Articol de GSP - Publicat vineri, 16 decembrie 2016 10:09
La un an de când România a fost prima țară din Europa care a legalizat driftul ca disciplină sportivă, fiind în acest moment parte din Federația Română de Automobilsm Sportiv, țara noastră a devenit un adevărat punct de atracție pentru piloții profesioniști de pe întreg continentul.
Doar anul acesta, în primul sezon oficial al Campionatului Național de Drift, au participat piloți din România, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Ucraina și Polonia, etapele de la noi devenind adevărate competiții internaționale.
Conform Romanian Drift Community, clubul organizator al competițiilor interne, în acest an la cele 7 concursuri au strâns aproximativ 100.000 de spectatori, milioane de telespectatori prin intermediul aparițiilor tv și a prezenței masive în social media. „S-au făcut progrese din toate punctele de vedere.
Dincolo de expunerea pe care am avut-o, s-au creat standard de securitate, conform cerințelor internaționale, precum și regulamente în perfect acord cu competițiile internaționale. Astfel, atât piloții, cât și spectatorii, au beneficiat de un cadru perfect sigur, ceea ce a atras și sprijinul autorităților locale și naționale, care au înțeles că organizăm o competiție profesionistă, care tinde să devină un pol de interes major la nivel internațional”, a declarat Andrei Balica, președintele Romanian Drift Community.
De altfel, etapa a patra, organizată la Constanța, a avut ca rol promovarea turistică a litoralului românesc, având ca partener Asociația Litoral Delta Dunării. Aproximativ 15.000 de spectatori au fost prezenți de-a lungul celor două zile de concurs, autoritățile anunțând că vor sprijini alte două evenimente pe litoral în 2017.
O altă premieră este faptul că anul acesta a fost organizată din nou o etapă de drift în jurul Palatului Parlamentului după aproximativ 5 ani de pauză. În total, 67 de piloți din 6 țări au luat startul în sezonul recent încheiat, marele câștigător fiind bulgarul Stefan Stefanov.
Pe locul secund s-a clasat tot un bulgar, Krasimir Stefanov, în timp ce bucureșteanul Iulian Jumuga a încheiat podiumul la general. Ca și informație suplimentară, Krasimir Stefanov a câștigat inclusiv o etapă din King of Europe anul acesta, competiția europeană dedicată acestui sport, în timp ce Sorin Ene, un alt pilot aflat în Top 10 în competiția internă, a ieșit vicecampion continental.
„Trebuie menționat de la început că în motorsport și străinii au dreptul de a participa în competițiile interne din alte țări. Suntem mândri că am avut parte de un sezon foarte puternic, iar asta a consolidat poziția României, atrăgând pentru viitor și alte campionate în țara noastră”, a adăugat Balica.
Planuri mărețe pentru 2017
Romanian Drift Community a publicat calendarul oficial pentru sezonul 2017, iar pe lângă o prezență masivă a piloților bulgari, care au decis să se confrunte în România, sezonul va fi organizat la comun cu campionatele Ungariei și Cehiei. Astfel, prima etapă, se va desfășura în țara vecină, pe circuitul de la Mariapocs, iar ultima, la București, în toamnă.
Celelalte etape sunt programate să se desfășoare la Iași, Constanța și circuitul montan de pe masivul Rarău.
„Suntem surprinși plăcut să vedem interesul tot mai ridicat din partea piloților străini, iar asta va ridica și nivelul campionatului nostru, iar piloții români vor acumula și mai multă experiență în battle-urile cu cei mai buni piloți din celelalte țări”, a mai spus reprezentantul Romanian Drift Community.
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!