SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE TINERET

Românii au defilat la Europenele de tineret » Vor reuşi la seniori?

Andreea Ogrăzeanu a făcut cursa vieţii la Ostrava într-o probă greu accesibilă românilor Foto: Telegraf Constanţa
Andreea Ogrăzeanu a făcut cursa vieţii la Ostrava într-o probă greu accesibilă românilor Foto: Telegraf Constanţa

Articol de - Publicat luni, 18 iulie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 17 iulie 2011 23:04

România a cucerit, pînă acum, la Europenele de tineret 29 de medalii. La seniori însă, doar Marian Oprea a reuşit să repete performanţele.


Trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz e palmaresul României la Campionatele Europene de tineret, de la Ostrava (Ceh). Andreea Ogrăzeanu a adus prima victorie a atletismului românesc într-o probă de 100 de metri, iar Bianca Perie şi Esthera Petre au stabilit noi recorduri ale competiţiei.

De patru ori campioană mondială de juniori, Bianca a confirmat ascensiunea ei. A aruncat ciocanul, sîmbătă, în Cehia, la 71,59 metri, o performanţă demnă de o senioară. Şi Esthera a reuşit un concurs spectaculos. În proba de săritură în înălţime, bucureşteanca a trecut peste ştacheta ridicată la 1,98 metri, îmbunătăţindu-şi cu 6 centimetri recordul personal!

Nu e cea mai bună ediţie a românilor
Surprinzător, ediţia de la Ostrava nu e nici pe departe cea mai bună competiţie de tineret la care participă România. "Tricolorii" au cîştigat nu mai puţin de 9 medalii, dintre care 5 de aur, la prima ediţie a Europenelor de tineret, în 1999, la Goteborg. Ionuţ Pungă şi Cristina Nicolau (triplusalt), Otilia Ruicu (400 metri), Claudia Iovan (20 km marş), Lăcrămioara Ionescu (aruncarea discului) au fost primii campioni ai României. La ediţiile următoare, au mai fost doar patru campioni: Corina Dumbrăveanu (1.500 metri) şi Dănuţ Simion (săritura în lungime) în 2005, la Erfurt (Germania), Angela Moroşanu (400 metri garduri) în 2007, la Debrecen (Ungaria), şi Ancuţa Bobocel (3.000 de metri obstacole) în 2009, la Kaunas (Lituania).

O singură confirmare: Marian Oprea
Nici unul dintre cei enumeraţi mai sus nu a mai confirmat însă şi la seniori. Chiar dacă au participat la Europene, Mondiale şi chiar la Jocuri Olimpice, campionii de tineret nu s-au mai apropiat de podium la seniori. Au fost şi 8 medalii de argint şi 9 de bronz la campionatele continentale pentru atleţii sub 23 de ani. Un singur nume s-a regăsit apoi pe lista medaliaţilor la marile competiţii: Marian Oprea. Cel mai bun triplusaltist al României, vicecampion european de tineret, Marian a urcat pe podium la Olimpiada de la Atena, în 2004, cucerind argintul, dar şi la Europene şi Mondiale. Marele lui regret rămîne însă faptul că nu a obţinut nici o medalie de aur!

Rezultatele României la CE de tineret
1999 Goteborg (Sue) 5 aur 1 argint 4 bronz
2001 Amsterdam (Ola) 0 aur 3 argint 1 bronz
2003 Bydgoszcz (Pol) 0 aur 1 argint 2 bronz
2005 Erfurt (Ger) 2 aur 0 argint 2 bronz
2007 Debrecen (Ung) 1 aur 1 argint 0 bronz
2009 Kaunas (Lit) 1 aur 1 argint 0 bronz
2011 Ostrava (Ceh) 3 aur 1 argint 0 bronz

"Am încredere că nu va mai fi aşa!"
Sorin Matei, preşedintele FRA, spune însă că are mare încredere în două dintre campioanele europene de la Ostrava. "Periuţa are aruncări din ce în ce mai bune. De altfel, ea a fost aproape de podium şi anul trecut, la Europenele de la Barcelona, cînd a venit pe locul 4. Cît despre Esthera, are un potenţial fantastic. Sînt convins că în curînd va trece pragul celor doi metri. Urmează să meargă la Mondialele de seniori, iar apoi va începe un program de pregătire care să o ajute pentru Olimpiadă", a spus Matei.

Medaliile României la Ostrava
Andreea Ogrăzeanu 100 m aur
Bianca Perie aruncarea ciocanului aur
Esthera Petre înălţime aur
Cristina Toma triplusalt argint
Alexandru Ghinea 3000 m obstacole bronz

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (2)
robert72
robert72  •  18 Iulie 2011, 10:46

cred ca numai Romania este capabila ca in 12 ani sa dea campioni la 12 probe. vedeti ca nu exista continuitate in nicio proba? In 199 + 4 probe diferite, in 2003, 2005, 2007, 2011, tot timpul alte probe? chiar nu exista scoli? exista numai intamplari? caci lipsa de continuitate asta inseamna + INTAMPLARE. EXCEPTIE, CALITATE INDIVIDUALA A UNUI SPORTIV. Cred ca ar trebui demisi toti antrenorii si responsabilii sportivi, angajati straini - maghiari de exemplu, caci aia au continuitat si nu sunt scumpi. sau cehi, britanci. oamnei care sa stea 10 ani linistti si sa formeze o scoala.

tudyinlove
tudyinlove  •  18 Iulie 2011, 09:53

Felicitari. Avem putini, dar buni.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează