Articol de Ionuţ Coman, Mirela Neag - Publicat marti, 17 august 2010 00:00
La Budapesta, bazinul a fost dotat cu bloc-starturi ce i-au permis românului să pornească în cursă la fel ca alergătorii în probele de sprint.
"Vreau ca federaţia să mă ajute de acum încolo să mă antrenez în străinătate pentru că aici, în România, nici un bazin nu este dotat cu bloc-starturi de ultimă generaţie, precum cele de la Budapesta" a fost declaraţia făcută de Dragoş Agache după ce a cucerit, sîmbăta trecută, în Ungaria, titlul de vicecampion european în proba de 50 metri bras.
Noile bloc-starturi, montate pe bazinul de la Budapesta, unde s-au desfăşurat Campionatele Europene, le-a oferit înotătorilor, mai ales celor din probele scurte, de viteză, posibilitatea să ia startul cu un picior în faţă şi unul în spate, poziţia identică luată de sprinteri din atletism. Ele au fost introduse întîia oară anul trecut, la Europenele în bazin scurt de la Istanbul. "Eu le-am văzut prima dată acum, la Budapesta. Pînă atunci am auzit de ele doar de la alţi înotători", a spus Dragoş Agache, care a ajuns ieri acasă, la Constanţa.
Start mai rapid
Ce avantaj oferă noile bloc-starturi? "Ai posibilitatea să te poţi împinge la plecare în piciorul din spate. Practic, sari în bazin cu un elan mai mare. Exact ca în probele de viteză din atletism", a descris Agache. Înotătorul a mai explicat că şi de pe cele vechi poţi să pleci cu un picior în faţă, dar există riscul să aluneci.
A riscat în finală şi a cîştigat!
Dragoş Agache a mărturisit că la CE de la Budapesta i-a fost frică se plece cu un picior în faţă şi a sărit normal în toate întrecerile la care a participat. Cu o singură excepţie. În finala în care a cucerit argintul. "Fiindcă nu mai avusesem de-a face cu astfel de bloc-starturi, de teamă să nu alunec am preferat să sar cu ambele picioare în faţă. Pînă la finala de la 50 metri bras, unde mi-am zis să risc. Nu aveam ce pierde! Şi astfel am avut un start mai bun decît de obicei, cu două zecimi de secundă mai rapid". La finiş, diferenţa dintre român şi Fabio Scozzoli, medaliatul cu aur, a fost de o zecime de secundă, la fel ca şi cea dintre el şi locul 3. "La 50 de metri bras, contează şi mai puţin decît atît", a încheiat Agache.
Cum se poate lua startul
Pînă la apariţia noilor bloc-starturi, cele vechi ofereau doar o suprafaţă înclinată la 10 grade şi acoperită cu un strat antiderapant. Sportivii puteau porni în două feluri, în funcţie de lungimea probei, dar şi de felul în care erau obişnuiţi: cu ambele picioare pe margine, aşa cum se vede în această imagine a Cameliei Potec de la JO din China (foto 1) sau cu un picior în faţă şi celălalt în spate, ca în fotografia făcută la CM de la Roma 2009 (foto 2).
"Măcar unul la Bucureşti!"
Dragoş Agache susţine că Federaţia Română de Nataţie ar trebui să facă un minimum de investiţie la bazinele din ţară unde se organizează Campionatele Naţionale. "La Piteşti şi la Bucureşti. Măcar acolo. Iar dacă nu au bani, deşi nu cred că acestea costă prea mult, să monteze la bazinele de antrenament un singur astfel de bloc-start pe care să exerseze plecările toţi sportivii", a spus înotătorul.
Bloc-starturi vechi de zeci de ani
Cele două bazine din cadrul CSNB "Lia Manoliu", unde se pregătesc înotătorii loturilor naţionale, sînt dotate cu bloc-starturi vechi de zeci de ani. Cele de la bazinul în aer liber sînt din beton (foto 1), de pe vremea cînd a fost construită piscina. La fel şi cele din bazinul acoperit, care sînt din fier (foto 2). Nici bazinul de la complexul olimpic de la Izvorani, inaugurat anul trecut, nu este dotat cu echipament de ultimă generaţie. Un bloc-start normal, placat cu un material antiderapant, costă în jur de 350 euro, în timp ce unul modern ajunge la 400 euro.