arată pașii înainte făcuți în ultimii ani de judo-ul de la malul mării. O mare parte din acest progres se datorează eforturilor depuse de George Teșeleanu, care a deschis dojo-uri moderne atât la Venus, cât și la Constanța.
„Faptul că s-a constituit o Asociație Județeană de Judo, că s-a înființat secția de judo la CSM Constanța, unde a venit cel mai bun antrenor din România și unul dintre cei mai buni din Europa, Iulian Surlă, și vor fi transferați mulți sportivi din țară, ne arată că orașul Constanța va deveni un centru important pe harta judo-ului românesc”, a dezvăluit președintele CS Pantheon.
Prima ediție a Cupei Tomis
La finalul stagiului, peste 100 de sportivi s-au mutat la Constanța, unde au luat startul la prima ediție a Cupei Tomis, organizată de CS Pantheon. „Obiectivul era ca, profitând de o prezență masivă a sportivilor, la sfârșitul stagiului să organizăm o competiție, Cupa Tomis, și mă bucur că este o participare foarte numeroasă. Clubul Sportiv Pantheon va mai organiza o competiție în decembrie, Cupa Centura Albă, un adevărat mesaj către sportul de masă. Importantă este dezvoltarea sportului pentru ca tinerii și copii să practice acest nobil sport. Dacă vor face și performanță, ne bucurăm cu toții”, a explicat George Teșeleanu.
Speranțe la medalii
Două dintre cele mai bune judoka din România, Mihaela Ștefania Țipa și Dumitrița Rus, au fost prezente atât la stagiu de la Venus, cât și la concursul din sala LPS „Nicolae Rotaru”. Cele două se pregătesc pentru Campionatele Mondiale, care vor debuta săptămâna viitoare în Polonia, unde vor lua start în proba de juno kata.
„Suntem campioane naționale și avem câte două participări la Campionatele Europene și la Campionatele Mondiale. Cea mai bună performanță este un loc 7 la Mondiale din Coreea de Sud și ne dorim să o depășim. Dorința noastră este să luăm medalie, dar prezența în primele șase ar fi un pas înainte. Ne-am antrenat la stagiul de la Venus cu sensei Eiko și a fost foarte interesant, pentru că am asimilat unele lucruri noi”, a spus Mihaela Ștefania Țipa.
„Ne-a ajutat stagiul de la Venus, pentru că au fost foarte mulți sportivi, condițiile au fost foarte bune și am avut multe de învățat de la sensei Eiko”, a adăugat Dumitrița Rus.
„Este o plăcere să particip la stagiul de pregătire de la Venus și la prima ediție a Cupei Tomis. Ar trebui să fie mai mulți astfel de oameni de sport, care să lucreze pentru educația tinerilor, pentru că judo-ul face toate eforturile în acest scop. Domnul Teșeleanu face un efort deosebit și demonstrează că, fără resurse financiare deosebite, se poate face judo de performanță în România”-Ștefan Mărginean, reprezentantul Federației Internaționale de Judo
Citește mai multe știri din sport:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!