Articol de Mirela Neag - Publicat duminica, 19 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 18 iunie 2011 21:48
Românii au cucerit ieri trei medalii europene, fiecare dintre ele avînd o semnificaţie aparte
Iosif Chirilă a fost primul român care a spart gheaţa ieri, la Campionatele Europene de la Belgrad, obţinînd medalia de argint în proba de C1 1.000 metri. O medalie mică în comparaţie cu palmaresul bogat al sportivului, dar un pas mare pentru canoea românească, care nu a mai urcat pe podium într-o probă la simplu de peste 10 de ani.
Dar Chirilă nu a fost dintotdeauna un lup singuratic. Cel puţin pînă la Olimpiada de la Beijing, din 2008, cînd s-a completat bine cu Andrei Cuculici în canoea de dublu, sau a vîslit în cea de patru. La JO de la Londra vrea să ajungă tot singur şi să obţină pentru România ceea ce a realizat şi idolul său, Ivan Patzaichin, un titlu olimpic la simplu. "Acesta este obiectivul meu, la 1.000 metri, pentru că e proba în care vreau să mă calific pentru Olimpiadă", a declarat ieri Iosif Chirilă. El va fi prezent duminică la linia de start în finala de la C1 500 m.
Cu ochii pe ruşi
După Chirilă a fost rîndul cuplului Alexandru Dumitrescu-Victor Mihalachi să urce pe podiumul de la Belgrad, la C2 1.000 m. Deşi este proba în jurul căreia îşi construiesc întreaga pregătire pentru JO din 2012, cei doi români au obţinut ieri doar bronzul continental, la fel ca la ediţia de anul trecut. Mihalachi şi Dumitrescu ţintesc însă Mondialele din august, care vor fi criteriu olimpic de calificare. Pînă atunci, ei vor vîsli azi şi în finalele probelor C2 500 m şi C2 200 m.
"Ştim ce avem de făcut şi sperăm să fie cît se poate de bine pentru noi. La 500 m vom avea culoarul 5, pentru că ne-am calificat de pe primul loc", a spus Dumitrescu, care mărturiseşte că la 200 m nu vizează podiumul. "E o probă mai dificilă, cu toate că e o distanţă mai scurtă, trebuie să te antrenezi special pentru ea".
Victor Mihalachi apreciază că Rusia se anunţă cel mai tare adversar al lor în proba de 500 m. "Am urmărit să luăm culoarul 5 pentru finală, să ne poziţionăm pe mijloc. La culoarele din exterior, din cauza lipsei canalului adiacent, apar probleme cu valurile. Am mai tras aici şi în 2007, aşa că ştim cum stă treaba. Ruşii au avut întotdeauna sprinteri buni, au cîştigat şi ultimele 2 etape de Cupă Mondială. Sînt cei mai tari adversari, însă în calificări e una, în finală e cu totul altceva. În finală se poate întîmpla orice", a adăugat ieri Mihalachi.
Kaiacişti la orizont!
A treia medalie pentru România este bronzul de la K4 1.000 metri masculin (Ionel Petruş Gavrilă, Ştefan Vasile, Toni Ionel Ioneţicu, Traian Neagu). Nu este o probă olimpică, dar rezultatul contează în condiţiile în care kaiacul românesc aproape că a dispărut în ultimii ani de pe podiumurile internaţionale.