SPORTURI  »  ATLETISM  »  DECES

Un sportiv medaliat la Campionatele Mondiale a decedat la 26 ani » Care a fost cauza morții

Kipyegon Bett
Kipyegon Bett

Articol de - Publicat marti, 08 octombrie 2024, 18:41 / Actualizat marti, 08 octombrie 2024 18:56

Kipyegon Bett, un alergător din Kenya specializat pe distanța de 800 de metri, a decedat la vârsta de 26 ani, din cauza unei insuficiențe renale și hepatice.

Născut la 1 februarie 1998, Kipyegon Bett a practicat atletismul și s-a concentrat pe proba de alergare 800 m, participând atât în curse individuale, cât și în curse de ștafetă. În 2016, Bett a câștigat Campionatul Mondial U20, alergând cei 800 de metri în 1:44,95.

A făcut trecerea la seniori și, în 2017, a urmat o medalie de bronz la Campionatele Mondiale din Londra. Atletul din Kenya a fost depășit de francezul Pierre-Ambroise Bosse și de polonezul Adam Kszczot.

Kipyegon Bett a primit o suspendare pe patru ani, din cauza dopajului

Cariera lui Kipyegon Bett a fost pusă pe pauză în 2018, când acesta a fost depistat pozitiv pentru eritropoetină, un hormon stimulant. La vârsta de 20 de ani, chiar dacă și-a susținut nevinovăția, alergătorul african a primit o suspendare pe o perioadă de patru ani.

În 2022, lui Bett i-a fost foarte dificil să mai revină pe pista de atletism fiindcă, între timp, din cauza unei depresii provocate de suspendarea primită, acesta a început să consume frecvent alcool.

Această dependentă, însoțită de un stil alimentar nepotrivit, a dus la problemele de sănătate care au provocat moartea lui Bett.

„După ce i-a expirat suspendarea, am încercat să îl conving să revină la atletism și i-am cumpărat pantofi și echipament de alergat”, a declarat Kirui, sora lui Kipyegon, pentru BBC Sport.

Kirui, sora lui Kipyegon: „Am încercat totul pentru a-l salva...e foarte dureros”

„A fost bolnav, s-a plâns de dureri stomacale în ultima lună. Doctorii i-au spus că are o problemă la ficat și a fost în spital de mai multe ori. Acum o săptămână, l-am dus din nou la spital după ce a vomat sânge și a fost internat.

Am mers să îl vizitez și mi-a spus că simte durere. I-a spus tatălui nostru, care este pastor, să se roage pentru el fiindcă nu simte că va supraviețui și după prânz a murit. Am încercat totul pentru a-l salva, dar ne-a părăsit. E foarte dureros”, a mai spus Kirui.

Un oficial al Federației de Atletism din Kenya a vorbit despre dopaj, imediat după moartea lui Bett:

„Impactul dopajului este întotdeauna catastrofic, în special pentru un tânăr neexperimentat. Ne dorim ca cei care le induc asemenea idei malefice tinerelor suflete, chiar dacă nu sunt prinși, să înțeleagă implicațiile chimicalelor de genul și distrugerea mentală [pe care o produc]”, a declarat Barnaba Korir.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Superliga
Au apărut imaginile cu cel mai nou stadion din Superliga: „Facem echipă acum”
Joan Laporta, în România! Imagini tari din această seară: „Știți de ce n-au fost invitați Hagi și Popescu?”
Superliga
Joan Laporta, în România! Imagini tari din această seară: „Știți de ce n-au fost invitați Hagi și Popescu?”
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club
Superliga
Transfer de ultim moment în Superliga! » A semnat și a fost prezentat de noul club

EXCLUSIV „Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”

„Am avut prime de la FCSB”, la 4 ani după Cazul Valiza! » Interviu-BOMBĂ cu Marian Cristescu despre o carieră plină de povești: „Budescu îl lua de urechi pe băiatul lui Ioan Niculae” + „Răzvan Lucescu ne-a legat cu sfoara”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează