SPORTURI  »  ALTELE  »  WADA

Scandal la vârful Agenției Mondiale Anti-Doping » Reuters a retras două articole referitoare la dopaj

James Fitzgerald FOTO Imago Images
James Fitzgerald FOTO Imago Images

Articol de - Publicat joi, 03 octombrie 2024, 21:34 / Actualizat joi, 03 octombrie 2024 21:36

James Fitzgerald, directorul media al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), a fost ajutat de un jurnalist Reuters să obțină o acreditare de presă la Masters-ul de golf de la Augusta, informează The Times. Agenția de știri a fost nevoită să retragă două articole „pentru a evita aparența de părtinire”.

Un nou scandal lovește Agenția Mondială Anti-Doping, după The Times a dezvăluit că James Fitzgerald, directorul de presă al WADA, a fost acreditat ca jurnalist la Masters-ul de golf de la August cu ajutorul unui reporter de la agenția de presă Reuters.

Investigație ȘOC: agenția antidoping din SUA a lăsat să concureze sportivi DOPAȚI! WADA a ieșit cu un raport devastator: „Sportivi americani de elită care au luat EPO și n-au pățit nimic!” + Cum răspund americanii
SUA
Investigație ȘOC: agenția antidoping din SUA a lăsat să concureze sportivi DOPAȚI! WADA a ieșit cu un raport devastator: „Sportivi americani de elită care au luat EPO și n-au pățit nimic!” + Cum răspund americanii

Cu acreditarea, James Fitzgerald a obținut acces gratuit la turneu și în zone care nu sunt disponibile publicului, având acces direct la sportivi.

După ce The Times a scris despre acest conflict de interese, Reuters a retras două articole care relatau despre atacurile WADA asupra organismului antidoping din Statele Unite (USADA) „pentru a evita aparența de părtinire” și pentru că a recunoscut „o încălcare a standardelor noastre jurnalistice

WADA a lansat atacuri de represalii la adresa USADA după ce organizația americană a criticat modul în care a gestionat cazul a 23 de înotători chinezi care au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis pentru inimă, dar au fost exonerați de orice vină.

Aceasta a dus la un război al cuvintelor între WADA și USADA, care continuă la șase luni de la dezvăluirea rezultatelor pozitive.

Abordat de jurnaliștii de la The Times, James Fitzgerald a refuzat să dea detalii despre participarea sa ca jurnalist și despre scurgerea de informații către Reuters în confruntarea cu USADA. El a revenit cu un email: „Participarea mea la acel eveniment din aprilie nu a avut legătură cu rolul meu la WADA și a fost o chestiune personală. Toate costurile aferente au fost plătite în întregime de mine și am fost acolo în timpul meu liber”.

El a adăugat că WADA nu a fost responsabilă pentru generarea celor două articole retrase ulterior de Reuters. Fitzgerald a insistat asupra faptului că WADA a răspuns întrebărilor adresate de Reuters pentru un articol, în timp ce celălalt se baza pe o scrisoare publicată de Reuters și nu pe o scurgere de informații

USADA a criticat decizia WADA de a-i exonera pe cei 23 de înotători chinezi care au fost depistați pozitiv la un medicament interzis pentru inimă, inclusiv Qin Haiyang, care a câștigat aurul la Jocurile Olimpice din această vară.

Jurnalistul în cauză nu mai lucrează la Reuters

Personalul superior al Reuters nu știa că Fitzgerald fusese acreditat ca reprezentant al agenției Reuters a transmis un comunicat despre această situație: „Un jurnalist care nu mai lucrează pentru Reuters a recunoscut că a ajutat un reprezentant al WADA să obțină o acreditare de presă Reuters pentru turneul Masters 2024, o încălcare a standardelor noastre jurnalistice.

În consecință, am retras articolele «Sportivi sub acoperire? Agențiile antidoping se ceartă în privința tacticilor» și «WADA reînnoiește apelul către USADA de a deveni mai dură în privința testelor»

Deși susținem acuratețea reportajului, standardele Reuters pentru colectarea de știri nu au fost respectate, în special în ceea ce privește evitarea aparenței de părtinire a sursele noastre.” Ambii reporteri care au scris aceste articole făceau parte din echipa de top a agenției.

USADA salută retragerea articolelor

Travis Tygart, directorul executiv al USADA, a salutat decizia Reuters de a retrage cele două articole.

„Este pentru prima dată în cei 24 de ani de existență ai USADA când vedem o entitate media de importantă care retrage o întreagă poveste antidoping pe baza unor surse părtinitoare”, a spus el.

„Este timpul ca toți cei care apreciază sportul curat să se alăture CIO și autorităților publice pentru ca WADA să restabilească credibilitatea mișcării antidoping. Responsabilitatea începe și se oprește la vârf, iar tactici precum cele dezvăluite astăzi nu fac decât să fractureze, să divizeze și să submineze credibilitatea mișcării globale antidoping.”

Reprezentanții WADA a fost furioși că cei ai USADA i-au atacat decizia de a nu lua măsuri împotriva înotătorilor chinezi, care au fost testați pozitiv pentru substanța trimetazidină (TMZ) în 2021, acceptând explicația Chinei conform căreia contaminarea în masă a alimentelor a dus la rezultatele pozitive.

În august, Reuters a anunțat că WADA a susținut că USADA și-a încălcat codul, permițând trișorilor să continue să concureze și să opereze ca agenți sub acoperire. Luna trecută, Reuters a relatat despre o scrisoare trimisă de WADA către USAFA, solicitându-i să își reformeze sistemul de testare.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imagini senzaționale din loja de la PAOK - FCSB » Surpriză: cine este pe stadion lângă patronul campioanei
Europa League
Gigi Becali, imagini senzaționale din loja de la PAOK - FCSB » Surpriză: cine este pe stadion lângă patronul campioanei
Mutare surpriză pe piața media! Florin Răducioiu a semnat și schimbă televiziunea!
Superliga
Mutare surpriză pe piața media! Florin Răducioiu a semnat și schimbă televiziunea!
Schimbări masive la Parma » Dennis Man, afectat direct de planurile lui Fabio Pecchia
Stranieri
Schimbări masive la Parma » Dennis Man, afectat direct de planurile lui Fabio Pecchia

La câți bani a renunțat Ianis Hagi pentru a fi reprimit în lotul lui Rangers

CSA Steaua sau FCSB?! » Candidatul Mircea Geoană, reacție explozivă în studioul GSP: „Eu asta aș prefera”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează