Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 10 septembrie 2008 00:00
Bucureştiul se înscrie în lista capitalelor europene sportive, avînd un maraton propriu. Startul Maratonului Internaţional va avea loc pe 12 octombrie. În cadrul competiţiei, participanţii au posibilitatea să se înscrie la una din cele 5 categorii: maratonul care curpinde 42.195 de kilometri, semi-maratonul, cursa populară unde se poate înscrie oricine care poate alerga 4 kilometri, cursa copiilor pe distanţă de 1 kilometru şi cursa corporate, destinată agenţiilor şi firmelor.
Traseul maratonului: Piaţa Constituţiei - Palatul Parlamentului - Piaţa Alba Iulia - Piaţa Unirii - Universitate - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Splaiul Dâmboviţei - Opera Română - Podul Cotroceni cu întoarcere în Piaţa Constituţiei. Ediţia din acest an are un buget de 550.000 euro, cu premii în valoare de 45.000 euro
Maratonul este organizat pentru prima oară la Bucureşti de către Asociaţia Bucharest Running Club în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, cu susţinerea Federaţiei Române de Atletism şi Agenţia Naţională pentru Sport.
Valeria Răcilă van Groningen, preşedintele asociaţiei Bucharest Running Club, campioană olimpică la canotaj simplu vîsle, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 a vorbit despre primul maraton pe care Bucureştiul îl organizează. "Vreau să aducem cetăţenii să fie alături de sport, să promovăm România şi Bucureştiul în afara graniţelor ţării. Trebuie să conştientizăm cît de important este sportul şi alergatul este cel mai uşor sport. Copiii care vor alerga la acest maraton pot deveni peste ani viitori campioni olimpici sau mondiali ai României. Am simţit că trebuie să organizăm un astfel de eveniment la Bucureşti. Aseară am vizitat la ora 1 traseul pe care vor alerga cei care se vor înscrie. Sperăm ca acest maraton să devină unul de tradiţie la Bucureşti, şi să fie unul de succes".
Paolo Ottone, managerul tehnic al Federaţiei Internaţionale de Atletism, cel care va valida statul de competiţie internaţională a maratonului organizat la Bucureşti, crede că prima ediţie va fi un succes. "Am început colaborarea de anul trecut pentru organizarea acestui eveniment. Miza acestui maraton este să includem Bucureştiul pe lista maratoanelor internaţionale. Dacă cei de aici vor reuşi să respecte toate condiţiile impuse vor intra în calendarul oficial. Aseară a avut loc măsurarea traseului, împreună cu reprezentanţii Primăriei şi ai poliţiei. Cei care organizează acest maraton trebuie să respecte cinci criterii foarte importante: măsurătorile traseului, sistemul de cronometrare prin cip-uri, apa şi alimentele, bureţii uzi şi personalul medical. Eu sper ca acest maraton să fie unul de succes, la fel ca şi restul maratoanelor din lume", a spus Ottene.
Preşedintele ANS, Octavian Bellu, a precizat că nu credea că acest proiect va lua o asemenea amploare."Sînt puţin surprins de amploarea pe care a luat-o acest eveniment, sincer să fiu nu credeam. Constantina Diţă Tomescu chiar merita un maraton în România la care să participe. Îmi pare rău că aceasta nu va putea veni pentru că are un alt concurs la Chicago. Organizarea acestui maraton este o provocare şi un act de curaj. Noi vom fi alături de organizatori pentru a ajuta acest eveniment. Sper să vină cît mai mulîi tineri, dar şi oameni de vîrsta a treia".
Campioana Olimpică de la Beijing, Constantina Diţă Tomescu a transmis un mesaj pentru participanţii la primul maraton internaţional care va avea loc la Bucureşti. "Este un lucru extraordinar pentru că toate capitalele din lume au un astfel de maraton. Sper să vină cît mai multă lume, să alerge, să facă mişcare pentru că au nevoie de sănătate. Din păcate nu pot să fiu în România, dar le doresc tuturor multă baftă!", a spus Constantina din Chicago.
Înscrierile şi condiţiile de participare la ediţie se pot face pe site-ul www.romanianmarathon.com
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!