Articol de Carmen Dumitru, Răzvan Petrescu (video) - Publicat luni, 25 noiembrie 2024 20:51 / Actualizat luni, 25 noiembrie 2024 22:52
Nadia Comăneci (63 de ani), prezentă la Gala „110 ani de Olimpism în România” a abordat mai multe subiecte actuale, de la rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale până la decesul lui Bela Karolyi, fostul său antrenor.
Sportul românesc sărbătorește luni seară cei 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român la „Face Convention Center” din București. Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică și gimnasta care a obținut primul zece din istoria Jocurilor Olimpice, nu avea cum să lipsească de la această gală.
„Mă bucur să fiu aici, m-am îmbrăcat în galben pentru că este culoarea în care a concurat echipa României la Paris. Este un moment în care sărbătorim istoria sportului românesc, m-am bucurat să văd o parte dintre fetele care au făcut parte din echipa din 1976 pe care nu le-am mai văzut de ceva vreme. M-am bucurat să întâlnesc un sportiv român care a împlinit 101 ani”, a spus fosta gimnastă.
La Montreal în 1976, gimnastele tricolore au obținut opt medalii dintre care trei de aur, toate câștigate de Nadia Comăneci. Echipa s-a clasat pe poziția a doua, fiind formată din Teodora Ungureanu, Anca Grigoraș, Gabriela Trușcă, Mariana Constantin și Georgeta Gabor.
Nadia Comăneci: „S-a plâns și s-a râs la înmormântarea lui Bela Karolyi”
Nadia a vorbit și despre recentul deces al lui Bela Karolyi, cel care le-a fost antrenor la acea ediție și la cea din 1980, de unde gimnastica s-a întors cu șapte medalii.
„A fost o înmormântare privată, m-am întâlnit cu Mary Lou Retton. S-a plâns foarte mult s-a și râs de prostioarele pe care le-am făcut în tinerețe și mă bucur că nu era social media atunci. Este trist atunci când moare cineva care a făcut parte din viața ta, care a avut un impact, care te-a ajutat să navighezi prin momente grele, care te-a făcut un om puternic și care m-a învățat să am respect pentru semenii mei”, a subliniat cea supranumită Zeița de la Montreal.
Provocată de unul dintre jurnaliștii prezenți la eveniment, Nadia și-a adus aminte că americanca a câștigat titlul olimpic la individual compus în 1984 având fundal sonor la sol melodia „Sanie cu zurgălăi”. „Am revăzut solul ei de curând și m-am gândit ce influență au avut soții Karolyi în gimnastica mondială, ei reușind să facă un sol pentru o americancă pe muzică românească, ei alături de Geza Pozsar”, a subliniat ea.
Nu e o colaborare exclusivă cu clubul Dinamo, îmi doresc ca fiecare club să investească în sport pentru că acești copii muncesc foarte mult și au nevoie de o infrastructură, de tot ce este valabil și în alte țări. O să facem un plan pe patru ani de zile și care sper că o să vă placă
- Nadia Comăneci
Revenind în prezent, Nadia a vorbit și despre procesul care nu se mai termină și care are legătură cu contestațiile României și Statelor Unite ale Americii pentru primirea a încă două medalii de bronz la sol. „Ana Bărbosu cred că o s-o păstreze pentru totdeauna. Din ce știu eu, ideea a fost să se mai acorde încă două medalii de bronz. La un moment dat a căzut această idee pentru Sabrina, dar toată lumea încearcă să se acomodeze cu ce s-a întâmplat la Paris pentru ca fetele să fie mulțumite de munca pe care au depus-o acolo”, a subliniat Nadia.
Nadia Comăneci: „Politica nu este ceva care să mă fascineze”
Nadia a fost întrebată și despre rezultatele surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidențiale. „Politica nu este ceva să mă fascineze, nu o înțeleg, cred că e bine să stau în locul meu de sportiv, unde pot crea ceva și unde îmi pot aduce contribuția la creșterea acestui domeniu. Nu am ce să vă spun pentru că nu înțeleg nici eu”, a spus cvintupla campioană olimpică.
Ea a spus și că o femeie poate conduce România: „Da, văd capabilă o femeie să conducă, toată lumea se uită în istorie să caute când o femeie a mai fost președintă. A fost și în State această ocazie, nu a fost să fie anul acesta. De ce nu? Nu se știe. România alege. La Paris am avut egalitate între femei și bărbați la participanți. Este o lume egală cu potențial pentru toată lumea și este o privire pro activă spre viață. Și în sport, nu trebuie să te naști într-un loc special ca să devii cel mai bun, dar trebuie să existe o oportunitate”.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”