SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONATELE MONDIALE ÎN AER LIBER LONDRA 2017

Un fleac, ne-au ciuruit! România a reușit doar două calificări în finale, Alina Rotaru la lungime și Andrei Gag la greutate, ambii clasându-se pe ultimul loc

Articol de - Publicat luni, 14 august 2017 09:00

"Un fiasco total", a sintetizat ieri Monica Iagăr, fostă atletă și în prezent comandantul CS Dinamo, participarea delegației României la Campionatele Mondiale în aer liber 2017, ce s-au încheiat aseară la Londra.

"Cred că, la această ediție, atleții români au înregistrat cele mai slabe rezultate din toate timpurile", a adăugat Iagăr, precizând că dacă Federația Română de Atletism nu va schimba nimic "există toate șansele ca la Olimpiada de la Tokyo să nu ducem niciun atlet!".

În cele 10 zile de întreceri mondiale, România a avut 15 atleți înscriși, care au luat startul în 10 probe. Doar doi dintre ei au reușit să ajungă până în ultima fază a concursului, Alina Rotaru la lungime (6,46 m) și Andrei Gag la greutate (19,96 m), dar ambii au înregistrat cele mai slabe performanțe în finală, respectiv locul 12. Marius Ionescu și Paula Todoran nu au ajuns la linia de finiș în cursa de maraton, Bianca Răzor a trecut de serii la 400 metri, dar s-a oprit în semifinale, iar restul se regăsesc undeva în a doua jumătate a clasamentelor.

"Atletismul românesc e în căutări de ceva ani și, din păcate, nu se regăsește. Aici trebuie impusă rapid o altă mentalitate și readusă disciplina la loturile naționale! Iar fenomenul cuplului sportiv-antrenor, unde antrenorul e lipsit de pregătire și experiență, trebuie stopat", a declarat ieri George Boroi, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. "Înainte, antrenorul devenea soțul sau soția sportivului, și era oarecum firesc. Acum se întâmplă o ciudățenie. Soțul sau soția devine automat antrenor", a explicat fostul atlet și comandant al CSA Steaua. 

"Atletismul românesc nu mai are elite în acest moment, dar în general a avut un sezon bun, cu mulți sportivi calificați la competiții internaționale. Eu am preluat din mers conducerea federației, iar în septembrie, după ce vom face analiza acestui an, vom anunța public concluziile"
Florin Florea, noul președinte al FR Atletism

INTERVIU

"Am plătit scump pentru că am vrut să schimb lucrurile!"

Fosta atletă Gabriela Szabo este noua președintă a CSM București, clubul care-i are legitimați pe cei doi finaliști de la CM Londra 2017.

- Gabriela Szabo, ai urmărit întrecerile mondiale de la fața locului sau de la televizor?
- Ca oficial al IAAF nu am absentat de la nicio competiție importantă, dar de data aceasta am preferat să rămân în țară pentru a nu lipsi de la CSM București. Dar am urmărit întrecerile de la Londra. Îmi e drag să văd performanțe, sportivi, atmosferă, iar englezii au reușit o competiție senzațională. Au umplut stadionul în fiecare zi...

- Și pe sportivii români...
- Nu vreau să fiu eu cea care critică! Vreau să fiu constructivă. Problemele sportului românesc le cunoaștem cu toții. În cazul atletismului, aici lucrurile sunt mai profunde...

- Adică...?
- Eu nu am văzut nicio analiză după Olimpiada de la Londra 2012, așa cum nu am văzut vreo analiză nici după Rio 2016. Cu puncte slabe, puncte forte și program viitor. S-or fi făcut, dar public nu am citit nimic.

- Prezentul nu arată deloc bine...
- Ăsta e rezultatul managementului din ultimii patru, cinci ani. Ne învârtim în jurul cozii.

- Va avea atletismul românesc sportivi calificați la Tokyo 2020?
- Nu pot eu să vorbesc de perspectivă. Tokyo o să fie o Olimpiadă extrem de dificilă pentru România. Dar e obligatoriu să fie aplicată o strategie coerentă și urmărită pas cu pas de toți cei implicați în fenomen pentru a avea sportivi la Tokyo! Din păcate, cluburile municipale, ministerul, forul olimpic trag la căruțe diferite. Am înțeles că există un lot "Samurai 2020" în care sunt incluși zece sportivi, dar nu știu dacă printre aceștia se află vreun atlet. N-am auzit nimic.

- Tu ce ai schimba pentru Tokyo?
- De fiecare dată am spus direct ce trebuie schimbat, iar lumea din sport trebuie să accepte că unii dintre noi văd lucrurile diferit. Iar eu am plătit cu vârf și îndesat pentru că văd lucrurile diferit! Că sportul românesc trebuie reformat din rădăcini...

- CSM București îi are legitimați pe singurii atleți români care au atins finala la aceste Mondiale!
- Da. Am reușit să îi aducem pe Alina Rotaru, care e în urcare, și pe Andrei Gag, care trebuie să confirme. Și da, vreau să construiesc o secție puternică de atletism la CSM București!

1

  • 207 țări au participat la CM Londra 2017
  • 31 de țări au obținut medalii
  • 23 de medalii a cucerit România la CM de atletism
  • 28 este locul pe care-l ocupă România în clasamentul all-time pe națiuni al CM

Bilanțul României din toate timpurile la CM

  • 5 medalii de aur
  • 8 medalii de argint
  • 10 medalii de bronz

2

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează