Articol de Oana Duşmănescu - Publicat duminica, 10 februarie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 09 februarie 2013 19:29
Rusia este cunoscută pentru intoleranţa sa la homosexualitate. Sportivii se întreabă în ce măsură îi va afecta acest lucru în 2014, la Soci.
La Londra 2012 nu au participat mulţi sportivi care au recunoscut că sunt gay. Doar 23. Probabil cam tot atîţia vor fi şi la Olimpiada de iarnă de la Soci, din februarie 2014. Diferenţa e că Anglia nu a făcut nici o diferenţă între ei şi sportivii hetero, dar Rusia cu siguranţă va face.
Rusia este celebră pentru faptul că evenimentele publice care promovează drepturile homosexualilor, dar şi manifestările afectuoase, sunt pe punctul de a trece în afara legii.
USA Today propune cazul patinatorului de viteză Blake Skjellerup. Soci va fi cea de-a doua sa Olimpiadă, dar, în loc să se concentreze pe antrenamente, el se preocupă mai degrabă de legislaţia rusă antigay.
Neo-zeelandezul şi-a recunoscut homosexualitatea în 2010, după ce a participat la Olimpiada de la Vancouver. Proiectul de lege care interzice propaganda homosexualilor este pe punctul de a fi votat.
"Nu vreau să ascund cine sunt, nu vreau ca acest lucru să mă dea înapoi. Vreau să fiu eu însumi şi mă gîndesc cu groază că acest amănunt m-ar putea băga în bucluc tocmai la Olimpiadă", spune Skjellerup.
Rusia homofobă este apărată, totuşi, de un mare sportiv. Johnny Weir, patinator american de artistic, se declară rusofil împătimit, vorbeşte limba şi, mai mult decît atît, are drept partener de viaţă un bărbat de origine rusă, pe Victor Voronov.
Cînd Weir şi soţul său erau anul trecut la Moscova la o competiţie şi-au făcut o poze sărutîndu-se în diverse locuri din oraş şi le-au postat pe reţelele de socializare. Dar Weir recunoaşte că poate el este tratat mai bine în Rusia pentru că este cunoscut şi pentru că ruşii îi apreciază aptitudinile de patinator. El şochează totuşi dîndu-le sportivilor gay un sfat: "Aveţi grijă cum vă purtaţi în afara satului olimpic, nu fiţi agresivi, nu purtaţi haine colorate care să vă dea de gol. Nu atrageţi atenţia asupra voastră în nici un fel".
Diferenţe culturale
Staţiunea de la malul Mării Negre care va fi gazda JO din 2014 nu este la fel de deschisă ca suratele ei mai mari care au organizat ultimele două Olimpiade. Vancouver şi Londra au avut cîte o Casă a Mîndriei, dedicată sportivilor şi fanilor homosexuali. Organizaţiile gay din Rusia au pledat pentru înfiinţarea Pride House şi la Soci, dar li s-a interzis acest lucru de la cel mai înalt nivel, adică de la Ministerul Justiţiei.
Şi sportivii care reprezintă alte discipline şi-au spus părerea. "Prietena mea a venit cu mine la Londra", povesteşte Megan Rapinoe, fotbalistă în echipa SUA, medaliată cu aur în 2012. "Dar dacă aş vrea să merg la Soci ca suporter, m-aş gîndi de două ori. Dacă legea va trece, probabil că aş fi considerată infractoare. Sper că acest lucru nu îi va face pe sportivii gay să le fie ruşine de ceea ce sunt". Rapinoe a recunoscut că este lesbiană cu cîteva săptămîni înainte de Londra.
Fără gay şi fără negri
Rusia s-a remarcat în ultima vreme pentru intoleranţa sa. Cîntăteaţa Lady Gaga a vrut să ţină un mic discurs despre drepturile homoseualilor la Sankt Petersburg şi era cît pe ce să fie acuzată că a încălcat legea. Madonna chiar a fost inculpată într-un astfel de proces, tot la Sankt Petersburg, dar procurorii au renunţat la caz. În luna decembrie 2012, suporterii echipei Zenit Sankt Petersburg au ieşit pe stradă, presînd clubul să nu transfere jucători gay sau de culoare.
CIO nu se implică
Comitetul Internaţional Olimpic a declarat că nu este responsabil pentru interzicerea Casei Homosexualilor la Olimpiada de la Soci. Acest lucru a stîrnit furia sportivilor gay. "CIO se laudă cu victorii personale cînd se întîmplă ceva bun şi se dezice imediat de lucruri negative", spune Marc Naimark, vicepreşedintele Federaţiei Jocurilor Gay. "CIO s-a implicat în combaterea rasismului, dar nu vrea să se implice şi în combaterea intoleranţei faţă de homosexuali".
"Cînd CIO a ales o ţară homofobă, a trimis automat mesajul: «Dacă eşti gay, stai acasă»" (Marc Naimark, vicepreşedintele Federaţiei Jocurilor Gay)
"În ce an trăim? Oamenii sînt arestaţi pentru că declară că e OK să fii homosexual? Ce fac CIO şi sponsorii în acest sens?" (Megan Rapinoe, fotbal SUA, lesbiană)
2012 a fost anul în care sportivii gay au refuzat participarea la conferinţa anuală Pace şi Sport de la Soci, pentru că nu li s-a garantat siguranţa
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”