Articol de Mirela Neag - Publicat luni, 28 aprilie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 27 aprilie 2014 23:28
Pînă acum, Alin Petrache e singurul înscris în cursă. Octavian Belu şi Elisabeta Lipă se pregătesc să intre în luptă cu preşedintele FR Rugby pentru funcţia de preşedinte al forului olimpic român.
Lumea sportului e în fierbere. Se dau telefoane, au loc întîlniri secrete, se răsfoiesc documente şi se fac şi refac calcule. Alin Petrache este singurul care şi-a depus candidatura pentru şefia COSR, dar nimeni nu crede că lucrurile vor rămîne aşa în următoarele 24 de ore. Marţi, 29 aprilie, expiră termenul de depunere a dosarelor şi sînt aşteptate să fie înregistrate încă două. Cel al Elisabetei Lipă şi cel al lui Octavian Belu.
Pe cine preferă actualul preşedinte Octavian Morariu nu e nici un secret, lăudîndu-i calităţile de manager ale lui Alin Petrache chiar în ziua în care şi-a anunţat demisia din funcţie. Totul a fost gîndit şi făcut pentru a-i netezi calea şefului FR Rugby. Pînă şi momentul demisiei a fost unul calculat, jumătate din perioada de depunere a candidaturilor fiind vacanţă.
Şi condiţiile ce trebuie întrunite de către pretendenţi sînt mai puţin restrictive, cuvîntul olimpism lipsind cu desăvîrşire. Candidatul trebuie să fie cetăţean român, să aibă studii superioare, să fie o personalitate marcantă în plan naţional şi internaţional, să aibă un profil moral necontestat, să aibă experienţă managerială, să cunoască două limbi străine, să fi fost practicant sau antrenor al sportului de performanţă cu rezultate pe plan internaţional.
"Nimic din toate acestea nu au legătură cu olimpismul. Poate candida şi un karatist, şi un jucător de oină sau de şah, discipline ce nu fac parte din programul olimpic şi care nu au avut nici mari rezultate pe plan internaţional", a comentat o fostă campioană olimpică.
Frămîntările multor membri COSR nu se opresc însă aici. "Şi-au făcut apariţia presiunile politice, ceea ce nu este în regulă", a declarat o altă personalitate sportivă, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.
"L-am auzit pe secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, cînd i-a transmis Marianei Bitang că Petrache este dorit de politic pentru că este tînăr", a adăugat sursa. Mesaje cu acelaşi conţinut a primit şi Elisabeta Lipă, un alt posibil contracandidat al lui Petrache.
"Ministrul Gabriel Oprea i-a transmis comandantului CS Dinamo că nu o sfătuieşte să candideze. Mai mult, săptămîna trecută, Lipă a primit o vizită de la ofiţerii de la «doi şi-un sfert»", a declarat o apropiată a multiplei campioane olimpice la canotaj.
Alegerile sînt programate pe 29 mai. Candidaţii au la dispoziţie o lună în care sa-şi facă campanie. Aceştia trebuie să facă lobby pe lîngă 123 de membri, printre care se află şi o parte din angajaţii COSR. Nu toţi votanţii sînt şi egali.
Reprezentanţii celor mai importante 17 federaţii naţionale, printre care se află şi cea de patinaj sau schi, au dreptul la 4 voturi, alţi 16, printre care şi cei de la badminton, golf ori yahnting, au trei voturi.
"Trebuie să-i atragi de partea ta pe cei cu voturi puternice. Nu e suficient să convingi jumătate plus unu din membrii COSR pentru că e posibil ca voturile acestora să nu-ţi asigure necesarul pentru a fi ales", a explicat un angajat al COSR.